Copilul e incapatanat sau doar stie ce vrea? Cum sa fii cel mai bun parinte pentru el

/ / Modificat: 2023-05-08
Copilul e incapatanat sau doar stie ce vrea? Cum sa fii cel mai bun parinte pentru el

Cand un copil intra in viata ta simti ca totul se schimba. Prioritatile, felul in care te raportezi la lume, felul in care intelegi iubirea si sacrificiul. Incerci zi de zi sa fii cea mai buna versiune a ta ca parinte, inveti odata cu copilul si te gandesti cu bucurie la toate momentele voastre frumoase impreuna. Ii oferi cea mai buna educatie, te ocupi de el ca de o floare, il inveti sa fie bun si repectuos, bland si iubitor.

Iar cand copilul mai creste putin si incepe sa aiba personalitate, sa bata din picior, sa nu vrea sa faca nimic altfel decat el insusi isi doreste incepi sa te intrebi daca ai gresit undeva si, mai ales, cum poti corecta aceasta incapatanare uneori imposibil de gestionat. Daca mai este si un copil foarte sensibil, foarte empatic (atentie, incapatanarea nu se confunda mereu cu egoismul), lucrurile se complica si mai mult.

De ce sa apreciezi un copil incapatanat

Copiii incapatanati, cum ne place sa-i descriem, sunt de fapt copii care nu se multumesc cu putin. Ei sunt mereu in cautarea limitelor, vor sa stie cat de departe pot merge in anumite situatii. Atunci cand sunt pe punctul de a le incalca nu ai altceva de facut decat sa incerci sa le explici cu rabdare de ce unele lucruri nu pot fi fix asa cum vor ei. Un exemplu poate fi apropierea primei zile de gradinita: ghiozdanul este deja facut din timp, insa gradinita incepe, efectiv, abia peste 3-4 zile; totusi, copilul tau vrea sa mergeti in secunda aceea la gradinita si plange si se vaita ca nu il intelegi; intr-o astfel de situatie, in care el este atat de nerabdator si in care cere sa i se ofere ce doreste pe loc, trebuie sa te asezi cu el si sa-i explici ca unele lucruri programate nu pot fi schimbate, ca in acel moment nu l-ar primi la gradinita pentru ca inca nu sunt pregatiti pentru el, ca acolo totul functioneaza dupa un program bine stabilit, ca exista ore la care puteti merge si ore la care va trebui sa se intoarca acasa.

Copilul incapatanat este, de fapt, un copil care stie ce vrea si care simte nevoia sa fie ascultat. El va incerca mereu sa negocieze pentru a obtine ceea ce vrea, insa nu inseamna ca trebuie sa si primeasca de fiecare data, daca nu se poate.

Copiii care stiu ce vor sunt, cumva, echipati in mod natural pentru a obtine succesul in viata. Sunt acei copii care, ca adulti, odata ce au dobandit niste valori si principii, nu se vor abate de la ele. Sunt tenace, sunt abili in a gasi solutii pentru a obtine ce isi doresc, insa aceste calitati trebuie sa fie canalizate de parinti intr-o directie buna, corecta, in acea directie in care copilul nu invata ca scopul scuza mijloacele.

Copiii care par incapatanati, dar de fapt stiu ce vor au calitati de lideri. „Ei isi gasesc singuri motivatia si directia si multi dintre ei devin lideri atunci cand cresc. Vor sti sa gestioneze mai bine presiunea si sa urmareasca scopul final intr-o situatie. Vor sa invete singuri anumite lucruri, in loc sa accepte ce spun altii, asa ca uneori vor incerca sa forteze limitele”, spune psihologul Laura Markham.

Copilul incapatanat stie foarte bine ce vrea

Incapatanarea care ii face sa-si taie singuri parul asa cum isi doresc, care ii face sa manance doar ce vor sau sa poarte doar hainele pe care le doresc este aceeasi incapatanare care, mai tarziu, ii va ajuta sa aleaga cu atentie persoanele in care au incredere, pe cele pe care le pot considera modele si pe cele de care se vor lasa influentati.

Copiii cu o vointa foarte puternica au o inteligenta emotionala mai mare decat altii, iar asta ii ajuta sa atinga mai usor performanta. Ei sunt constienti si constiinciosi, empatici si isteti. Trasaturile care ii definesc sunt:

  • tendinta de a se lupta mereu cu ceilalti;
  • probleme cu autoritatea si regulile;
  • sunt inventivi si nu renunta usor;
  • forteaza limitele figurilor autoritare din viata lor (parinti, bunici, profesori);
  • par mereu gata sa protesteze si sunt mereu in cautarea unor argumente.

Cum sa fii un parinte bun pentru un copil cu o vointa de fier

Sa fii parintele unui copil incapatanat este o reala provocare pentru ca trebuie sa gasesti cele mai eficiente metode de educatie fara a-i taia aripile si a-i zdrobi spirtul.

Arata-i intelegere si rabdare, in loc sa reactionezi de pe pozitii de forta. Copiii vor deveni mai cooperanti daca se simt intelesi, chiar si atunci cand nu lasi lucrurile sa se intample fix asa cum vor ei.

Da-i voie sa participe la stabilirea regulilor dupa care functioneaza familia voastra.

Aplica regulile cu blandete si explica-i ca unele pur si simplu nu sunt negociabile. Va tine minte asta chiar si atunci cand va incerca sa te convinga sa le incalcati si va renunta mai usor la tentativa de a forta limitele.

  • Sursa foto: Freepik.com

Taguri Incapatanare copii Copil incapatanat

Articole recomandate

Citeste si despre