Pe masura ce copiii cresc, incep sa aiba si comportamente care nu sunt tocmai pe placul parintilor, ca de pilda raspunsuri obrazince. In loc sa te enervezi sau sa incepi sa disperi, poti pune in aplicare cateva sfaturi utile, care te ajuta sa ii corectezi acest comportament obraznic.
Nu ii raspunde cu aceeasi moneda
Un parinte trebuie sa dea dovada de mult tact, astfel incat sa il determine pe copil sa renunte la replicile lipsite de respect. Trebuie sa isi pastreze calmul si rabdarea, iar tonul vocii nu trebuie sa fie ridicat. Ultimul lucru de care ai nevoie este sa se transforme totul intr-o cearta, care nu este altceva decat o pierdere de energie atat pentru tine, ca parinte, cat si pentru copil.
Iata ce raspunsuri poti sa ii dai copilului, in functie de replica pe care o foloseste, astfel incat sa il faci sa inteleaga ca greseste si ca trebuie sa se corecteze:
Cand iti reproseaza ca "Nu este corect!"
Copiiilor le place sa creada ca modul in care sunt tratati trebuie sa fie identic cu cel in care in care sunt tratati fratii sau prietenii lor. Insa corect nu este acelasi lucru cu identic, iar acest lucru trebuie sa il inteleaga copilul.
Raspunsul tau: "Incerc mereu sa te tratez pe tine si pe fratii tai sau pe prietenii tai corect, insa tine cont de faptul ca fiecare persoana este diferita, iar ceea ce iti place tie, poate nu ii face placere surorii sau fratelui tau".
Cand copilul iti spune "Nu vreau!"
Se intampla frecvent ca atunci cand ii spui copilului sa faca un lucru sa iti spuna raspicat "Nu vreau!"
Raspunsul tau: in timp ce te uiti in spatele tau si iti ridici privirea ca si cand ar fi o alta persoana in spateel copilului tau, spune-i: "Cu cine vorbesti? Stiu ca nu vorbesti cu mine acum". Astfel, ii dai putin timp sa se gandeasca si sa se corecteze. In cazul in care nu se corecteaza, ii spui: "Te-am rugat un lucru si este important sa ma respecti, sa faci ceea ce ti-am spus"
Cand iti ordona: "Lasa-ma in pace!"
Pe masura ce cresc, copiii incep sa guste din ceea ce inseamna independenta, ceea ce ii poate determina sa iti dea astfel de replici atunci cand iti spui un punct de vedere.
Raspunsul tau: "Eu sunt parintele tau, sunt o persoana matura si fac totul pentru binele tau. Te rog sa asculti punctul meu de vedere si sa nu dai dovada de sfidare".
Cand se plange ca "Nu ai incredere in mine!"
Atunci cand cel mic iti da o astfel de replica, ceea ce se intampla mai ales in cazul copiilor de varsta scolara, este pentru ca intr-un fel vrea sa il determine pe parintele sau sa se simta vinovat de ceva.
Raspunsul tau: "Am incredere in tine, insa datoria mea de parinte este sa te stiu in siguranta. Siguranta ta este totul pentru mine. Asadar, in situatia de fata, nu este vorba despre incredere, ci despre faptul ca vreau sa fii in siguranta".
"Bine ca prietenii mei au voie sa faca asta, dar eu nu!"
Copiii cred ca daca te compara cu ceilalti parinti pun presiune pe tine si vor reusi sa te convinga sa faci lucrul pe care ti l-au cerut.
Raspunsul tau: "Ei bine, ceea ce au decis ceilalti parinti pentru copiii lor nu este treaba noastra, iar ceea ce considera ei ca este bine, la noi in familie nu se aplica".
Nu uita, intotdeauna tonul tau trebuie sa fie calm.