Cum sa cresti un copil pretentios. De ce sunt unii copii atat de exigenti?

/ / Modificat: 2019-08-12
Cum sa cresti un copil pretentios. De ce sunt unii copii atat de exigenti?

Copiii pot fi foarte exigenti cand vine vorba de indeplinirea nevoilor si mofturilor lor. Nu este deloc ceva neobisnuit, pentru ca atunci cand sunt mici, chiar daca nu stiu sa ceara lucruri, este clar ca au nevoie ca tu, adultul, sa le satisfaci toate nevoile.

Cand cresc, unii dintre ei devin, insa foarte pretentiosi si parca nu sunt niciodata multumiti de nimeni si de nimic; cer in permanenta atentie, cer sa li se faca mereu pe plac si nu dau nicio clipa de respiro parintilor sau bunicilor.

Care sunt trasaturile copiilor pretentiosi?

Este vorba de cei care au un temperament dificil si care parca isi cearta mereu parintii. Au nevoie constant de atentia adultilor din jurul lor si cand simt ca nu o au vor face tot posibilul pentru a o obtine. Nu ii intereseaza ca parintii sau bunicii sunt obositi, suparati, bolnavi. Ei vor sa li se faca pe plac si asta e tot ce vor sa obtina.

Copiii pretentiosi sufera deseori de anxietate de separare si au nevoie permanent de contact fizic; sunt copii speriosi, carora nu le place sa fie lasati singuri. Au un temperament puternic, par incapatanati si totusi sunt si foarte sensibili. Tocmai de aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti cand vorbesc cu ei si mai ales atunci cand ii critica.

De ce sunt unii copii atat de exigenti? Potrivit psihologului Ursula Perona, nevoile exprimate de un copil nu sunt simple capricii, cum multi ar fi tentati sa creada. Faptul ca cer constant atentie se bazeaza chiar pe nevoia lor de mai multa atentie, mai multa dragoste, mai mult contact cu parintii.

Sa cresti un copil pretentios poate fi foarte obositor. Cautarea permanenta a atentiei nu trebuie sa fie satisfacuta neaparat de figurile de sprijin; de fapt este recomandat sa gasiti surse de sprijin, din moment ce copilul are nevoie, in special, de atentia continua a adultilor. "Acest gen de copii au nevoie de intelegere, afectiune si laude. Ei simt ca viata este nedreapta cu ei daca dorintele nu le sunt indeplinite imediat si pot simti anxietate, depresie sau rusine", spune si psihologul Lynne Namka.

Cum sa gestionezi un copil pretentios?

Dat fiind faptul ca nevoile lor nu sunt simple capricii, ci sunt rodul temperamentului si caracterului lor, nu le poti interzice sa le simta. Prin urmare, calea cea mai potrivita este sa ii inveti sa le gestioneze.

Copilul pretentios trebuie sa invete sa accepte "nu" ca raspuns. Si pentru asta nu este niciodata prea devreme. Copiii au tendinta sa reactioneze in mod negativ cand nu li se ofera tot ceea ce doresc. Adultii, insa, trebuie sa le explice ca acest lucru nu este mereu posibil si ca refuzul face parte din viata.

Diferenta dintre exprimarea unei dorinte si un ordin trebuie sa fie un alt lucru pe care cel mic il invata. Copiii au nevoie de atentie si grija, iar instinctul lor de supravietuire le spune ca au nevoie de noi. Cu cat este mai mic copilul, cu atat mai mare nevoie are de noi. Totusi, ei trebuie sa inteleaga ca dorintele si nevoile nu se impun, ci se exprima cu respect, pe un ton politicos, folosind cat se poate de des "te rog" si "multumesc".

Nu vorbi de rau copilul cand este de fata. Aceasta nu este o metoda de educatie. Nu ii spune nici lui, nici altora ca te-ai saturat sau ca este imposibil sa te intelegi cu el pentru ca astfel de remarci il pot rani profund.

Rasplateste-l cu atentie cand are un comportament adecvat. Principala nevoie a copiilor pretentiosi este aceea de atentie din partea aultilor. Astfel el va intelege ca atunci cand se poarta cum trebuie iti capteaza atentia si va continua pe aceeasi linie.

Nu ceda in fata lui cand isi exprima nevoile in mod neadecvat. In loc sa ii satisfaci dorintele doar ca sa eviti un tantrum sau pur si simplu pentru ca esti prea obosit/a pentru a refuza, fa-te ca nu ai auzit ce a cerut sau schimba subiectul si distrage-i atentia.

Nu te simti vinovat pentru ca ai un copil pretentios. Multi parinti aflati in aceasta situatie o fac, insa sursa "problemei" nu este rasfatul sau educatia pe care i-ai dat-o, ci caracterul si personalitatea copilului.

Taguri Copil pretentios

Articole recomandate

Citeste si despre