Copilul meu nu vorbeste!

/ / Modificat: 2006-07-11
Copilul meu nu vorbeste!
Intrebare:

- Copilul meu are 2 ani si nu vorbeste aproape nimic; credeti ca este o problema grava?

Raspuns:

Draga mamica,


Draga mamica,

Sunt copii care la implinirea varstei de 2 ani vorbesc fluent, fara greseli; sunt si unii care, la trei ani, abia daca rostesc cateva cuvinte, iar altii, chiar si la scoala, au probleme.

Va mai amintiti cand cuvintele erau de prisos, cand expresia fetei, gesturile, zambetul vorbeau pentru amandoi? Apoi au aparut sunetele, mai tarziu silabele repetate pe diferite tonalitati, pana cand tata sau mama a fost fericit, copilul a spus in sfarsit "tata" sau "mama". Au urmat "apa" sau "papa".

Deoarece nu mi-ati dat mai multe amanunte in ceea ce priveste sexul, comportamentul, limbajul copilului dumneavoastra o sa va prezint in continuare cateva puncte de reper pe care sa le luati in considerare si in functie de care sa puteti lua masurile necesare.



Se intampla uneori ca pana la 3-4 ani copilul sa nu rosteasca aproape nici un cuvant, ca la un moment dat cel mic sa rosteasca clar : "mama, mi-e foame!" In acel moment a avut pentru prima data nevoie de ceva. De ce nu vorbesc toti copii la aceeasi varsta? Pentru ca exista diferente inca de la nastere, iar baieteii sunt mai lenesi decat fetitele.  

In alta ordine de idei, de la primele luni de viata, parintii pot observa si testa usor daca piticul lor aude zgomotele din jurul sau. Asadar, mamico, daca copilul tau nu reactioneaza, daca nu intoarce capul dupa un sunet provocat intr-o parte a capului sau in spate, cereti parerea unui specialist ORL, apoi urmati sfaturile si recomandarile acestuia.

Rolul familiei este foarte important. Nu vorbeste copilul?  Poate ca trebuie doar incurajat, poate nu s-a vorbit indeajuns cu el, sau dimpotriva adultii au avut atatea de povestit incat cel mic nu mai are nimic de adaugat.

Daca persoana care are grija de el vorbeste continuu, daca ea intreaba si tot ea raspunde, fara a astepta o reactie din partea copilului, acesta nu va putea sa se exprime.

Daca membrii familiei nu gasesc nici un subiect de conversatie cu piticul, acesta nu va avea pe cine sa imite.

Vorbiti-i rar, clar, repetati-i intrebarea sau frazele ce descriu actiunea, asteptati si observati-i reactiile si intentiile si veti avea un dialog reusit.

Daca cuvintele pe care le rosteste nu sunt corect pronuntate, dupa implinirea varstei de 3 ani, puteti apela la serviciile unui specialis t(logoped).

O alta posibila explicatie a faptului ca micutul nu vorbeste pot fi certurile intre parinti, scene de violenta la care a fost martor sau un soc cauzat de o sperietura puternica. Din aceste cauze putea suferi un blocaj la nivelul exprimarii verbale. Interventia unui psiholog este foarte utila in acest caz.

Intr-un sfarsit daca nici una din aceste cauze nu se potrivesc copilului dumneavoastra, iar din punct de vedere medical este sanatos, atunci trebuie sa observam cu atentie intregul comportament fata de alti copii, de adulti, de diferite situatii, precum si momentele in care ramane singur. Observati si incercati sa descifrati misterul incapatanarii copilului dumneavoastra.

Psiholog Anamaria Mihai

Detalii specialist


Articole recomandate

Citeste si despre