- Am 2 copii: o fetita de 10 ani si un baietel de 3 ani si jumatate. Fata e foate linistita, in schimb baietelul e foarte impulsiv si foarte incapatanat. Am incercat prin mai multe metode sa-i schimb comportamentul dar fara succes. Am incercat sa-i explic ca nu e bine sa fie incapatanat, am incercat si cu mici pedepse, cu mici recompense pentru fapte bune etc. nu mai stiu ce sa incerc. Ma deranjeaza foarte tare ca aceasta incapatanare afecteaza si alimentatia copilului. Mananca doar ce vrea el si cand vrea. Spuneti-mi unde gresesc in educatia lui, deoarece fata are un comportament total opus(copil model in toate).
Raspuns:Nu va pot spune ca ati gresit cu ceva in educarea celui mic si oricum culpabilizarea in acest caz nu va ajuta cu nimic. Totodata chiar daca educatia oferita fetitei dvs. s-a dovedit incununata cu succes, si asa cum spuneti dvs. este un copil model in toate, este foarte posibil ca ceea ce a functionat in cazul ei sa nu functioneze si la cel mic. De ce spun acest lucru? Pentru ca in ciuda faptului ca sunt frati si provin din acelasi mediu familial, exista diferente interindividuale inca de la nastere.
Nu va pot spune ca ati gresit cu ceva in educarea celui mic si oricum culpabilizarea in acest caz nu va ajuta cu nimic. Totodata chiar daca educatia oferita fetitei dvs. s-a dovedit incununata cu succes, si asa cum spuneti dvs. este un copil model in toate, este foarte posibil ca ceea ce a functionat in cazul ei sa nu functioneze si la cel mic. De ce spun acest lucru? Pentru ca in ciuda faptului ca sunt frati si provin din acelasi mediu familial, exista diferente interindividuale inca de la nastere.
Astfel in educarea si modelarea comportamentului baietelului dvs. trebuie sa luati in seama ceea ce ii este lui caracteristic. Pentru a interveni spre modificarea comportamentului celui mic intotdeauna trebuie sa va raportati la problemele concrete de comportament.
In functie de situatie, de ceea ce se intampla concret sau ceea ce nu se intampla puteti sa va faceti o idee despre cum ar trebui sa actionati. Metoda recompenselor si pedepselor la copii in general functioneaza insa numai in masura in care chiar aplicati ceea ce ati promis. Adica recompensa cuvenita se va da copilului daca sarcina ceruta este dusa pana la capat, insa in caz contrar, in ciuda insistentelor si promisiunilor celui mic, ea nu va fi acordata.
Este important faptul ca recompensa sa fie un lucru, o activitate mult dorita de copil, devenind astfel un factor motivator puternic in indeplinirea sarcinii. Lauda si incurajarea constanta a copilului in succesele sale este absolut necesara de asemenea. O atitudine mult prea toleranta fata de copil nu este de folos pentru nici o parte, de aceea incercati sa stabiliti niste reguli foarte clare legate de ceea ce doriti sa modificati in comportamentul baietelului dvs.
Alaturi de recompense si pedepse va puteti ajuta si de "puterea exemplului" si a jocului, jocul in perioada copilariei fiind o modalitate eficienta de invatare. Rabdarea dvs. si pastrarea calmului este esentiala in acest proces, schimbarea asteptata putand intarzia ceva timp.
Mult success!
Clara Monica Craciun,
psiholog – Clinica Psihosolutions.
www.psihosolutions.ro