Atasamentul fata de unul dintre parinti

/ / Modificat: 2017-04-28
Atasamentul fata de unul dintre parinti

Poate parea un subiect ciudat, dar se intampla adesea ca bebelusul sa aiba o preferinta pentru unul dintre parinti. Bebelusul ajunge sa ceara sa fie luat in brate de unul dintre parinti, refuzandu-l pe celalalt.

Atasamentul copilului fata de o persoana nu este legata de faptul ca cel mic este neglijat de celalalt parinte sau abuzat, ci doar de stadiile lui de dezvoltare. Preferinta unui copil pentru unul dintre parinti incepe in general in jurul a opt – zece luni si se pierde in jurul varstei de un an. In aceasta perioada este dificil pentru un copil sa inteleaga si sa se descurce cu mai multe persoane in acelasi timp.

Cel mai adesea insa, copiii traverseaza niste praguri, fiind de obicei prima data foarte atasati de mama, mai tarziu – de tata, urmand ca apoi sa realizeze ca ambii parinti sunt la fel de importanti.

Primul atasament al copiilor se manifesta fata de mama, mai ales in timpul alaptarii. Atunci se poate intampla ca bebelusul sa inceapa sa planga cand tata sau o alta persoana incearca sa se apropie de el. Mai tarziu, relatia se poate inversa: cel mic plange si se agata de tata atunci cand mama incearca sa-l ia in brate.

Cum reactionam?

Parintele exclus de cel mic trebuie sa fie langa el in momentele cheie ale unei zile, importante pentru dezvoltarea bebelusului: este bine ca el sa fie cel care ii face baie in fiecare seara si cel care il ajuta sa adoarma spunandu-i o poveste sau cantandu-i.

Nimeni nu stie cu siguranta ce inseamna acest atasament fata de unul dintre parinti, doar ca unii experti considera ca bebelusul se ataseaza la un moment dat de cel care le satisface nevoile din acea perioada. Asta nu inseamna ca el neaga eforturile celuilalt parinte, ci doar ca i se pare mai folositor si mai interesant ce face alaturi de cel de care s-a atasat.

De cele mai multe ori, preferinta copiilor se indreapta catre mama, ea fiind cea care petrece mai mult timp alaturi de cel mic, dar se poate intampla si invers. Daca bebelusul tau are adesea momente cand prefera sa stea cu tatal, nu trebuie sa devii geloasa si sa te superi, de ce nu ai profita de aceste momente pentru a-ti acorda putin timp tie?

De multe ori se intampla ca cel mic sa prefere sa stea cu tatal, lucru care se poate datora faptului ca pe el il vede mai putin si intervine dorul si... curiozitatea. Atata timp cat tu esti toata ziua in preajma bebelusului tau, el stie cam tot ce poate face in prezenta ta, asa ca este normal sa isi doreasca sa exploreze si relatia cu tatal. Tot ce poti face tu pentru a evita mentinerea situatiei este sa ai grija sa ii asiguri copilului tau nu doar hrana, igiena si disciplina, ci si jocurile si o parte distractiva a relatiei voastre.

Unii specialisti spun chiar ca cei mici se simt mai in siguranta in preajma mamei, cea care le ofera pe tot parcursul zilei hrana, igiena, protectia si disciplina de care au nevoie. De aceea, pe tata, care nu este acolo sa-i spuna mereu “nu” atunci cand nu trebuie sa faca ceva, il percep ca pe un partener de joaca, mult mai interesant decat mama.

Adesea parintele refuzat ajunge sa se simta dat la o parte. Poate fi suparator cand bebelusul tau te respinge in favoarea partenerului tau, dar nu o lua personal. Lasa-l pe cel mic sa se bucure de atentia pe care si-o doreste si nu lasa ca preferintele lui sa creeze certuri in cuplul pe care il formati. Nu uita ca amandoi sunteti la fel de importanti pentru copil.

Articole recomandate

Citeste si despre