Extraversia si introversia sunt doua tipuri de personalitate descrise pentru prima data de psihologul Carl Jung. In cateva cuvinte, extravertitii isi iau energia din interactiunile cu ceilalati, in timp ce introvertitii isi "incarca bateriile" in urma timpului petrecut singuri.
Nu suntem exclusiv introvertiti sau extravertiti. In fiecare dintre noi cele doua tipuri de personalitate coexista. In functie de imprejurari, ne putem comporta ca un introvertit sau ca un extravertit. Dar una dintre dimensiuni este mai pregnanta, definindu-ne personalitatea. Iar acest lucru se vede chiar de cand suntem mici.
Este evident ca societatea in care traim este una a extravertitilor si care apreciaza comportamentul extravert. In SUA se estimeaza ca doar 25-30% dintre persoane sunt introvertite. Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de personalitate?
Iata cum recunosti un copil extravertit
De cand e bebelus, unui extrovert ii place sa interactiuneze cu ceilalti, sa fie in centrul atentiei. Ii este greu sa faca lucrurile de unul singur. Este extrem de gregar si are o multime de prieteni. Dar, pe cat de repede si-i face, pe atat de repede ii pierde. Nu exista pedeapsa mai mare decat sa il trimiti sa isi faca ordine in camera de unul singur.
Extravertitii au nevoie sa vorbeasca. Acest lucru ii ajuta sa dea sens la ceea ce li se intampla. Si da, ei intai vorbesc si apoi gandesc! In plus, vorbesc mai mult decat asculta si ii intrerup des pe ceilalti. Dat fiind ca vorbesc mult fara sa gandeasca sunt implusivi si iau decizii gresite de multe ori.
Cum se comporta la scoala un extravertit?
Un copil extravertit invata vorbind cu ceilalti, prefera studiul in grup si dezbaterile de idei. In timpul orelor de scoala susoteste si sopteste raspunsurile celorlalti colegi. Cu riscurile de rigioare, evident!
Copiii extravertiti iubesc noutatea, prefera activitatile zgomotoase, au nevoie de miscare si de activitati de grup. In plus, le place sa ii conduca pe ceilalti, sa fie lideri.
Desi poate parea ciudat, un copil extravertit are nevoie de incurajari si de feedback-uri verbale. Si nu pentru ca nu are incredere in sine, ci pentru ca incurajarile reprezinta o buna sursa de energie pentru el. Extravertitii sunt atrasi de toate activitatile care presupun expunere publica, improvizatie sau actorie. De asemenea si sporturile de echipa sunt recomandate pentru ei. Mai mult, au nevoie de multe activitati, si cat mai variate.
Iata cum recunosti un copil introvertit
Unui introvertit ii place sa observe inainte de a incerca ceva nou. Gandeste mult inainte de a actiona, de aceea de cele mai multe ori ia deciziile corecte. Prefera activitatile individuale sau in grupuri mici si are nevoie de spatiul lui personal si de timpul lui cu el insusi. Are mai putini prieteni, dar foarte apropiati.
Unui copil introvert nu ii plac, inca de cand e bebelus, reuniunile in familie sau grupurile mari de persoane. Daca sta prea mult in grupuri mari devine irascibil. Daca este coplesit, poate avea probleme de comportament. Pentru el spatiul personal este atat de important incat este posibil ca, in grup, sa stea mai distantat.
Are nevoie sa il pregatesti din timp pentru petreceri sau evenimente care presupun multa interactiune sociala: sa stie din timp de ele, e bine sa ajunga mai devreme, ca sa se acomodeze.
Ce face la scoala introvertitul?
Un copil introvertit invata privind si reflectand, nicidecum manifestandu-se zgomotos. De obicei, e laudat de profesor pentru cat de linistit este si pentru ca nu intrerupe orele. Dureaza ceva pana se acomodeaza la scoala.
Are nevoie de timp de gandire, inainte sa raspunda la o intrebare pusa de profesor. Este bine de stiut ca introvertitii nu vorbesc pana nu le este clar ce vor sa spuna. In plus, ei fac fata atunci cand stiu cerintele si limitele. Au nevoie de rutina si de reguli. Mai mult, le place sa deseneze, sa scrie povesti, sa citeasca sau sa construiasca. Adica sa se joace singuri.