Ordinea nasterii si personalitatea copiilor

/ / Modificat: 2014-06-16
Ordinea nasterii si personalitatea copiilor

Ordinea nasterii copiilor isi pune amprenta asupra personalitatii lor. In mod inconstient, parintii cresc si educa altfel primul nascut in raport cu urmatorii fratiori.

Modul in care ne crestem copilul ii modeleaza comportamentul si-i consolideaza personalitatea, influentata si de ordinea nasterii.

Primul nascut (fratele mai mare)

Primul nascut este personalitatea dominanta, este liderul dintre frati. El va fi si rezultatul unui "experiment" al parintilor. Acestia cresc pentru prima data de un copil si felul in care il au grija de el este un amestec intre instinct si metoda "ca la carte". Fratele cel mare are tendinta sa fie atat in copilarie, cat si la maturitate: constiincios; structurat; precaut; de incredere; controlat; orientat spre succes.

Primul nascut al familiei este sarguincios si vrea sa scoata tot ce e mai bun si ce se poate dintr-o anumita situatie. Nu-i place sa lase lucrurile nefinalizate si tinde intotdeauna spre succes. Exceleaza in castigarea simpatiei celor mai in varsta, fie ca sunt bunici sau alte persoane din jurul lui.

El prefera compania adultilor sau a copiilor mult mai mici decat el in defavoarea copiilor de varsta apropiata cu el. In preajma fratilor mai mici se poarta ca un frate mai mare, dominator. Pe de-o parte incearca sa il protejeze si sa le arate afectiunea, iar pe de alta, ii ia jucaria de sub nas, ii impinge etc.

Al 2-lea nascut (fratele mijlociu)

Copilul nascut al doilea sau cel mijlociu dintre frati este cel care se simte adesea exclus. El nu este nici fratiorul mai mic si rasfatat si nici cel mare si dominator. Specialistii au observat un tipar in randul familiilor cu 3 copii de varste diferite. Parintii acorda mai multa atentie, afectiune, chiar si pedepse mezinului si fratiorului mai mare (extremelor) in timp ce copilul mijlociu este usor mai neglijat.

In general, fratii mijlocii au urmatoarele caracteristici: sociabili; impaciuitori (spirite pacifiste); binevoitori mereu; usor rebeli; mizeaza intotdeaua pe prietenii. Este interesant faptul ca personalitatea si modul in care este tratat si educat in sanul familiei, depinde si de sexul copilului.

De exemplu, daca primul nascut este baiat, iar al 2-lea este fata, atunci acesta din urma va avea aceleasi trasaturi de personalitate ca primul nascut pentru ca este primul copil nascut in familie de sex feminin. Astfel, va prelua din caracteristicile primului nascut.

Ultimul nascut (mezinul)

Ultimii nascuti sunt si cei mai rasfatati si in centrul atentiei parintilor. Acestia profita de fiecare semn de rasfat care li se ofera consolidand astfel o personalitate usor razvratita si manipulatoare. Cei mai tineri au tendinta sa fie spirite mai libere. Ultimii nascuti au tendinta sa aiba urmatoarele caracteristici: sa fie iubitori; firi simple, nepretentioase; manipulatori; in nevoie permanenta de atentie; narcisisti.

Ei sunt cei care primesc cea mai multa atentie, "pentru ca sunt mai mici", dar care sunt crescuti de parinti si din invataturi ale experientelor trecute. Vor incerca sa nu mai repete aceleasi greseli si sa faca din el unul dintre cei mai bine crescuti copii. Insa nu intotdeauna reusesc.

Taguri Ordine nastere copii Crestere copii Educare copii Personalitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre