Un copil de doi ani vine la tine razand si iti ofera jucaria lui, desi nu te cunoaste. Un altul, de aceeasi varsta, te priveste si se ascunde dupa fusta mamei. Ca majoritatea oamenilor, vei crede ca primul copil este sociabil, iar pe cel de-al doilea il vei numit "timid". Ce inseamna timiditatea si ce este introversia?
Timiditatea si introversia sunt adesea confundate, iar societatea pune semnul de egalitate intre ele si le percepe ca fiind ambele dezavantajoase.
Susan Cain, autoarea lucrarii "Linisteee! Puterea introvertitilor intr-o lume asurzitoare", explica diferenta dintre cele doua carateristici astfel: a fi timid inseamna sa te simti inconfortabil in situatii de contact social, in timp ce a fi introvert inseamna sa preferi linistea si activitatile retrase.
Copiilor timizi le plac interactiunile sociale
Timiditatea este teama de situatii sociale si de alti oameni. Introversia este preferinta de a petrece timp de unul singur. Persoanele timide se tem de criticile negative ale celorlalti, in timp ce introvertii au nevoie de mai putini stimuli si prefera activitatile mai calme. Persoanele timide sufera adesea de anxietate sociala.
Timizilor le plac interactiunile sociale, dar le este frica sa le initieze. In timp ce introvetii nu simt nevoia de prea multa interactiune cu ceilalti, ci cauta mai degraba sa ramana singuri. Mai mult, primii sufera pentru ca nu au companie, cei din urma, din contra, cauta mai putina companie.
Copiii introverti sunt epuizati de zgomote
Un copil introvert este obosit, chiar epuizat, atunci cand petrece timp intr-un mediu zgomotos si cu multa lume. Si cere sa se retraga. Un copil timid isi doreste interactiunile sociale, dar nu poate sa aiba comportamentul potrivit pentru ca devine anxios si aproape paralizat in fata altor persoane.
Copiii descopera devreme ca a fi timid este o caracteristica negativa. Daca micutul tau este asa, stai de vorba cu el, incurajeaza si explica-i ca nu este nimic in neregula cu el. Ii poti spune ceva de genul: "Si eu ma simt intimidat cateodata. Uite eu ce fac ca sa ma descurc...", "E firesc sa ne simtim cateodata timizi", sau "Stiu ca nu e confortabil. Nu o sa te simti mereu timid asa cum te-ai simtit azi".
Daca ai un copil introvert, este bine sa ii respecti nevoia de a petrece timp de unul singur. De asemenea, il ajuta mult daca il pregatesti din timp pentru eventualele intalniri si contacte sociale. Nu ii incarca programul cu prea multe activitati. Si tine cont de nevoia lui de liniste: pe cat posibil nu da muzica sau televizorul prea tare in casa.