Va uitati la desene animate, va jucati in parc ori sunteti la cumparaturi cand, din senin, il apuca pe cel mic o criza de furie. Vine ca un tsunami, se lasa cu tipete, plansete, urlete, ceea ce ii sperie pe parinti, ii face sa se simta neputinciosi si ii poate scoate usor din sarite.
Crizele de isterie nu ocolosec aproape niciun copil mic. Ele fac parte din procesul firesc de crestere si dezvoltare. Pe cat de greu sunt tolerate de catre parinti, pe atat de benefice sunt ele pentru copii. Iata de ce!
Alunga emotiile negative
Lacrimile contin cortizol, care este cunoscut drept hormon al stresului. Drept urmare, in momentele in care plangem, eliberam stresul din corpul nostru. Lacrimile au si rolul de a elimina sentimentele negative, cu conditia ca plansul sa aiba loc intr-un mediu familiar, in preajma unor membri ai familiei. Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor.
Probabil ca ai observat ca atunci cand copilul tau este pe punctul de a izbucni in lacrimi, este nemultumit, suparat, frustrat. Si probabil ca ai observat ca dupa ce furtuna a trecut, el este intr-o stare mult mai buna. Crizele de furie ii ajuta pe copii sa se elibereze de durerile sufletesti, plansul face parte din procesul de vindecare. Un copil este mult mai fericit dupa ce plange. Acest lucru se intampla si in cazul adultilor, nu este valabil numai pentru copii.
Ii ajuta sa aiba mintea limpede
Un moment in care micutul isi elibereaza furia este urmat de o perioada de calm. Il ajuta sa isi elibereze mintea si sa se concentreze mai bine. De exemplu, daca un copil are o criza in timp ce se joaca, sa spunem, lego, o sa observi ca dupa ce momentul de furie a trecut, el se poate concentra mult mai bine. Asadar, unul dintre beneficiile tantrumului este acela ca il ajuta pe cel mic sa se concentreze mai bine, ceea ce inseamna ca este de mare ajutor in procesul de invatare, proces care este la fel de important precum hrana, apa ori aerul pentru un copil.
Ii scapa de frici
Anumite frici ale unui copil pot fi invinse in urma unei crize de tantrum. Un copil poate face o astfel de criza in momentul in care trebuie sa faca ceva nou, pentru ca se simte nesigur, ii este teama si va reactiona ca o furtuna. Dupa ce momentul va trece, parintele trebuie sa il incurajeze sa faca acest lucru din nou.
Copilul poate sa doarma mai bine
Problemele de somn apar adesea pentru ca parintii cred ca una dintre cele mai bune abordari a tantrumului este evitarea. Insa poate fi mai obositor pentru ei, pentru ca emotiile negative incep sa se adune, iar acest lcuru poate sa insemne si un somn nelinistit pentru cei mici, multe momente de agitatie. Copiii sunt mai stresati si, drept urmare, se trezesc de mai multe ori pe timpul noptii. Insa dupa o criza de tantrum, corpul si mintea se relaxeaza, ceea ce inseamna un somn mult mai linistit. Daca se odihneste bine, va avea si o putere de concentrare sporita pe timpul zilei, dar si mai multe momente vesele.
Ai spus "nu" si este... un lucru bun
Sansele ca tantrumul sa apara in urma unui refuz de la parinte sunt foarte ridicate, pentru ca un copil vrea tot timpul ca dorintele sa ii fie indeplinite. Iar cand cineva ii spune nu, pur si simplu izbucneste. Ceea ce trebuie sa faca parintele in astfel de momente este sa ii reziste copilului, sa fie ferm. Atunci cand ii spui nu, el va invata care ii sunt limitele, iar data viitoare nu va mai face o criza. Este important insa ca atunci cand ii spui nu sa nu uiti de empatie, trebuie sa ii oferi imbratisari si sa ii spui ca il iubesti si cat de important este pentru tine.
Copilul se simte in siguranta pentru a-ti spune ceea ce simte
Tantrumurile sunt, de fapt, un mare compliment facut de catre copii parintilor, chiar daca ne este greu sa le vedem intotdeauna asa. Asta pentru ca ei isi exprima supararile, nemultumirile, tristetea. Pot fi, de asemenea, si un mod prin care ei iti spun ca au nevoie de afectiune. Spune-i cateva cuvinte care sa il linistesca, ia-l in brate, pentru ca va simti ca ii oferi iubire neconditionata. Se va simti mult mai apropiat de tine, pentru ca se intareste atasamentul emotional.
Le imbunatateste sanatatea emotionala
Plansul ii elibereaza de stres si de frustrari, iar daca acest lucru nu este permis, copilul incepe sa adune in el un amalgam de sentimente negative, fapt care poate sa ii afecteze starea emotionala, sa il faca temator, sa fie un copil care nu are incredere in sine. Daca elibereaza sentimentele negative, acest lucru contribuie la crearea unui psihic puternic. In momentul in care se declanseaza o astfel de criza, creierul nostru primeste un mesaj, cum ca situatia de pericol a fost depasita.
Sunt vindecatoare si pentru parinti
Poate ca pare greu de crezut, insa un astfel de acces de furie poate fi vindecator si pentru adulti. Exista nenumarati adulti ai caror parinti nu au avut timp sa ii asculte. Astfel ca ei se vor regasi in tantrumul copiilor, care este un prilej prin care pot da frau liber sentimentelor negative care s-au strans in decursul anilor.
Cum faci fata tantrumului
- nu intra in panica, trebuie sa dai dovada de multa rabdare si de mult calm. Daca si tu te agiti, vei transmite aceste sentimente negative copilului, ceea ce inseamna ca el ar putea deveni si mai agitat;
- aminteste-ti ca tu esti adultul, nu incepe sa tipi si sa urli la copil sau sa il ameninti, pentru ca el va deveni si mai frustrat;
- vorbeste cu copilul dupa astfel de crize de isterie, discuta despre sentimentele sale si intreaba-l care au fost cauzele. Apoi ii poti spune ca astfel de crize pot fi prevenite daca iti va spune ceea ce el deranjeaza;
- daca astfel de momente au loc in public si nu vrei ca urletele copilului tau sa ii afecteze pe cei din jur, ii poti distrage atentia cumparandu-i o jucarie noua. Poti, de asemenea, sa incepi sa te joci cu el ca sa il faci sa uite de ceea ce este neplacut pentru el;
- il poti lua de mana sau in brate. Arata-i ca esti alaturi de el.