Parintii se pot lovi de replici lipsite de respect venite din partea copiiilor, chiar si de reactii agresive din partea micutilor, atunci cand nu le convine ceva. Nu numai adultii, ci si copiii pot avea momente in care se simt frustrati si reactioneaza printr-un comportament urat: te ignora, iti dau o replica taioasa, fac o gluma nepotrivite, isi dau ochii peste cap atunci cand le vorbesti.
In momentele in care copiii lor au astfel de reactii, parintilor parca le vine sa ii ignore, pana trece criza, ba chiar sa ii critice si sa ii pedepseasca. Insa parintii pot adopta altfel de tactici cand se intalnesc cu o astfel de problema.
Iata cum sa faci fata lipsei de respect si raspunsurilor agresive ale copiilor:
Gaseste cauza comportamentului copilului
Copilul poate sa devina agitat, sa planga si sa nu ii convina nimic cand sunteti in drum spre gradinita sau spre scoala. In loc sa te enervezi, gandeste-te ca in spatele acestui comportament se poate ascunde, de fapt, un sentiment de tristete, pentru ca il lasi acolo si pleci. Discuta cu copilul, intreaba-l ce il nemultumeste, asigura-l de iubirea ta neconditionata si spune-i ca de abia astepti momentul revederii.
Atunci cand tranteste ceva pe podea, cand da din picioare sau tipa, incearca sa vezi dincolo de acest comportament. Este un mod al copilului de a-si exprima o frustrare, o nemultumire. El are nevoie in astfel de clipe de sprijin din partea ta, sa il ajuti sa depaseasca sentimentul de furie care a pus stapanire pe el.
Copilul poate sa aiba momente cand iti raspunde urat atunci cand iti cauta atentia, este modul lui de a-ti arata, indirect, ca are nevoie de atentie. Incurajeaza-l sa iti spuna ceea ce simte.
Discuta cu el despre momentele dificile
Odata ce criza a trecut, gaseste un moment de ragaz, asaza-te langa copilul tau si discuta cu el despre cum poate sa reactioneze in momentele dificile. De exemplu, i te poti adresa astfel: "cand ai venit de la scoala ai raspuns nerespectuos si nimic nu iti convenea. Te rog, data viitoare cand se intmpla sa te simti astfel, mergi in camera ta, ia-ti cateva momente de liniste, apoi vino sa discuti cu mine sau cu tatal tau despre ceea ce simti".
Este important ca un copil sa stie ca este in regula sa simta si sentimente negative precum furia sau tristetea, dar ca trebuie sa invete sa si le exprime fara sa fie lipsit de respect fata de parinti si fata de alte persoane din anturaj.
In plus, explica-i ca daca se simte iritat din cauza unei decizii pe care ai luat-o in legatura cu el, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa aiba un comportament neadecvat si sa iti dea replici lipsite de respect. El trebuie sa stie ca poate vorbi deschis cu tine despre o regula sau alta, fara sa se poarte urat. La randul tau, ca parinte, evita sa iti pui copilul in fata faptului implinit, dicuta cu el cand este vorba de luat decizii care il implica si pe el.
Nu uita, de asemenea, ca un copil invata despre respect in interiorul familiei, cel mai bun exemplu fiind parintii. Asadar, parintii trebuie sa fie intotdeauna un exemplu pentru copilul lor, ei trebuie sa fie un exemplu de respect, trebuie sa stie cum sa gestioneze momentele in care se simt furiosi, stresati.