Atunci cand sunt suparati, cand se simt frustrati sau cand sunt foarte obositi, copiii pot reactiona printr-un comportament agresiv. Unii isi trantesc jucariile, altii fac crize de tantrum sau tipa la parintii lor, punandu-i pe acestia in situatii neplacute.
Cum il ajuti pe copil sa isi stapaneasca reactiile agresive
Ca astfel de momente sa devina din ce in ce mai rare, este important ca parintii sa stie cateva tactici prin care sa ii faca pe cei mici sa isi stapaneasca emotiile negative!
Cauta cauzele care duc la astfel de reactii
In cazul in care copilul tau are manifestari agresive fata de tine sau fata de alte persoane (unii copii lovesc, altii pot sa muste), descopera cauza sau cauzele care il pot determina sa se poarte astfel. Poate sa fie vorba despre o frustrare, se poate simti incorsetat din cauza unor reguli pe care i le-ai impus sau simte nevoia de atentie. Ca sa poti sa descoperi "vinovatul" stai de vorba cu copilul tau, arata-i o atitudine prietenoasa, incurajeaza-l sa iti spuna care sunt pasurile sale.
Un astfel de comportament mai poate sa fie si o manifestare a furiei, pentru ca nu a obtinut ceva ori pentru ca are o stare proasta. Spune-i ca nu are un comportament potrivit, lasal sa se calmeze, dupa care discuta cu el. Spune-i ca este firesc sa aiba si emotii negative, emotii pe care insa poate sa le alunge si altfel, nu prin astfel de comportamente. Procedand asa, il poti incuraja sa exprime prin vorbe ceea ce simte, sa vina la tine si sa iti spuna cand se simte trist.
Daca micutul este nervos pentru ca nu isi gaseste o jucarie, nu ii ignora supararea, ci ajuta-l sa caute obiectul respectiv sau gasiti impreuna o alta jucarie cu care sa se joace. Astfel, copilul se simte protejat, sprijinit. Acest comportament protector al parintelui ii va arata copilului ca in loc sa faca o criza de isterie in momentele in care se simte inconfortabil, este mult mai bine sa vina sa iti ceara ajutorul.
Imbratisarile il pot linisti
Cand are momente de furie, nu ezita sa ii oferi copilului tau una dintre cele mai reconfortante solutii: ia-l in brate, spune-i ca esti langa el si ca totul va fi bine. Imbratisarile au rolul de a calma copilul, fiindca il fac sa se simta in siguranta.
Distrage-i atentia
Uneori, cand copilul are o criza de tantrum singurul lucru pe care il poti face este sa il indepartezi de cauza care a dus la aparitia problemei. De exemplu, daca va aflati la cumparaturi intr-un supermarket iar copilul incepe sa tipe pentru ca nu vrei sa ii cumperi o anumita jucarie, explica-i de ce nu ii poti cumpara jucaria respectiva. Daca nu intelege, indreptati-va catre un alt raion al magazinului sau chiar puteti merge afara sau in masina, pana cand se calmeaza.
Fii constant in comportment
Cand copilul face o criza de isterie, este important ca parintele sa reactioneze la fel de fiecare data: nu este bine ca intr-o zi sa ai rabdare cu copilul, sa ii explici ca a gresit, iat data viitoare cand are un comportament isteric sa ridici tonul la el. Ideal este sa dai dovada de mult calm de fiecare data cand copilul are reactii agresive.