Copiii nu sunt constienti de sine in prima etapa a vietii. Sentimentele acestora sunt la fel de confuze precum este de misterios mediul inconjurator. Ei se afla la varsta la care abia incep sa descopere lumea, lume din care fac parte si ei insisi.
Pe masura ce cresc si evolueaza in anumite directii, incepe sa li se contureze personalitatea. La aceasta contribuie o serie de factori genetici insa, conform unei stiinte relativ noi care se numeste epigenetica, se pare ca pot fi si educati sau stimulati in mediul de crestere al copiilor.
Pe masura ce anumite trasaturi devin mai pregnante si altele se estompeaza, copiii incep sa isi faca o imagine de sine. La aceasta vei contribui si tu intr-o mare masura, atat pe baza feedbackului pe care il oferi in anumite situatii, cat si prin sentimentele exprimate fata de copilul tau si prin enuntarea emotiilor, respectiv prin explicarea acelor sentimente pe care le experimenteaza si el.
Iata cateva modalitati prin care iti ajuti copilul sa devina constient de propria-i persoana si de emotiile lui!
Intreaba-l constant cum se simte
Nu reactiona violent atunci cand copilul tau se manifesta astfel, pentru ca va considera ca violenta verbala sau de alta natura este ceva natural. Incearca sa afli care este cauza frustrarilor sale, punand intrebari. Daca un coleg de la gradinita l-a lovit sau i-a luat jucaria din mana, intreaba-l ce a simtit in momentul respectiv si incearca sa dirijezi discutia in acest sens, facand abstractie de posibilele reactii.
In cele mai multe cazuri iti va spune ca a fost suparat, nervos, trist, dezamagit sau ca a simtit ca a fost exclus si a experimentat astfel teama de a se integra sau chiar pe aceea de abandon. Ajuta-l sa inteleaga ca este normal sa simta aceste lucruri, dar ca este totodata foarte important sa le gestioneze astfel incat sa nu-i raneasca el insusi pe cei din jur.
Fii un exemplu pentru el
Copiii absorb informatiile precum niste bureti si au adesea tendinta de a imita ceea ce vad la adulti. De aceea, tu insati trebuie sa fii un exemplu de autocontrol. Vorbeste-i despre sentimentele tale, indiferent daca sunt pozitive sau negative si spune-i cum iti solutionezi problemele.
Anunta-l ca iti doresti sa iei o pauza de cateva minute atunci cand esti suparata, timp in care sa profiti de liniste si sa te gandesti la o solutie pentru problema de care te-ai lovit. Vorbeste-i despre lucrurile care te fac sa te simti mai bine atunci cand esti trista si ofera-i alternative pentru a-si calma nervii sau nelinistile.
Reasigura-l de dragostea ta neconditionata chiar si atunci cand este irascibil si explica-i in ce fel te raneste atunci cand are o criza. Vazandu-te ca iti exprimi astfel emotiile, va invata si el, treptat, sa vorbeasca despre ceea ce simte si sa se calmeze singur, fara ajutor venit din exterior. Va intelege totodata ca toti oamenii au emotii si ca este foarte important felul in care si le exprima.
In plus, nu va percepe gesturile tale de tandrete si de afectiune drept o recompensa pentru buna sa purtare, ci ca pe ceva normal, de care are parte tot timpul, independent de nazdravaniile pe care le face. Asta nu inseamna ca vei incuraja comportamentul negativ, ci doar ca ii vei alunga teama de abandon si il vei ajuta sa devina mai independent, mai sigur pe el, mai increzator in fortele proprii.
Faceti impreuna o analiza a comportamentului sau
Poti transforma asta intr-un joc de roluri, daca iti este mai usor. Lui ii va fi, cu siguranta, mult mai facil sa inteleaga ce urmari au faptele sale. Astfel, intreaba-l cum crede ca te-a facut sa te simti in anumite momente si imagineaza-ti si tu cum te-ai simti daca ai fi in locul lui in anumite situatii.
Acest lucru va va ajuta pe amandoi sa va consolidati empatia si sa construiti o relatie bazata pe incredere si respect reciproce. In plus, va va ajuta sa va dati seama cum sunteti vazuti din exterior si sa faceti o comparatie corecta cu felul in care va vedeti voi insiva.
Acest exercitiu il va ajuta pe copilul tau sa-si formeze o imagine de sine obiectiva si sa nu cada prada nici sentimentelor de vinovatie sau de incapacitate, dar nici acelora de supraestimare.
Tu cum il ajuti pe copilul tau sa aiba o imagine de sine? Cum ii explici emotiile? Asteptam opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Activitati care cresc stima de sine a copilului