- Am doi copii, un baiat de 7 ani si o fetita de 8 luni. De cand am nascut si poate mai inainte de nasterea fetitei, baietelul meu cred ca e invidios si efectiv nu mai razbim cu el, nu ne mai intelegem, e adevarat ca nu are prieteni, nu avem copii prin preajma, desi am depus eforturi sa-l facem sa inteleaga ca iubirea noastra pentru el e aceeasi! Cum putem sa comunicam mai bine cu el? Ne-a pus nervii la incercare pana acum.
Raspuns:Este foarte greu pentru majoritatea copiilor sa accepte sosirea pe lume a unui frate. De aceea, apare competitia dintre frati care este motivata de dorinta de a obtine mai multa dragoste, atentie si intelegere din partea parintilor. Pentru ca "invidia" nu dispare de la sine, interventia parintilor este foarte importanta pentru a imprima o conotatie pozitiva sentimentelor dintre copii. Asadar, copiii pot invata ca a avea frati, surori, prieteni este un adevarat noroc si aduce multe avantaje.
Prin urmare, trebuie sa luati in considerare situatia in care va aflati.
Explicati-i fiului dvs. ca avand in vedere ca nu are copii prin preajma cu care sa se joace, ca sa nu se plictiseasca se poate ocupa de sora lui: sa va ajute pe dumneavoastra la diverse treburi legate de ingrijirea fetitei. Rugati-l sa-i spuna povestile pe care le aude la gradinita sau la scoala sau sa-i povesteasca ce invata la gradinita sau la scoala.
Trebuie sa va creati un timp pe care sa-l petreceti exclusiv cu baiatul pentru ca probabil se simte frustrat ca nu mai beneficiaza de aceasta exclusivitate a raportului cu dumneavoastra. Discutati impreuna pe diverse teme si provaocati-l sa va povesteasca despre lucrurile sau activitatile pe care el le agreeaza cel mai mult.
Un alt efort pe care va trebui sa-l depuneti consta in aceea ca va trebui sa-i gasiti fiului dumneavoastra un hobby pe care sa-l practice cu regulartitate. Acesta poate fi: sport, pictura, etc. Scopul este acela de a intra in contact cu alti copii, de a-si crea prieteni cu care sa-si petreaca timpul. Cu ei va invata sa-si depaseasca egocentrismul, sa ia in considerare si punctele lor de vedere, sa dea ajutor atunci cand sunt in dificultate. A trai raportandu-se si la altii il invata sa infrunte diversitatea si sa gestioneaze contrastele.
Maturitatea afectiva pe care copiii dumneavoastra (ma refer si la fetita si la baiat) reusesc sau nu sa o obtina in raporturile fraterne poate influnta toate relatiile succesive de care acestia vor beneficia in viata: relatia cu prietenii, relatiile de colegialitate atat in scoala cat si la viitorul loc de munca, relatiile de cuplu.
Concluzia: aveti nevoie de multa rabdare, diplomatie, fermitate si gestionarea eficienta a timpului pe care il petreceti cu copiii.
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului
Detalii specialist