De ce musca, de fapt, copiii? Atitudini pozitive care vor alunga acest obicei

/ / Modificat: 2023-05-08
De ce musca, de fapt, copiii? Atitudini pozitive care vor alunga acest obicei

Copilul tau a muscat un coleg la gradinita sau un prieten in parc? Nu e prima oara cand o face? Va musca si pe voi acasa cand nu-i convine ceva si nu stii cum sa-l dezveti de acest obicei? Ai nevoie de o strategie bine pusa la punct.

De ce musca, de fapt, copiii

Acest obicei apare la copii undeva in jurul varstei de 3 ani, in general. Muscatul devine o „arma” atunci cand:

• nu stiu/nu pot sa-si exprime frustrarea prin cuvinte.

• sunt coplesiti de sentimente pe care nu le pot gestiona.

• o fac din curiozitate, iar reactiile pe care le starnesc cand musca li se par interesante.

• sunt foarte obositi, frustrati.

Desigur, alti copii musca inca de cand sunt foarte mici si le ies primii dintisori; pare amuzant la inceput, insa in timp acest obicei poate fi corectat pentru a nu se prelungi mai mult decat e cazul.

Ce faci cand muscatul devine un obicei neplacut

Prima oara cand copilul musca pe cineva te poti gandi ca a fost o reactie de moment, ii poti gasi scuze si explicatii. Daca, in schimb, incepe sa-si foloseasca tot mai des dintii pentru a agresa pe altii, aveti o problema, care are nevoie sa fie corectata. Te-ai gandi ca pedeapsa este cea mai la indemana metoda, insa situatia e mai spinoasa decat ai crede. Cum spuneam, o muscatura poate fi un fel de a-si arata frustrarea. Daca il trimiti la colt sau daca il obligi sa stea singur intr-un loc o perioada pentru a se gandi la ce a facut, singurul rezultat va fi sa ii sporesti frustrarea si sa il faci sa se simta rusinat. Paradoxal, aceste sentimente vor creste direct proportional, ceea ce nu este de dorit.

Metode pozitive pentru a dezvata copilul de muscat

Abordeaza situatia cu calm pentru ca nervii nu vor rezolva nimic pentru nimeni. Cand parintele devine agitat sau tipa, copilul este si mai stresat si nu va invata, de fapt, nimic din ceea ce ii spui. Spune-i simplu, pe un ton neutru, ca nu are voie sa muste alte persoane.

Cand copilul tau a muscat un alt copil, acorda-i mai multa atentie „victimei”. Uneori copiii apeleaza la gesturi urate pentru a atrage atentia parintilor, chiar daca aceasta este o atentie negativa. Daca te vei concentra pe copilul care a fost muscat, in loc sa il iei pe al tau deoparte si sa-i explici ca nu ar fi trebuit sa faca asa ceva, el va intelege ca metoda lui nu a avut succes. Desigur, dupa ce te asiguri ca totul este in regula si ca al tau si-a cerut scuze pentru gestul sau, il poti lua deoparte pentru a incerca sa corectezi comportamentul.

Pedepsele pot sa para o metoda excelenta pentru a face copilul sa nu mai muste. In realitate, astfel de masuri nu ajung la radacina problemei. Incearca, mai degraba, sa faci copilul sa iti spuna de ce a simtit nevoia sa muste si ofera-i solutii alternative; invata-l cum sa reactioneze atunci cand un alt copil pune primul mana pe jucaria pe care o voia, explica-i ca a face rau nu este o solutie. In loc sa muste, poate sa ceara frumos sa i se inapoieze jucaria; in loc sa se infurie, se poate indrepta spre alta jucarie pentru un timp.

Cand copilul musca acasa, pentru a va atrage atentia, explicati-i ca dintii sunt pentru mestecat mancarea, nu pentru muscat. Asigurati-l va daca are nevoie de atentie, o va capata daca va striga sau daca va spune ce isi doreste.

Dincolo de toate acestea, aveti rabdare cu copilul. Orice invat are si dezvat, doar ca nu se intampla peste noapte. Explicati-i cu rabdare care sunt consecintele muscatului, vorbiti-i despre durerea pe care o provoaca si despre semnele pe care o muscatura le poate lasa. Va intelege, astfel, mai usor, poate, de ce muscatul este un obicei care trebuie sa inceteze.

Taguri Muscat copil Muscatura copil Muscaturi copii

Articole recomandate

Citeste si despre