Intrebari alternative pentru clasica: Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

/ / Modificat: 2017-10-18
Intrebari alternative pentru clasica: Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

"Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?" este o intrebare pe care cu siguranta au auzit-o si o aud foarte multi copii, daca nu chiar toti. Insa, desi este una nevinovata teoretic, poate influenta negativ viitorul profesional al copiilor deoarece le induce ideea ca pot avea o singura meserie in viata, putand astfel sa le ingradeasca visurile.

Mai mult decat atat, in prezent piata muncii este intr-o continua schimbare iar pana cand copiii de azi vor deveni adulti cel mai probabil se va schimba si mai mult (influenta internetului este foarte graitoare in acest sens, robotizarea, etc), ceea ce inseamna ca exista o probabilitate mai mare ca un adult sa aiba joburi diferite pe parcursul vietii.

Asadar, in loc de clasica "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?", putem folosi alte variante care sa le stimuleze analiza interioara pe acest subiect si sa le creasca sansele ca, in viitor, sa faca exact ce le place, sau cat mai aproape de ce le place, si nu neaparat un singur lucru.

Despre ce ti-ar placea sa inveti in plus?

Cei mai multi parinti isi doresc ca ai lor copii sa invete bine si sa termine o facultate cu brio. Este un lucru firesc, insa, un mare impediment in succesul profesional al copiilor este acela ca parintii sunt inca in mare parte setati pe stilul vechi de "bun la invatatura", care presupune sa ai note mari la toate materiile. Ori aceasta conceptie ii impiedica adesea pe copii sa exceleze la anumite discipline de invatamant si deci sa fie si foarte buni in meseria/ meseriile de mai tarziu, bazata/ bazate pe disciplinele preferate.

Observa-l indeaproape si intreaba-l periodic ce i-ar placea sa invete in plus fata de ceea ce invata deja.

Indiferent daca cel mic vrea sa afle mai multe despre lucruri studiate la gradinita/scoala sau despre lucruri din afara programei scolare (cum ar fi despre masini, planete sau cum se fac desenele animate), ajuta-l sa descopere cat mai multe informatii.

Daca il vezi ca este interesat de un anumit subiect sau o anumita materie este foarte important sa il lasi sa se concentreze pe ceea ce prefera. Mai tarziu, daca va face la serviciu ceea ce ii place, va fi un om fericit din punct de vedere profesional.

Ca cine ai vrea sa fii, cine te inspira?

Indiferent de raspunsul copilului tau la aceasta intrebare (vrea sa fie ca doamna doctor pediatru, ca doamna educatoare, ca unchiul care este informatician, etc.) trebuie sa ai in vedere sa dezvolti intotdeauna un astfel de raspuns, pentru a-l ajuta sa constientizeze cat mai multe din felurile in care se poate dezvolta un om, precum si pentru a-l ajuta sa se cunoasca mai bine, sa isi dea seama de dorintele si aspiratiile sale (de ce ii place persoana respectiva, s.a.m.d.)

De asemenea, este de datoria ta sa ii explici avantajele dar si dezavantajele unei meserii (mai bine sau mai putin platita, de viitor pe termen lung sau nu), insa, incearca sa nu ii transmiti nici dorintele tale neimplinite, nici temerile tale, pentru a nu-l influenta negativ.

Ce probleme ai vrea sa rezolvi din cele pe care le observi in lume?

Nu in ultimul rand, generatiile viitoare vor fi nevoite sa gaseasca solutii pentru numeroase probleme care exista deja in intreaga lume. Poate copilul tau isi doreste sa se implice in reducerea poluarii, in protejarea animalelor sau in problema salariilor mici din Romania.

Prin urmare, atunci cand se intampla sa aveti tangenta cu o problema, incearca sa discuti cu copilul tau despre aceasta (evident, explicatiile sa fie pentru nivelul lui) si sa il intrebi cum ar proceda el pentru a aduce schimbari in bine (chiar daca solutiile lui nu vor fi pe masura realitatii, faptul ca isi pune mintea la contributie ii este benefica in a-si descoperi curiozitatile, inclinatiile, capacitatile).

Si, chiar daca alegerile de acum nu vor fi cele de adult pentru o viitoare cariera, cu o astfel de intrebare are sanse mai mari sa se dezvolte pe mai multe planuri, ceea ce mai tarziu il va ajuta sa isi indeplineasca mai multe visuri, cum ar fi sa fie si cercetator, si profesor si activist.

Este foarte important ca cei mici sa se gandeasca la ce vor face cand vor fi adulti, sa viseze la viitorul lor, sa isi faca planuri, si este la fel de important sa nu le pui bariere. Lasa-i sa gandeasca creativ si ajuta-i cu intrebari ca cele de mai sus.

Taguri Crestere copii Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre