Copilul tau are prieteni imaginari? De ce ar trebui sa te bucure si cand ar trebui sa te ingrijoreze

/ / Modificat: 2019-08-20
Copilul tau are prieteni imaginari? De ce ar trebui sa te bucure si cand ar trebui sa te ingrijoreze

Ti s-a intamplat ca micutul tau sa iti spuna o poveste despre un prieten despre care stii sigur ca nu este in anturajul lui, sau despre un personaj din desene, dintr-o carte sau dintr-un film despre care vorbeste ca si cum ar fi petrecut timp impreuna?

prieten

L-ai observat pe copilul tau vorbind cu jucariile sale ca si cum ar fi oameni si ai remarcat ca are cu ele legaturi intense si emotionale? Crezi ca este cazul sa te ingrijorezi? Hai sa aflam impreuna cate ceva despre prietenii imaginari ai copiilor.

Nu este ceva neobisnuit la copii sa aiba prieteni imaginari. Studiile arata ca aproximativ doua treimi dintre copii au la un moment dat un companion zamislit in imaginatia lor, de cele mai multe ori intre varstele de 3 si 8 ani, uneori chiar pana in adolescenta sau si dupa aceea.

Fetitele sunt mai predispuse sa isi creeze prieteni imaginari decat baietii, iar tipul de relationare cu acestia este diferit. Fetele au o atitudine mai pedagogica, mai mamoasa cu alti copii sau cu animalutele; baietii, in schimb, isi creeaza prieteni care sunt puternici si competenti, mai puternici decat ei.

Relatiile imaginare, fie cu personaje invizibile, fie cu obiecte personificate, pot fi ierarhice sau egalitare.

Marea majoritate a copiilor recunosc ca prietenii imaginari nu sunt reali, ba chiar le atrag atentia adultilor atunci cand acestia intra in joc. Impreuna cu prietenii imaginari, unii copii construiesc si o lume imaginara detaliata.

De ce inventeaza copiii prieteni imaginari

imaginar

In general, prieteniile imaginare sunt placute pentru copii, de aceea le si inventeaza. Deseori, copiii care isi creeaza astfel de prieteni sunt imaginativi, sociabili si au o aplecare catre jocurile fantastice.

Un studiu realizat de Stephanie Carlson arata ca inventarea de prieteni satisface trei nevoi psihologice ale copilului, bazate pe teoria determinarii de sine:

1. Competenta - copiii dezvolta rol de lider cu prietenii lui imaginari si ii invata lucruri pe acestia;

2. Relationarea - copiii au nevoie de relatii trainice, similare cu o prietenie reala;

3. Autonomia - deseori copiii folosesc prietenii imaginari pentru a gestiona o situatie sau pentru a avea senzatia ca au lucrurile sub control.

Cand trebuie sa te ingrijoreze prietenii imaginari

In 1945, Dr. Benjamin Spock sugera, in cartea sa "Common Sense Book of Baby and Childcare", ca parintii ar trebui sa ia atitudine atunci cand un copil mai mare de 4 ani are un prieten imaginar. Acesta explica faptul ca prietenii imaginari sunt un semn de neadaptare sau de lipsuri pe care copilul le resimte in viata reala.

Jean Piaget, poate unul dintre cei mai renumiti psihologi de dezvoltare din secolul al XX-lea, indica, in 1962, ca prietenii imaginari sunt problematici si indica lipsa de coerenta a copilului.

Totusi, dovezile stiintifice adunate in ultimele 3 decenii nu sustin niciuna dintre aceste doua teorii. De fapt, un studiu recent arata ca a avea prieteni imaginari in copilarie este un fapt asociat cu variabile psihologice pozitive in copilarie si la maturitate. Exista dovezi ca acei copii care au prieteni imaginari au un vocabular mai dezvoltat si o capacitatea de a privi lucrurile mai in perspectiva.

In plus, sunt mai putin timizi, mai sociabli, mai descurcareti si mai creativi. Totodata, exista un model teoretic care arata ca aptitudinile imaginative sunt o caracteristica a copiilor cu abilitati cognitive superioare. Copiii cu prieteni imaginari sunt mai deschisi la experiente noi.

Dr. Marjorie Taylor, psiholog cu vechime in studiul copiilor cu prieteni imaginari, sugereaza sa privim aceasta lume pe care o creeaza copiii in mintea lor ca pe o bula magica. Copiii o recunosc astfel, dar nu vor sa li se risipeasca iluzia; din contra, deseori ii primesc pe parinti in interiorul acestei bule, iar cand acest lucru se intampla adultul trebuie sa stie sa foloseasca acest lucru ca pe o oportunitate de a se conecta cu copilul.

Testeaza terenul, pune intrebari care sa te ajute sa intelegi gandurile, sentimentele si lumea copilului tau. Fii atent sa nu ii "furi" prietenul imaginar pentru ca copilul vrea controlul. Daca intri in joc, o sa te surprinda cat de mult va veti distra si ce viitor ar putea sa aiba copilul tau cel creativ.

Taguri Prieteni imaginari Prieteni imaginari copii

Articole recomandate

Citeste si despre