In general, copiii nu fac casa buna cu curatenia. Jucarii imprastiate peste tot, urme de palme pe perete, pete de mancare pe covor, gasesti astfel de "mostre" ale activitatilor lor prin toata casa, uneori unde nici macar nu te astepti.
Chiar daca ti se pare ca cei mici trebuie sa isi traiasca copilaria, fara sa aiba grija curateniei, afla ca este indicat sa ii determini pe cei mici sa te ajute la treburile casnice. Bineinteles, nu le vei da sarcini greu de indeplinit, ci mai degraba le vei oferi rolul de "ajutor in curatenie". Ii poti ruga sa isi stranga jucariile, sa isi sorteze hainutele dupa spalare sau sa isi faca patul in fiecare dimineata. Astfel, pe langa faptul ca iti vei usura munca, cel mic invata sa fie ordonat, responsabil, ii va creste stima de sine si va invata sa respecte munca si efortul celorlalti.
Treburi casnice pentru copii, in functie de varsta
Exista o serie de treburi casnice pe care ar trebui sa le faca cel mic, in functie de varsta:
Sa sorteze rufele
Incepand cu varsta de doi ani, cei mici pot invata despre sortare, de fapt ei chiar fac asta atunci cand se joaca. Roaga-i sa te ajute la sortarea rufelor spalate, iar pe masura ce cresc, invata-i cum sa impatureasca rufele si cum sa incarce sau sa descarce sub supraveghere, masina de spalat.
Pana la varsta de 11 ani ar trebui deja sa stie intregul proces de la sortare, la impaturire pana la asezarea rufelor spalate in dulap.
Sa te ajute la spalatul vaselor
Spalatul vaselor fie de mana, fie la masina este o corvoada. Daca ii instruiesti corect, copiii te pot ajuta. La varsta de 5-6 ani, poti sa le arati cum sa isi curete farfuria de resturi si sa o clateasca.
La 7-8 ani poti sa le arati cum sa usuce vasele si sa le puna la locul lor.
Pe la 9 ani, copiii ar putea deja sa stie cum sa spele diferie tipuri de vesela si cum sa incarce masina de spalat vase. Invata-i cum sa o faca in siguranta si si care sunt principiile de baza.
Sa isi faca patul
Invata-i sa isi faca patul, chiar daca poate nu o vor face intotdeauna. Incepe de cand sunt mici, prin a le arata cum sa faca si pe masura ce cresc lasa-i sa isi aranjeze singuri pernele si pernutele si nu folosi un set de lenjerie prea complex pentru patul lor. Insista sa isi faca patul cat mai des pentru a-si dezvolta aceasta abilitate, pentru a fi mai ordonati si mai responsabili.
Sa dea cu matura
Pare simplu dar in realitate nu este asa. Exercitiul este mama invatarii in acest caz. Chiar daca acum exista instrumente moderne de aspirare a prafului, pana a varsta de 7 ani copiii pot invata deja cum sa mature in mod eficient.
Sa faca ordine
Poate una dintre cele mai folositoare abilitati cand este vorba de treburile casnice este sa ii inveti sa faca ordine, lucru nu intotdeauna usor nici pentru tine ca adult. Daca ii inveti de mici sa faca ordine, ar putea sa ii ajute pe ei ca adulti sa fie niste persoane ordonate. Lasa-i sa te vada cand iti faci ordine in lucruri si cere-le opinia despre ce ar trebui sa pastrezi si ce sa arunci. Motiveaza-i sa doneze lucrurile care nu le mai sunt necesare sau sa le vanda pentru a face rost de niste bani cu care sa isi cumpere ceva ce isi doresc.
Indiferent de varsta, copiii pot participa la treburile casnice, la inceput in joaca si pe masura ce cresc, in mod activ. Nu numai ca te va ajuta sa pastrezi un camin mai curat, dar astfel de activitati le vor insufla dorinta de ordine, de organizare si de curatenie, care le va ramane pe tot parcursul vietii.