Disciplina time-out sau pauzele de tacere in disciplinarea copiilor au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca metoda punitiva pentru copil atunci cand se poarta urat. De obicei acestea au fost asociate cu binecunoscutele trimiteri ale lui la "coltul pedepsei". Specialistii sustin ca acestea ar trebui introduse in disciplina copiilor numai atunci cand disciplina pozitiva nu a dat roade in rezolvarea acelor probleme de comportament. Afla de ce!
Time-out-ul in disciplinarea copiilor
Potrivit pediatrilor disciplinarea copiilor se imparte in 3 elemente mari:
- crearea unui mediu de invatare si crestere care sa ii ofere confort si siguranta;
- strategia proactiva (pozitiva) de a-l determina pe copil cum sa se comporte;
- strategia "reactiva" privind metodele aplicate (punitive) pentru incetarea comportamentului nepotrivit la copii.
Time-out-urile sau pauzele de tacere au functionat mult timp ca parte din strategia reactiva a disciplinarii copilului. Specialistii insa sustin ca ar trebui sa le folosesti un piccu mai multa grija acest truc de disciplina si sa elaborezi un plan atunci cand apelezi la acest truc si mai ales sa stabilesti exact care sunt situatiile in care sa il abordezi.
Pareri pro si contra
- ofera sansa copilului sa se calmeze dupa un acces de furie;
- iti ofera si tie un ragaz sa te calmezi un pic si te impiedica sa actionezi imprudent tipand sau agresand copilul in vreun fel;
- pot reduce din comportamentul negativ al copilului (mai ales in cazul in care recompensezi purtarea buna a copilului, dar inca mai apar semne de proasta purtare);
- pauzele pot creste nivelurile de stres, anxietate si frustrare ale copilului (presupune izolare, teama, frica etc.);
- in unele cazuri acestea pot accentua si mai mult comportamentul nepotrivit al copilului (se pot isca adevarate crize de isterie, insa daca ramai pe pozitii in deciziile tale, pot functiona).
Cand sa folosesti pauzele de tacere?
Asa cum spuneam, daca abordarea pozitiva de disciplinare a copilului esueaza, atunci specialistii sustin ca este recomandabil sa apelam la micul truc de time-out.
Este bine ca acest repaos al copilului sa fie folosit ca una dintre tacticille de a-l linisti pe copil si de a-i da un ragaz de gandire asupra a ceea ce facut decat avand rolul de pedeapsa. De exemplu este indicat sa ii spui copilului "Vreau sa te duci in camera ta acum, si atunci cand te calmezi, sa vii inapoi pentru a vorbi".
Cum sa folosesti eficient time-out-ul in disciplinarea copilului?
Explica-i care este rolul acestor pauze!
Chiar si atunci cand esti in direct conflict si ii spui sa mearga sa stea in camera te poti exprima specific, aratand care este de fapt rolul pauzei si ce asteptari ai tu de la el in continuare. De exemplu, spune-i "Daca nu te calmezi si nu asculti ce vreau sa iti spun (asteptarile tale de la el), atunci vei merge sa stai singur in camera (consecinta).
Ofera-i un mic avertisment!
Spune-i exact copilului ce anume ti se pare de neacceptat sau nepotrivit in comportamentul lui si ca daca nu se potoleste sau nu se opreste din a mai face acel ceva, atunci vei apela la metoda time-out. Daca nu se potoleste, pune in practica mica amenintare!
Alege spatiul adecvat din casa pentru aplicarea strategiei de time-out!
Multi parinti aleg "coltul" casei sau un scaunel pe care sa il faca un spatiu de pedeapsa si tacere. Specialistii sustin ca cel mai bun loc pentru strategia de time-out ramane camera. Chiar daca acolo micutul gaseste mai multe lcururi care sa ii distraga atentia, ei spun ca jucariile si alte lucruri familiare ii ajuta sa se calmeze mai usor si sa se relaxeze, ceea ce este pana la urma si scopul strategiei.
Cat timp trebuie sa dureze un moment de time-out?
Psihologii sustin ca timpul petrecut in spatiul tacerii de copil trebuie sa fie direct proportional cu varsta. Asadar, ei te sfatuiesc sa il tii pe copil intr-un astfel de loc atatea manute cat varsta pe care o are. De exemplu, daca micutul are 5 ani – perioada este de 5 minute, daca are 8 anisori, atunci numarul creste la 8 etc.