Atunci cand esti intrebata "Tu ce lucrezi?", raspunzi referindu-te strict la slujba pentru care esti platita, nici prin minte nu iti trece sa adaugi ca pe langa acea slujba, mai esti si mama si sotie 24/24. Din experienta, insa, iti spunem ca ar trebui mereu sa pui la socoteala si "jobul" de acasa, care la urma urmei te defineste ca persoana, te incarca si te bucura, zicem noi, mai mult decat meseria pe care o practici.
Ce faci insa cand pe umerii tai duci greul, problemele si nemultumirile tuturor membrilor familiei, in special ale copiilor, si parca nici nu mai ai vreme sa te gandesti la ale tale?
Cum sa faci fata cel mai bine negativitatii copilului tau?
Iti cunosti cel mai bine copilul, si pe fata si pe dos. Ii stii placerile, ii cunosti prietenii si mai ales esti la zi cu toate nemultumirile pe care le are. Si sincer, nu sunt putine.
"Mami ma doare piciorul", "Mami, m-am hotarat, nu imi place de invatatoarea de la scoala", "Asta avem la cina? Nu am chef de asta!", si cate si mai cate. Iti suna familiar? Toate mamicile din jurul tau aud aceleasi lucruri zi de zi, si indiferent daca recunosti sau nu, te incarci cu toate. Le preiei asupra ta, incerci din rasputeri sa rezolvi tot si sa impaci pe toata lumea. Si te trezesti la un moment dat ca ai uitat totusi de cineva: de tine!
Esti stalpul familiei si toti ajung la tine pentru sfaturi sau pentru a le oferi o rezolvare la o situatie anume, si nu de putine ori dupa ce le asculti problemele si le rezolvi cum stii mai bine, ramai epuizata, nervoasa, nemultumita. Ei iti multumesc ca le-ai fost alaturi si de data asta, ca le-ai dat o mana de ajutor, pleaca simtindu-se mai bine si mai liberi, dar tu? Ce se intampla cu tine? Din dorinta de a nu scapa haturile din mana te lasi pe tine pe ultimul loc, si nu mai reusesti sa prioritizezi propria persoana. Asta insa iti afecteaza bunastarea pe termen lung.
Ce poti face? Deleaga, deleaga, deleaga! Nu le poti face pe toate, oricat ti-ai dori. Sau poti, dar dupa un timp in loc sa culegi laurii, te vei trezi doborata la pamant, epuizata, si nu vei mai putea sa te bucuri de reusite, ci doar te vei frustra.
Daca nu iti faci tu timp si pentru tine, daca nu il lasi pe cel mic sa isi rezolve problemele si nemultumirile, vei crea un model de urmat de la care iti va fi greu sa te abati. Copilul e nemultumit, tu faci orice sa il multumesti daca tine de tine, daca nu, incerci sa rezolvi in locul lui situatia doar sa il vezi impacat si sa auzi un "multumesc, mami". Ce-ar fi daca in schimb, ai lua la cunostiinta nemultumirile si apoi ai face un pas in spate, pentru a-i lasa pe cei din jur sa actioneze, sa schimbe ceva la situatia care ii nemultumeste?
Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca cu tine si apoi pune-i la dispozitie "armele" necesare pentru a rezolva situatia pe cont propriu, sau explica-i ca avem cu totii nemultumiri si ca daca vrem sa schimbam ceva, trebuie sa actionam pentru a schimba. In loc sa ii mai oferi solutia din capul locului, mai degraba ofera-i niste exemple, sau povesteste-i experientele tale asemanatoare, si lasa-l pe el sa aleaga modul de a actiona. In acest fel ii esti alaturi dar nu mai preiei asupra ta responsabilitatea faptelor.
Ce ar trebui sa ai in vedere daca esti hotarata sa schimbi ceva?
1. Tu decizi cat iei asupra ta si cu ce te incarci zi de zi
Daca ai ajuns in punctul in care nu vrei sa iti mai strici buna dispozitie cu fiecare mica nemultumire a celui mic, cel mai bine ar fi sa iti repeti urmatorul lucru "sunt precum ochiul unei tornade, toate sunt in aer in mijlocul camerei, explodate, iar eu sunt aici unde nimic nu ma poate atinge, aici unde e liniste, exact in mijlocul furtunii".
Asculta-i nemultumirile si apoi indruma-l sa si le rezolve singur, sau sa se impace cu ele.
2. Fiecare nemultumire a celui mic este doar un mod de a-ti atrage atentia
Da, exact. Nemultumirile vin si pleaca, tu pe de alta parte esti cea de a carei atentie are copilul nevoie mereu. Poate pur si simplu s-a obisnuit sa vina la tine ca tu sa ii rezolvi problemele pentru ca in timpul acelui proces are parte de intreaga ta atentie.
Va supravietui cu siguranta chiar daca nu se schimba invatatoarea de la scoala, sau daca mananca la cina paste cu sos de rosii si ar fi vrut cu sos de branza, insa fara tine si fara momentele voastre de conectare, cu siguranta dezvoltarea lui nu va mai avea loc la fel de armonios.