"Este jucaria mea, numai eu ma joc cu ea", "Este scaunul meu si nu mai sta nimeni aici", "Este pisica mea", iar exemplele pot continua. Probabil ca recunosti in comportamentul copilului tau astfel de exemple prin care isi manifesta posesivitatea. Si este vorba nu numai de jucarii sau de dulciuri, ci si de persoane, pentru ca micutii isi pot manifesta posesivitatea si fata de un membru al familiei.
Copiii folosesc de la cele mai fragede varste cuvintele "al meu" sau "a mea" pentru a intari faptul ca un anumit lucru le apartine, este al lor. De exemplu, copiii cu varsta intre 2 si 4 ani au tendinta de a crede ca persoana care pune prima mana pe un obiect este si cea careia obiectul respectiv ii apartine, chiar daca acel obiect este folosit mai tarziu si de catre o alta persoana, dupa cum arata o cercetare de la Universitatea din Michigan, SUA. Argumentul ca "eu am pus primul mana pe el" este folosit de catre copilul respectiv.
Un astfel de comportament nu numai ca va crea dispute mai mici sau mai mari intre copii, insa este si un prim indicator al faptului ca micutul tau incepe sa isi creeze o imagine de sine, copilul incepe sa se orienteze catre propriile sale nevoi.
Obiectele care ne apartin, considerate mai valoroase
Atat adultii, cat si copiii au tendinta sa considere mai valoroase anumite obiecte doar pentru ca acestea le apartin. Exista studii care au aratat acest fenomen la adulti, dar si la copii. Prescolarii au tendinta sa aprecieze mai mult jucariile care le apartin, spre deosebire de cele care nu sunt ale lor.
Un studiu efectuat la Universitatea din Louisville a aratat ca micutii cu varsta intre 2 si 3 ani apreciaza mai mult jucariile lor. Cercetatorii le-au aratat copiilor doua jucarii identice si li s-a spus care este a lot si care nu, apoi acestia au inversat jucariile si i-au intrebat pe micuti care jucarie le place mai mult.
Copiii nu s-au lasat pacaliti de faptul ca jucariile lor au fost inversate, ei i-au urmarit cu atentie pe cei care le-au manevrat jucariile si au ales-o pe a lor. Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au adaugat o intrebare in plus copiilor, si anume: "Care jucarie va place mai mult?" Aproape toti copiii au dat acelasi raspuns, acela ca jucaria lor este cea care le place mai mult.
Intr-o alta cercetare copiilor le-a fost aratata o jucarie si o bucata de lemn si li s-a spus ca bucata de lemn le apartine, dupa care au fost pusi sa aleaga. Cei mai multi dintre copii au ales bucata de lemn.
Asadar, posesivitatea este o etapa care face parte din dezvoltarea copiilor, etapa care insa nu este tocmai pe placul parintilor. Pentru micuti, posesivitatea este o forma prin care isi manifesta controlul, insa poate sa insemne si un sentiment de siguranta pentru ei (de exemplu, atunci cand sunt posesivi cu parintii ori cu jucaria preferata cu care dorm).
Ce poti face cand ai un copil posesiv
- explica-i regulile: de exemplu, daca se joaca cu un alt copil, iar micutul tau are un ursulet, iar celalat o masinuta, spune-i de la bun inceput ca masinuta nu este a lui, ca sa stie ca nu ii apartine si ca nu are voie sa o ia acasa;
- nu insista sa imparta: multi parinti insista ca micutii lor sa invete sa imparta de la cele mai mici varste, insa este posibil ca micutii sa nu fie pregatiti. Astfel, ideal este sa tii cont si de varsta micutului, pentru ca daca este prea mic copilul ar putea sa creada ca nu va mai primi jucaria inapoi. In astfel de situatii mai bine incurajeaza schimbul de jucarii.