Copilul care nu comunica cu parintii o face din diverse motive, mai mult sau mai putin ingrijoratoare. Fie se dezvolta mai greu, iar abilitatile de comunicare apar ceva mai tarziu, fie are o problema de natura emotionala care il impiedica sa o faca. Afla care sunt principalele motive pentru care copiii mici refuza sa vorbeasca cu parintii si cum poti imbunatati relatia de comunicare cu acestia!
Motive pentru care copilul refuza sa comunice cu parintii
Comunicarea dintre parinti si copii este esentiala pentru consolidarea relatiilor dintre acestia, dar si pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a celor mici. Motivele pentru care copilul mic refuza sa comunice cu parintii difera in functie de varsta si de nivelul de dezvoltare la care a ajuns.
La varsta prescolara sau mai devreme, va refuza sa vorbeasca din cu totul alte motive decat ar face-o la varsta adolescentei, de exemplu. Tacerea este o stare care da fiori pe spatele multor parinti, fiind adesea asociata cu autismul sau alte boli mintale grave.
La varste mici, cauzele sunt variate si doar in cazuri foarte rare sunt patologice. Ele tin mai degraba de gradul de dezvoltare a copilului si de alte aspecte, legate de modul in care este sau nu stimulat sa-si dezvolte comunicarea.
Lipsa unui mediu interactiv de comunicare
Incapacitatea de a exprima emotii si ganduri cu ajutorul cuvintelor sau al altor metode ori de a te aborda in conversatii poate fi cauzata si de lipsa unui mediu familial interactiv, in care sa fie stimulata exprimarea libera si vorbirea.
In conditiile in care copilul nu este stimulat sa vorbeasca, sa-si exprime emotii si trairi si sa isi dezvolte limbajul inca de la varste fragede, apar lacunele de comunicare intre tine si el, dar si intre cel mic si alte persoane din jurul lui.
Evenimente traumatizante sau stresante
Copilul tau a trecut recent printr-un eveniment traumatizant sau stres puternic? Este posibil ca in cazul in care ai un copil mai vorbaret din fire, care devine brusc tacut si izolat, una dintre cauze sa fie o schimbare sau o intamplare din viata lui, care l-ar fi putut afecta emotional.
Mutarea domiciliului, schimbarea scolii, un deces in familie sau moartea unui animalut de companie, abuzuri fizice sau emotionale familiale - toate sunt experiente traumatizate si pot fi motive pentru care copilul refuza sa mai comunice.
Retinerea lui de a vorbi despre acele intamplari este un mecanism de aparare, care-l protejeaza de anumite stari emotionale neplacute, pe care prefera sa nu le mai retraiasca.
Stil parental perfectionist sau autoritar
In momentul in care esti un parinte perfectionist, care are intotdeauna pretentii foarte mari de la cel mic, este posibil sa apara un gol de comunicare intre tine si el.
Copilul este constient ca ai asteptari mari de la el, iar daca nu se poate ridica la inaltimea lor, devine frustrat si prefera sa evite conversatiile cu tine, de teama ca nu cumva sa fie certat sau pedepsit.
Boli mintale
Copilul poate fi tacut pentru ca este doar felul lui de a fi si tine de temperament sau personalitate, dar poate fi astfel si din cauza unei afectiuni mintale nediagnosticate. Exista o multime de boli mintale in care tacerea este un simptom, insa cele mai frecvente, la varste mici, sunt depresia si autismul.
Sigur ca trebuie sa mai existe si alte semne sau simptome asociate tacerii si izolarii sociale pentru ca tulburarile mintale sa fie diagnosticate. Insa daca tacerea copilului tau te ingrijoreaza, este indicat sa ceri sfatul unui specialist si sa te asiguri ca micutul tau nu sufera de o asemenea afectiune.
Cum incurajezi copilul sa comunice mai mult?
Metodele prin care stimulezi copilul sa comunice mai mult si sa-si dezvolte limbajul si vorbirea difera, in functie de varsta si de problemele cu care se confrunta copilul. Daca sufera de anumite afectiuni sau tulburari mintale, este posibil sa fie nevoie de ajutorul unui psiholog. Insa daca tine doar de ritmul de dezvoltare si modul in care este educat in acest sens, atunci poti lua cateva masuri importante.
Incearca sa comunici cat mai mult cu el, inca de cand este mic. Incurajeaza-l sa-ti povesteasca orice - legat de ce face in parc sau la joaca, cum a fost la gradinita sau scoala, ce parere are despre o poveste sau despre desenele la care se uita etc. Asculta-l cu atentie atunci cand vorbeste cu tine. Uneori, copilul refuza sa te mai abordeze in discutii si din cauza faptului ca simte ca nu este ascultat sau ca nu i se acorda atentia necesara atunci cand comunica cu tine.
Lasa totul deoparte si fii doar ochi si urechi pentru el atunci cand are ceva de transmis, oricat de neinteresant sau plictisitor ti s-ar parea. Este important sa il asiguri ca poate veni la tine sa iti spuna absolut orice si ca numai comunicand cu tine, il poti ajuta.
De asemenea, atunci cand isi face curaj si iti spune despre o boacana pe care a facut-o sau un bucluc in care a intrat, nu reactiona agresiv, nu il certa si cu atat mai putin, nu il pedepsi. Doar in acest fel va intelege ca poate apela oricand la tine atunci cand are nevoie de ajutor sau are o problema, fara a-i fi frica ca va fi admonestat si certat pentru asta.
Cauta mereu sa afli ce simte si prin ce stari emotionale trece atunci cand il vezi trist, retras, tacut. Pune-i tot soiul de intrebari legate de trairile lui si de posibilele cauze ale starii prin care trece si vezi daca poti sa identifici factorul declansator.
In unele cazuri, copilul evita sa comunice cu parintii, deoarece are senzatia ca ceea ce are de spus nu este de interes pentru ei. Uneori, el asteapta doar sa fie intrebat despre ce s-a intamplat, sa ii arati ca iti pasa si ca te intereseaza. Nu insista foarte mult daca acesta nu vrea sa iti spuna pe loc ce simte. Daca ai incercat sa il convingi sa vorbeasca si nu ai reusit, nu insista. Insa asigura-l ca esti acolo pentru el, daca are nevoie de tine. Daca problemele de comunicare persista si nu reusesti sa le depasesti cu ajutorul acestor masuri, cere sfatul unui psihoterapeut, pentru a afla daca este cazul sa te ingrijorezi sau nu.
Ai avut de infruntat probleme in comunicarea cu copilul tau? Cum le-ai facut fata? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!