Copiii au nevoie de un ritual de dimineata pentru a-si incepe ziua cu dreptul. Copiii au nevoie de rutina si structura, iar diminetile haotice nu le fac bine deloc. Ca parinte trebuie sa stii cum sa-i organizezi copilului diminetile astfel incat sa nu se simta tot timpul contra cronometru.
Discutati si negociati
Daca vrei sa incepi si tu un ritual de dimineata cu copilul tau incepe prin a discuta cu el despre aceasta problema. Afla cum vede el o dimineata perfecta, dar explica-i si tu punctul tau de vedere. Negociati si in momentul in care ati ajuns la un compromis poti urma cei cativa pasi recomandati pentru dimineti mai calme si mai fericite. Odata ce ati parcurs acesti pasi de mai multe ori, ei vor intra in rutina.
Cine se trezeste devreme...
Pune ceasul sa sune cu 10 minute mai devreme decat de obicei. Aceste 10 minute in plus sunt vitale pentru a incepe o rutina de dimineata mai relaxanta. Pregateste unele lucruri de seara: alegeti impreuna hainele pentru a doua zi, pregateste pachetelul pentru scoala si roaga-l sa faca dus pentru ca dimineata nu este timp pentru el.
Timp pentru copii
Dupa ce l-ai trezit, stai cu el in pat macar cateva minute inainte sa il trimiti sa se spele pe dinti sa se pregateasca si sa manance micul dejun. Aceste cateva minute sunt foarte importante si puteti sa le folositi pentru a discuta despre ziua care incepe, planurile pentru ziua aceea, ce veti manca la micul dejun etc. Copiilor le place sa stie ce au de facut in timpul zilei.
Lista cu lucruri de facut
Pune o lista cu lucruri de facut pentru copilul tau in baie. Include aici lucruri ca spalatul pe dinti, pe fata, pieptanantul etc. Ii va fi mai usor sa-si aminteasca astfel ce are de facut de fiecare data si ordinea ii va intra in reflex.
Ne pregatim pentru o noua zi
In timp ce copilul tau se imbraca, pune muzica relaxanta si roaga-l sa fie gata pana la sfarsitul piesei. Acest lucru va salva mult timp.
O alta idee buna este sa organizezi intr-un colt al camerei, care este usor accesibil, o cutie, o masa, un raft sau orice altceva cu lucruri de care copilul tau are nevoie dimineata: haine (inclusiv sosete, pantofi, lenjerie intima, accesorii, haine mai groase pentru zilele friguroase, deodorant etc) si carti si caiete de care are nevoie la scoala.
Micul dejun
Mancati micul dejun impreuna. Gateste lucruri rapide si sanataose si insista sa stea la masa si sa nu se grabeasca. Nu-l lasa sa iasa pe usa fara un pupic, o imbratisare si o vorba de incurajare.
Iesitul pe usa
Poti organiza si undeva langa usa de iesire un fel de "check out" de unde copilul sa ia ultimele lucruri de care are nevoie: cheile, pachetelul sau banii pentru pachetel, rucsacul, haina si umbrela daca este cazul.