Cum inveti copilul sa-si asume responsabilitatea?

/ / Modificat: 2012-01-17
Cum inveti copilul sa-si asume responsabilitatea?

Probabil ca te-ai confruntat de mai multe ori cu situatia in care copilul tau da vina pe altcineva sau altceva atunci cand face o boacana, decat sa recunoasca ca a comis o greseala. Asumarea responsabilitatii nu este printre cele mai de seama calitati ale micutului, insa din cauza ca nu stie ce presupune asta, fiind vorba de un comportament invatat, la fel cum sunt bunele maniere sau alte tipuri de comportament.

Nu pedepsi copilul la orice greseala pe care o face!

Foto: almightydad.com

Se poate intampla ca micutul tau sa faca o pozna neintentionat, fara sa isi dea seama. Daca este pedepsit in orice situatie in care greseste, copilului ii va fi frica sa mai greseasca, ceea ce i-ar putea afecta dezvoltarea.

Daca il vezi facand o pozna, spune-i ca este in regula si ca toti mai gresim din cand in cand. De asemenea, spune-i ca trebuie sa te ajute sa cureti, iar la sfarsit imbratiseaza-l si saruta-l. Este important sa stie ca iubirea ta nu este conditionata de comportamentul lui.

Pedepsele trebuie puse in aplicare doar in cazul in care repeta aceeasi greseala, desi i-ai explicat si l-ai avertizat asupra repercusiunilor comportamentelui lui neadecvat.

Explica-i consecintele boacanei sale pentru tine si pentru el!

Chiar daca iti vine sa tipi si sa il urechezi putin pentru varsarea paharului cu apa sau pentru mazgalirea peretilor, abtine-te!

Mai bine vorbeste cu el si explica-i raspicat care sunt repercusiunile comportamentului lui pentru toti. Spune-i ca acum trebuie ca tu sa stai sa stergi pe jos sau sa speli peretii, iar din cauza aceasta nu mai aveti timp pentru joaca programata la acea ora sau pentru plimbarea prin parc. Pune-l sa te ajute sa strangi, oferindu-i astfel sansa sa indrepte lucrurile!

Invata-l sa fie responsabil pentru actiunile sale!

Asigura-te ca micutul tau intelege ca indiferent de cine sau ce l-a determinat sa faca ceva rau, el este singurul responsabil pentru comportamentul lui.

Este important sa il inveti sa rezolve problemele intr-un mod pasnic si responsabil, sa-si exprime emotiile si sentimentele prin cuvinte, sa nu se lase pacalit de altii, dar mai ales sa invete si sa inteleaga ca nu este bine sa te minta.

Toate scuzele inventate sau folosite de el sunt de fapt minciuni. Iar daca micutul este educat in aceasta privinta, nu vei avea mari probleme in a-l determina sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lui, deoarece nu va fi tentat sa minta.

Taguri Responsabilitate copii Comportament negativ copii Comportament copii Minciuni copii

Articole recomandate

Citeste si despre