Cum sa il fac pe micutul meu sa se joace si cu alti copii

/ / Modificat: 2024-12-23
Cum sa il fac pe micutul meu sa se joace si cu alti copii

Joaca este despre distractie, dar si despre invatare. Primii parteneri de joaca ai unui copil sunt parintii, dar in timp cei mici ar trebui sa inceapa sa se joace si cu alti copii. Daca ai acasa un pici timid sau care nu vrea sa se joace cu cei de varsta lui, e bine sa stii ca il poti ajuta. Cum iti faci micutul sa se joace si cu alti copii? Iata cativa pasi ce ti-ar putea fi de folos.

Pentru inceput, nu incepe sa faci tot felul de scenarii cand copilul are dificultati in a socializa cu alti copii. Trateaza lucrurile cu rabdare, incurajeaza-l si nu pune presiune pe el. Este normal pentru copiii mici sa aiba dificulati cand vine vorba de a se juca si cu altii. Au nevoie de timp sa invete sa se comporte in colectivitate, sa isi ajusteze comportamentul si nevoile in functie de altii.

Ajuta-l sa invete sa se joace cu alti copii

Invata-l despre importanta prieteniei si explica-i ca tocmai prin joaca isi va face prieteni.

Ajuta-l sa isi gestioneze emotiile. Poate ai un copil mai timid in prezenta altora sau poate pur si simplu nu vrea sa isi imparta jucariile cu altii. Invata-l despre empatie si da-i exemple care sa-l ajute sa invete sa imparta, fara a-l obliga, insa, sa o faca.

Mergi cu el in locuri in care sa poata interactiona cu alti copii, dar lasa-l sa o faca in ritmul propriu. Nu-i impune prieteni, nu-l forta sa se joace cu anumiti copii si nu ii interzice sa interactioneze cu altii, atunci cand in sfarsit reuseste sa o faca. Psihologii spun ca deseori cei mici au alte filtre, bazate pe instinct, in functie de care isi aleg compania.

Spune-i povesti despre prieteni si prietenie. Copiii au o imaginatie bogata, iar povestile ii ajuta sa adune informatii care le vor fi utile.

Chiar daca nu vrea sa se joace cu alti copii, lasa-l sa se uite la altii cum o fac. Poate ti se va parea ca este trist privindu-i pe altii, insa el nu face altceva decat sa isi faca un plan in acele momente. Vazandu-i pe altii cum se joaca, incet incet va fi tentat sa li se alature. Important este sa o faca in termenii care il fac sa se simta confortabil.

Jocurile de rol de acasa, un pas spre socializarea cu alti copii

Daca micutul tau prefera sa se joace acasa cu membrii familiei, profita de acest lucru pentru a organiza jocuri de rol, sugereaza psihologii.

Poti pretinde ca esti un copil de la gradinita sau din parc si ca va jucati impreuna. Astfel ai putea afla informatii importante despre ce il face sa fie retinut in prezenta altor copii si ii vei putea „modela” comportamentul in consecinta.

Implicati si jucariile lui favorite sau chiar prieteni imaginari in jocurile de rol. Fiecare poate primi un nume si un rol in „grup”, puteti crea scenarii care sa fie pentru cel mic „lectii” despre socializare, atrage atentia Lisa Medoff, psiholog specializat in dezvoltarea si educatia copiilor.

Ofera-i, apoi, copilului, sansa sa isi exerseze abilitatile de socializare. Du-l in parc, in locuri de joaca special amenajate, organizeaza intalniri la care sa participe si alti copii (nu neaparat prea multi, insa).

Cand copilul tau nu se poarta cum se cuvine in colectivitate, nu te grabi sa intervii. E posibil ca alti copii sa incerce sa-l corecteze, sa-l invete despre regulile jocului si despre importanta respectarii lor. Daca problema nu se rezolva de la sine, poti discuta apoi cu copilul, il poti intreba cum crede ca s-au simtit ceilalti, cum s-a simtit el, daca a inteles unde si daca a gresit si cum crede ca ar fi putut gestiona mai bine situatia.

Inarmeaza-te cu multa rabdare! Nu te grabi sa dai verdicte, sa impui, sa pedepsesti. Copiii sunt abia la inceput de drum cand vine vorba de socializare si au nevoie de timp pentru a deprinde abilitati pe care adultii le stapanesc deja parca de cand lumea.

Pe aceeasi tema:

Taguri Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre