Cand copilul este foarte prietenos cu strainii

/ / Modificat: 2017-08-24
Cand copilul este foarte prietenos cu strainii

Viata fara prieteni ar fi cu totul si cu totul pustie, ne-ar face mult mai nefericiti si chiar ne-ar putea afecta profund sanatatea. Singuratatea este mai periculoasa chiar decat obezitatea, dupa cum arata rezultatele a peste 148 de studii date publicitatii in cadul a celei de a 125-a conferinte organizate anul acesta de Asociatia Americana de Psihologie.

opil-prietenos.

Prin urmare, este un lucru bun sa ai un copil care leaga usor discutii cu alti copii, care se "lipeste" imediat de cineva fie ca este in prima zi de gradinita sau luati masa la restaurant. Insa este la fel de important ca un copil sa stie ca nu trebuie sa acorde statutul de prieten oricarei persoane pe care o intalneste. De asemenea, orice copil trebuie insa sa stie ca nu are voie sa plece cu un om strain, ca nu trebuie sa intre in vorba cu adulti necunoscuti, oricat de sociabili, prietenosi si bine intentionati ar parea acestia!

Cand ai un copil foarte prietenos, automat acesta se va simti in largul sau atunci cand imbratiseaza alti copii, cand le da cate un pupic, cand ii mangaie pe spate sau ii consoleaza atunci cand ii vede ca sufera. Copiii foarte sociabili sunt, de asemenea, prietenosi si cu adultii, multi dintre ei si cu persoanele pe care le vad pentru prima data.

Daca esti mama unui copilas tare prietenos, este bine sa il inveti sa ceara permisiunea, sa il rogi sa ii intrebe politicos pe cei pe care ar vrea sa ii imbratiseze daca ei sunt de acord cu acest lucru. Poti incepe prin a-i da tu exemplu: cand va apropiati de cineva, fie ca este o ruda, un prieten sau o cunostinta si vezi ca micutul tau vrea sa-l imbratiseze, pune tu intrebarea: "Alex vrea sa te imbratiseze. Esti de acord cu lucrul acesta?" In functie de raspunsul pe care il primeste, el va sti daca poate sau nu sa imbratiseze sau sa ofere un pupic persoanei pe care o intalneste.

Atunci cand primeste un refuz, copilul invata ca nu toti oamenii sunt la fel ca el si ca trebuie sa respecte parerile altora, fara sa se simta ranit. Este bine sa stie de la varste fragede ca oamenii sunt diferiti si ca nu poate sa fie prieten cu toata lumea.

Cand recompensa e tactica pentru a-si face noi prieteni

Daca vezi sau auzi de la educatoare ori de la bunici sau de la bona ca micutul tau promite jucarii ori dulciuri altor copiii cu care vrea sa se joace, trebuie sa stii ca acest lucru nu este niciodata in regula. In astfel de situatii copilul trebuie sa stie ca nu trebuie sa conditioneze o alta persoana sa isi petreaca timpul cu el, dar ca sunt alti copiii cu care va putea sa se joace.

De asemenea, copilul trebuie sa stie ca nu trebuie sa ia niciodata o bomboana, bani sau orice jucarie de la o persoana straina. Copilul trebuie sa invete de mic ca nu are voie sa intre in vorba cu strainii si ca nu trebuie sa lege niciodata o "prietenie" cu o persoana pe care nu o cunoaste. In momentul in care ii zici sa respecte aceasta regula, explica-i si care sunt motivele. Spune-i ca nu toti adultii sunt la fel de prietenosi si de bine intentionati ca el si ca cel mai bine este sa iti ceara tie sfatul atunci cand vrea sa lege o prietenie cu o persoana pe care tocmai a cunoscut-o.

Cand copiii incep sa isi dea din lucruri

Daca observi ca incepe sa ia jucarii de acasa, pe care nu le mai aduce, sau il vezi ca atunci cand un prieten vine in vizita incepe sa ii dea din lucrurile lui, trebuie sa ai o discutie cu el in care sa ii spui ca un prieten adevarat nu iti cere bani sau lucruri materiale. Un prieten bun petrece timp de calitate alaturi de tine, fara sa iti ceara nimic in schimb. Invata-l ca este bine sa iti ajuti prietenii la nevoie si ca le poate imprumuta oricand lucruri cu conditia ca acestia sa i le aduca inapoi.

Copiii si conceptul de prietenie

Copiii invata despre prieteni de la cele mai fragede varste, de cand incep sa mearga la gradinita. Pe masura ce creste, un copil poate sa inteleaga mai multe lucruri despre relatiile de prietenie, insa educatia se face pas cu pas si in functie de varsta.

Ii poti explica de la gradinita care este diferenta dintre prieteni si cunostinte. Prietenii sunt acei colegi cu care se intelege foarte bine, cu care copilul se simte in largul sau si creeaza legaturi emotionale. In schimb, ii poti spune ca o cunostinta este acel coleg cu care doar intra in contact in cadrul unor jocuri sau pentru a indeplini unele sarcini spuse de educatoare, insa nu impart mai mult de atat.

Pe masura ce copilul tau creste si intelege mai multe lucruri, vorbeste-i din nou despre prietenie. Spune-i ca un prieten adevarat se castiga in timp, ca un prieten poate sa greseasca, dar ca poate sa fie iertat, daca ii pare rau de ceea ce a facut.

prieteni

Invata-l prin puterea exemplului

Cu siguranta ai una sau mai multe prietene bune, pe care copilul tau le cunoaste, chiar se intelege bine cu ele. Ai, de asemenea, colegi de serviciu ori vecini cu care vorbesti, insa pe care ii consideri cunostinte. Explica-i si micutului tau toate aceste lucruri, pentru ca asa va invata sa faca diferenta intre prieteni si cunostinte. Spune-i ca trebuie sa fie intotdeauna deschis cu tine, sa iti spuna tot ceea ce se intampla in viata lui, ca nu este bine sa iti ascunda nimic. La tot ceea ce iti spune, raspunde intotdeauna cu calm si da dovada de intelegere, pentru ca numai astfel ii vei castiga increderea.

Invata-l sa spuna "Nu"

Intr-o lume a picilor, cuvantul "Nu" poate sa declanseze adevarate drame si furtuni interioare, insa copiii trebuie sa stie ca este in regula sa il foloseasca, spre binele lor. Asftel, invata-l pe cel mic sa spuna "Nu" ori de cate ori cineva ii cere sa faca un lucru pe care el il considera rusinos sau considera ca ii face rau.

Copiii trebuie sa stie, de asemenea, ca vor exista si momente in care alti copii le vor adresa un cuvant urat, copii care nu vor dori sa se joace cu ei si care nu vor sa le fie prieteni. Ei trebuie sa stie ca nu trebuie sa se lase afectati, ca fericirea nu sta in ceea ce cred ceilalti despre el.

Taguri Copil sociabil Pericole straini copii Discutie straini copii Prietenie copii

Articole recomandate

Citeste si despre