Cum sa le oferi copiilor controlul, fara a fi prea permisiv

/ / Modificat: 2018-02-06
Cum sa le oferi copiilor controlul, fara a fi prea permisiv

Parintii au cel mai important rol in ceea ce priveste educatia copiilor, ei sunt cei care ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte, sa descopere lumea din jur. Fiecare familie se ghideaza dupa propriile reguli, existand mai multe stiluri de parenting, de la cel permisiv pana la cel autoritar.

La fel ca si adultii, copiii simt nevoia sa detina controlul. Astfel, parintii trebuie sa gaseasca modalitati de a le oferi copiilor controlul, fara insa sa fie prea permisivi. Parintii permisivi sunt acei parinti care le fac toate poftele copiilor lor si nu le sanctioneaza aproape niciodata comportamentele neadecvate.

Insa riscul care apare atunci cand parintii sunt prea permisivi este ca micutii lor sa devina alintati, neascultatori, chiar sa dea dovada de un comportament obraznic. Totusi poti sa ii faci pe copii sa creada ca detin controlul, fara sa dai dovada de prea multa ingaduinta!

1. Arata-i ca intelegi ceea ce se intampla

De exemplu, in momentul in care copilul face un lucru cu care nu esti de acord, spune-i asta cu calm, repeta-i ceea ce face in acel moment: "Tu acum nu vrei sa te imbraci ca sa mergem la cumparaturi. Ceea ce faci acum este sa te joci pe telefon ca sa tragi de timp". Spunandu-i asta copilului tau, el se va simti in control, pentru ca mesajul pe care i-l transmiti tu este ca i-ai inteles comportamentul.

Dupa acest moment, directioneaza-ti copilul catre lucrul pe care il poate face in continuare. De exemplu, ii poti spune: "O sa poti sa te joci pe telefon dupa ce te imbraci, pentru ca trebuie sa plecam". Astfel, daca te vei concentra pe ceea ce poate sa faca in acel moment si nu pe ceea ce nu pot face ii vei da din nou senzatia de control, ii vei transmite mesajul ca va face un lucru pozitiv.

Gandeste-te si la tine, ca adult, care este diferenta intre doua situatii: cand cineva iti spune "nu ai voie sa faci lucrul x", tendinta este sa faci fix acel lucru interzis. Insa daca vine cu o alta abordare, lucrurile se schimba: daca iti spune "nu ai voie sa faci lucrul x inainte sa citesti doua reguli", atunci persoana respectiva te face sa citesti regulile cu pricina doar ca sa poti sa faci lucrul respectiv. Aceasta tactica fucntioneaza si in randul copiilor. 

2. Imbratisarile fac minuni

De multe ori, atunci cand se poarta nepotrivit, copiii de fapt vor sa le transmita parintilor faptul ca au nevoie de atentie. Ca sa atraga atentia, ei pot avea crize de plans, pot tranti jucarii, pot raspunde obraznic sau nu fac ceea ce le spui.

Un mod de a le arata copiilor dragostea si afectiunea, de a te conecta cu ei, il reprezinta imbratisarile. Imbratisarile construiesc incredere, dau o stare de bine, de ocrotire, alunga grijile si tensiunile interioare, contribuie la eliberarea de oxitocina, cunoscut drept hormon al fericirii. De aceea ele sunt importante in relatia dintre parinti si copii. Momentele zilei in care iti poti imbratisa copilul sunt dimineata, ianinte sa plece la scoala, seara, cand va reintalniti, inainte de culcare.

3. Ofera-le sansa de a alege

Ce mai poti face este sa ii lasi pe copii sa aleaga, insa le dai tu variantele. Este un mod prin care ii faci sa se simta in control. Iata cateva exemple: "Vrei sa mergem in parc sau sa ne jucam in casa?" sau " Vrei sa mananci din farfuria albastra sau din cea alba?".

Taguri Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre