Copilul mai mic de 5 anisori nu constientizeaza diferentele intre sexe si nu stie ca alegerile pe care le face cu privire la haine, jucarii sau activitati sunt asociate unui sex sau altuia. Confuzia cu privire la propria identitate sexuala este fireasca in dezvoltarea copilului mic, pana pe la varsta prescolara, cand incepe sa discearna intre principalele diferente dintre fetite si baietei. Parintii joaca cel mai important rol in a ajuta copilul sa-si stabileasca propria identitate sexuala!
La ce varsta isi dezvolta copilul identitatea sexuala?
In momentul in care isi stabileste identitatea sexuala, copilul devine constient de faptul ca este baiat sau fata. Acest proces incepe inca din primele luni de viata, cand bebelusul incepe sa isi descopere organele genitale.
Insa abia in jurul varstei de 2-3 ani, el incepe sa devina constient de diferentele fizice dintre baieti si fete, pentru ca abia la varsta prescolara sa fie capabil sa se identifice pe el ca fiind baiat sau fata.
La varsta de 4 ani, identitatea sexuala a copilului ar trebui sa fie deja stabilita si clar identificata, iar copilul sa stie perfect carui sex apartine si care sunt o parte dintre activitatile, lucrurile si comportamentele specifice fiecaruia.
Cum iti ajuti copilul sa-si stabileasca identitatea sexuala?
Tu, ca parinte, ai un rol esential in a ajuta copilul sa-si dea seama si sa constientizeze carui sex apartine si ce caracteristici au fetele si baietii. Identitatea sexuala se stabileste pe baza reperelor pe care copilul le primeste de la cei din jur. Incepand cu varsta prescolara, copilul are tendinta fireasca de a-l imita pe parintele de acelasi sex cu el. Devii astfel un model pentru el.
Poti profita de acest lucru pentru a vorbi cu el si a-l invata mai multe despre identitatea sexuala, ce presupune fiecare sex, care sunt activitatile specifice lor si care sunt principalele diferente intre fetite si baietei.
Un alt mod prin care ajuti copilul sa-si stabileasca identitatea sexuala este sa il indrumi in alegerea jucariilor specifice sexului lui. Poarta o discutie cu el si spune-i ca exista jucarii pentru fetite si jucarii pentru baietei si da-i si exemple. Incurajeaza-l sa se joace cu jucarii potrivite sexului lui, dar nu face o drama daca il vezi ca prefera o jucarie specifica sexului opus.
Pana cand copilul se lamureste cu privire la identitatea sexuala pe care o are, va mai avea tendinta de a opta si imita activitati si lucruri specifice genului opus. Important este sa ii vorbesti clar si concis, dar cat mai prietenos, despre acest subiect si sa nu il certi sau critici pentru ca se joaca cu ele.
Discutiile despre sexele diferite si comportamentele fiecarui gen in parte sunt la fel de utile in stabilirea identitatii sexuale a copilului. Foloseste-te de situatii uzuale si de persoane din jur pentru a-i exemplifica si a-l ajuta sa inteleaga cum se comporta femeile si barbatii si care sunt caracteristicele lor specifice. Vorbeste-i intr-un limbaj cat mai pe intelesul lui.
Identitatea sexuala si grijile parintilor in epoca moderna
Identitatea si orientarea sexuala a copilului este o problema care da fiori reci pe spatele parintilor in epoca moderna. In contemporaneitate, lucrurile par sa fi luat o intorsatura neasteptata in ceea ce priveste trasarea limitelor clare intre activitati sau jucarii pentru baietei si fetite.
Activitatile si lucrurile specifice unui gen sau altul au ajuns sa se amestece intre ele si sa nu mai existe o delimitare clara pe sexe. Apare astfel tendinta de efeminare a baieteilor si trendul androgin, al modelului barbatesc, la fetite. Nu este de mirare ca majoritatea parintilor incepe sa isi faca griji inca din copilaria timpurie cu privire la orientarea sexuala pe care micutul lor ar putea-o avea la maturitate.
Ingrijorarea lor este si mai accentuata daca observa ca baietelul lor are tendinta de a se juca mai mult cu lucruri pentru fete sau invers, ca printesa lor prefera masinute, tancuri si monstri in activitatile de destindere si relaxare. Insa nu este cazul sa iti faci astfel de probleme la varste atat de mici. Orientarea sexuala este o problema specifica adultilor si se formeaza la varste mari.
Cum ai ajutat copilul sa isi stabileasca identitatea sexuala si pe la ce varsta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!