Sa fim sinceri, oricat de frumos i-ai vorbi celui mic si oricat de bine l-ai educa, interactiunile pe care el le are zi de zi cu alte persoane in societate, ce vede si ce aude din alte surse decat mediul familial, prieteniile pe care le formeaza cu copii de varsta mai mare, sau pur si simplu spiritul lui rebel, vor influenta modul in care se exprima.
Prescolarii in special, au un simt al umorului foarte bine dezvoltat si stiu ca un vocabular "murdar" va starni un raspuns pe masura, iar odata ce restul copiilor vor raspunde cu rasete la exprimarea lui necuvenita, un astfel de comportament i se va parea validat.
Prin urmare, nu ar trebui sa te surprinda atunci cand iti auzi copilul vorbind urat si este util sa stii ca de cele mai multe ori strategii ca privarea de jucaria preferata sau altfel de pedepse nu au rezultatul dorit, ci uneori pot face mai mult rau, pentru ca il fac pe cel mic sa se simta rusinat.
Cateva sugestii in cum sa iti dezveti copilul sa vorbeasca urat
Masca impasibilitatii
Desi este imposibil sa impiedici un alt copil de 5 ani sa lesine de ras atunci cand fiul tau anunta raspicat ca pantalonii surioarei lui sunt "rahatosi", tu poti sa iti controlezi reactiile.
Profesor doctor in psihologie, William Warzak sustine ca cei mici vad un anumit tip de limbaj si atrage atentia ca daca tu nu iei in serios ce spun si afisezi o masca impasibila, fara sa razi sau sa te enervezi, atunci limbajul neadecvat ar putea sa nu mai prezinte la fel de mult interes pentru copil.
In acelasi timp, lauda-l pe cel mic atunci cand se comporta bine, de exemplu, cand se joaca singur, construieste un turn din cuburi de lemn sau cand iti picteaza un desen.
Joaca de-a profesorul
Una dintre cele mai bune modalitati de a ii invata pe copii diferite lucruri este sa ii inveti, asa ca atunci cand copilul tau incepe sa vorbeasca urat, nu il corecta, ci sugereaza-i sa invete pe altcineva cum sa vorbeasca frumos.
Apeleaza la empatie
Copiii prescolari vor sa amuze, nu sa raneasca sentimentele celorlalti, dar este posibil sa nu isi dea seama ca daca folosesc un apelativ jignitor la adresa unui prieten sau membru al familiei, s-ar putea sa le raneasca sentimentele. Intreaba-ti copilul cum s-ar simti daca unul din prietenii sai i-ar adresa acelasi apelativ jignitor, pentru a-l face sa inteleaga de ce nu este bine sa vorbeasca urat.
Distrage-i atentia
Daca copilul tau repeta la nesfarsit acelasi cuvant urat, provoaca-l sa gaseasca alte cuvinte care sa rimeze cu acesta, sau spuneti cu randul cuvinte care sa inceapa cu aceeasi litera. Fa o joaca din asta si in final va uita cuvantul urat si se va concentra pe alte cuvinte.
Cauta umorul in alte parti
Pentru ca cel mai des copilul tau vorbeste urat doar ca sa amuze, ofera-i o carte cu glumite si bancuri, sau cu ghicitori haioase pentru a pune capat vocabularului "murdar". Citeste cartea impreuna cu el cat mai des, ca sa retina glumele si sa le integreze in rutina.
Trimite-l la baie
Daca niciuna din aceste sugestii nu are succes, explica-i celui mic ca vorbaria murdara nu are ce cauta in alta parte decat la baie si roaga-l sa mearga acolo daca vrea sa foloseasca astfel de cuvinte. Cel mai probabil va iesi foarte repede din baie, pentru ca se va plictisi!