Frica de tuns la copii. Trucuri de la parinti

/ / Modificat: 2011-06-22
Frica de tuns la copii. Trucuri de la parinti

art_copil_tunsMulti copii mici refuza sa fie tunsi si incep sa planga la vederea foarfecelor. Acestora li se face frica de ele si de mediul necunoscut din salon. Acoperirea cu pelerina, camera necunoscuta, oamenii straini din jurul lui si mai ales apropierea foarfecelor de fata sau de urechi il fac sa devina emotionat si anxios. Cum il ajuti sa treaca peste frica tunsului?

Iata cateva trucuri de la parinti "patiti"!

Nu folosi termenul de "taiere"


Unii parinti fac greseala sa spuna micutilor ca merg la salon sa li se taie varfurile sau bretonul ori parul. Verbul "a taia" induce sentimentul de frica la copii. Este de preferat sa se evite! Cel mai indicat este sa ii zici copilului ca merge sa isi aranjeze parul, sa il coafeze etc.

In plus, nici frizerul nu ar trebui sa pomeneasca de taiat in preajma lui. Unii dintre ei mai au tendinta sa explice parintilor astfel: "taiem de aici un pic, apoi intra un pic spre crestet etc." Vorbeste cu el inainte si spune-i sa incerce sa foloseasca termeni cat mai prietenosi cu cel mic.

Pregateste terenul de acasa

Vorbeste-i copilului despre tuns si despre saloane. Exerseaza cu el acasa, jucandu-va. Arata-i ce se intampla la un salon asezandu-l pe un scaun de bucatarie si punandu-i un prosop in loc de pelerina. Amuzati-va despre cum anume ii vei aranja parul, eventual cauta cantecele sau poezii pe care sa i le reciti in timp ce ii exemplifici.

Apoi, ia din cosul de jucarii niste foarfeci in miniatura si un pieptan si incepe sa ii umbli usor prin par. Ai grija sa nu il tragi de par sau sa faci miscari bruste care l-ar putea speria. Accentueaza latura amuzanta si interesanta din a merge la coafor sau la frizer si micutul tau se va simti in siguranta cand va merge acolo.

tunsoare_copiiMergi la saloane specializate in copii

Cauta saloane care au in echipa si frizeri sau stilisti care au mai lucrat cu copii sau care au facut cursuri de specializare pe prichindei. Acestia vor fi pregatiti pentru crizele de isterie care pot aparea. De asemenea, ei vor sti ce sa faca atunci cand copilul se sperie si cum sa-l abordeze pentru a nu deveni anxios.

Aceste saloane sunt dotate cu jucarii si echipamente amuzante care sa creeze un mediu familiar copilului si sa il faca sa se simta mai bine. Exista scaune in forma de masinute sau broscuta, pelerine cu eroii de desene animate sau alte jucarii si instrumente de tuns si coafat personalizate si colorate. Copiii vor fi atat de atrasi de ce e in jurul lui si de jucarii, ca nici nu isi vor da seama ca sunt la tuns.

Viziteaza des salonul inainte de a merge la tuns

Fa acest lucru mai ales daca este prima oara cand mergi cu el la tuns. Il ajuta sa se familiarizeze cu locatia. Are si rolul de a-l pregati pentru ceea ce va urma, astfel ca micutul va sti ca la un moment dat va merge acolo pentru a se tunde si va sti si la ce sa sa se astepte. Va mai diminua din frica pe care o resimte cand merge intr-un loc nou.

Da-i o acadea

Nu este bine sa mituiesti copilul cu lucruri materiale. Insa la tuns merge destul de rar si nici nu te sfatuim sa ii promiti copilului o o prajitura dupa ce parul este aranjat. Foloseste-te de ajutorul ei in timpul tunsului.

Astfel ca, poti sa ii dai ceva dulce care sa ii distraga atentia in tot acest timp. Parintii sustin ca cele mai potrivite sunt bomboanele sau acadele pentru ca dureaza suficient de mult timp sa le suga si sa il tina concentrat pe toata sedinta de tuns. Micutului ii va placea sa mearga apoi la frizer pentru ca stie ca va primi bomboane.

Tunde-l in somn

Daca nu vrei sa mergi cu cel mic la salon sau obisnuiesti sa il tunzi tu acasa, atunci fa-o in somn. In cazul in care nu ai reusit sa diminuezi frica de foarfece si cel mic opune rezistenta cel mai indicat este sa incepi sa ii tai parul in timp ce doarme. Trebuie sa fii extrem de precauta pentru ca exista riscul accidentarilor, daca acesta se misca brusc. Intoarce-l incetisor de pe o parte pe alta si taie-i moturile care sunt in plus.

Tunde-l in mai multe etape

Copilul mic nu are are multa rabdare si nu isi poate mentine concentrata atentia prea mult timp. Este posibil sa nu reziste nemiscat pe scaun atat timp cat dureaza tunsul. Nu exista nicio problema in a-l tunde in etape.

Parintii care s-au confruntat cu refuzul categoric al copilului de a fi tuns spun ca au luat-o treptat si cu rabdare. Mai intai au mers si i-au tuns partea din spate, a 2-a zi pe cea din fata si in urmatoarea au facut finisajele. Nu poti obliga copilul sa stea intr-un loc mai mult decat doreste!

Taguri Tuns copii Frica copii

Articole recomandate

Citeste si despre