Oricat nu ne-ar placea sa vorbim despre anumite lucruri, trebuie sa tinem seama de ele. Ca, de exemplu, de "proastele obiceiuri"
Oricat nu ne-ar placea sa vorbim despre anumite lucruri, trebuie sa tinem seama de ele. Ca, de exemplu, de "proastele obiceiuri"
Cati nervi nu ne facem din cauza acestor "proaste obiceiuri"! Dar problema nu se limiteaza doar la atat. Majoritatea acestora contravine tuturor regulilor de igiena.
Scobitul in nas
Pentru un observator din afara, o aseme-nea priveliste repre-zinta o adevarata incercare a nervilor, mai ales daca "ganda-celul" uscat nu vrea nicicum sa se lase prins de degetele pustiului. Va confruntati cu o astfel de problema? Crustele inghitite nu afecteaza sanatatea
copilului, sucul gastric neutralizeaza cu usurinta bacteriile, mistuindu-le fara urma. Totusi, dupa o asemenea incercare de indepartare a crustelor din nas, pe degetele copilului ramane o mare cantitate de bacterii. Ce masuri luati? In primul rand aveti grija ca in camera copilului
aerul sa nu fie prea uscat. Se stie ca, o data cu sezonul rece, din cauza caloriferelor in functiune, aerul din apartamente este foarte uscat.
Dispozitivele de umidificare a aerului, vasele cu apa sau tesaturile bine umezite puse pe calorifere ne pot asigura un microclimat normal. Daca observati ca pustiul se tot scobeste in nas pentru a indeparta crustele uscate depuse pe peretii cavitatilor nazale, recurgeti la picaturile cu ser fiziologic sau cu apa de mare. Cu ajutorul unui asemenea spray, mucoasa nazala este mentinuta tot timpul umeda. Vorbiti-i copilului despre bunele maniere.
Am uitat sa ne spalam mainile?
Spalandu-ne mainile cu sapun, ne luam adio de la 200 de milioane de bacterii. Din pacate, copiii nu se prea grabesc s-o faca daca nu sunt apostrofati in acest sens. Aveti asemenea probleme? Murdaricii au mult mai multe sanse de a se confrunta cu infectiile stomacale, cu
limbricii si racelile.
Specialistii in igiena sunt de parere ca daca ar fi sa comparam eficienta preve-nirii imbolnavirilor prin vaccinare cu cea a spalatului mainilor, acesta din urma ar avea castig de cauza. Ce masuri luati? Mainile trebuie spalate minutios de cel putin 5 ori pe zi. Mai intai ne sapunim palmele, apoi le frecam timp de cateva minute una de alta, dupa care inlaturam spuma cu apa din abundenta.
Invatati-va pustiul sa se spele intotdeauna pe maini dupa ce a fost la toaleta, cand vine de afara si inainte de a manca. Nu ma spal, beau! Puneti-va in locul copilului. Va balaciti in cada si brusc vi se face sete. Iar in jur e atata apa! Probleme? Apa din cada de baie nu-i poate face nici un rau copilului, daca nu luam in calcul faptul ca este mult prea "imbunatatita" cu clor si plumb din conductele invechite. Bacteriile care produc deranjamente intestinale inca n-au reusit sa se inmulteasca. Mult mai periculoase pot fi degustarea ratustii de plastic sau incercarea de a suge buretele de baie.
Ce masuri luati?
Luati cu dvs., de fiecare data cand va indreptati cu copilul spre camera de baie, o sticla de plastic cu apa sau ceai. Ea trebuie sa se afle in campul vizual al copilului. Copilul trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca are intotdeauna la indemana apa de baut.
Sursa: Ioana Copilul meu