Copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, isi exprima sentimentele si emotiile intr-un mod diferit fata de adulti. Desi la aceasta varsta devin foarte vocali si iti spun exact ce vor sa manance, unde vor sa stea si ce vor sa faca, atunci cand vine vorba despre sentimentele lor au dificultati in a exprima ce simt.
Iti prezentam un mic ghid al gesturilor pe care le fac micutii si ce semnifica ele de fapt:
1. Copilul nu te priveste in ochi
Traducere: "Mi-e rusine"
Cand cei mici evita sa te priveasca in ochi se simt rusinati. Poate fi vorba despre un moment in care ai indreptat atentia asupra lui si el nu vrea ca toata lumea sa il priveasca sau poate fi rusinat din cauza unei mici nazdravanii pe care a facut-o si care te-a suparat.
Transmite-i ca intelegi ce simte scotandu-l din lumina reflectorului sau explicandu-i ca toata lumea greseste uneori. In cazul in care se simte rusinat din cauza ca a gresit cu ceva, spune-i ca este extrem de important sa gaseasca solutii.
2. Vrea sa ia toata animalutele de plus in pat cu el
Traducere: "Mi-e frica"
Pana nu de mult, copilul tau mergea singur la culcare fara probleme, insa brusc isi doreste toata jucariile in pat cu el. Teama de a dormi singur in camera s-a instalat odata cu dezvoltarea sa cognitiva. Copilul are o imaginatie bogata si gandeste la scenarii din cele mai nefericite, mai ales atunci cand este sigur. Obiectele familiare, asa cum sunt jucariile de plus, il fac sa se simta in singuranta atunci cand adoarme sau cand se trezeste in timpul noptii.
Nu incerca sa-i iei toate jucariile spunandu-i ca a crescut si ca nu ar trebui sa se teama de intuneric sau de a dormi singur. Este o perioada trecatoare si oricat ai incerca sa-i spui ca nu se va intampla nimic rau, teama sa va persista. Cea mai buna solutie este sa-l pui in fata unei alegeri, in locul tuturor jucariilor, poate sa ia in pat maximum 5.
3. Cand cunoaste o persoana noua isi ascunde fata
Traducere: "Sunt nelinistit"
Putem face o paralela intre ce simt copiii in astfel de situatii si cum ne simtim noi, adultii, atunci cand suntem prezenti la un eveniment social si nu cunoastem pe nimeni in jur. Resimtim o senzatie de neliniste si disconfort si acelasi lucru este simtit si de copii atunci cand il duci intr-un loc in care ii faci cunostinta cu persoane noi. Fie isi ascund fata ridicandu-si tricoul peste fata, fie se joaca cu hainutele.
Copiii urmaresc reactiile parintilor pentru a determina situatia, asa ca ar trebui ca tu insati sa fii relaxata si sa zambesti. Mangaie-l usor pe spate sau pe frunte pentru a-i oferi asigurari ca totul este in regula.
4. A devenit un copil razgaiat - arunca mancare, strica jucarii, loveste alte persoane
Traducere: "Sunt suparat" sau "Am nevoie de atentie"
Este dificil pentru un parinte sa vada cum copilul sau adorabil si cuminte s-a transformat brusc intr-o bomba cu ceas care tipa, arunca si loveste copiii de la locul de joaca. Este important sa intelegi ca felul in care se comporta copilul este o reactie la o situatie curenta. Copiii cu un astfel de comportament ascund nemultumiri legate de ce se intampla in viata lor.
Analizeaza situatiile cu obiectivitate si determina care este cauza nemultumirilor sale. Poate fi suparat din cauza ca nu petreci suficient timp cu el sau poate cineva de la gradinita ii cauzeaza neplaceri. Incearca sa schimbi situatiile care il nemultumesc sau, daca nu identifici nicio problema, incearca sa iti impui autoritatea si sa-i explici sa nu va rezolva absolut nimic cu un astfel de comportament.
5. Se uita urat sau te grabeste cand cere ceva
Traducere: "O vreau acum!"
Copiii nu au rabdare si trateaza fiecare mica cerinta a lor ca pe o chestiune de supravietuire. Vor acum sa manance? Daca masa nu e pusa in cateva minute s-ar putea ca asta sa declanseze o reactie exagerata a sa.
Trebuie sa intelegi ca la aceasta varsta copiii nu au abilitatea de auto-control inca. Asadar, daca simt o nevoie fizica ce nu este satisfacuta in cel mai scurt timp, nu pot sa-si controleze nemultumirea.
O solutie in acest caz nu este sa te grabesti tu pentru a-i satisface fiecare dorinta. In loc sa faci tu eforturi supra-omenesti, explica-i ca ai auzit ce a spus si ca te ocupi de asta. Spune-i care sunt pasii pe care ii vei face tu pana cand te vei ocupa de cerintele ei. Spore exemplu: "Mama o sa termine vasele de spalat, se sterge pe maini, deschide frigiderul si apoi iti va taia o banana".
Insistand ca micutul sa astepte cand ai altceva de facut il inveti pe copil ce inseamna rabdarea, iar ea ii va fi de mare folos si mai tarziu, la scoala, in adolescenta si apoi la varsta adulta.
6. Striga "Nu, mama mea!" cand un alt copil se apropie de tine
Traducere: "Vreau mai multa atentie"
Un comportament de acest fel poate evidentia faptul ca micutul tau simte ca nu are parte de tine cat si-ar dori si ca exista mereu posibilitatea ca timpul petrecut impreuna sa se termine mai repede decat si-ar dori el. Aceasta reactie este intalnita in mod special la copiii care au un nou fratior mai mic sau ai caror parinti sunt absenti din cauza job-ului.
In acelasi timp, exista o etapa in viata copiilor mici cand sunt extrem de posesivi atat cu membrii familiei lor, cat si cu lucrurile lor deoarece in acest stadiu copiii isi leaga imaginea de sine de lucrurile si oamenii din jurul lor, iar parintii sunt cele mai importante persoane pentru el.
In fata unei astfel de reactii, cel mai bun raspuns este sa-ti imbratisesi copilul si sa-i spui ca esti alaturi de el mereu, chiar daca uneori mergi la serviciu sau te ocupi de alte treburi. Repeta-i acest lucru ori de cate ori este nevoie, pentru ca mesajul sa ajunga la el.
Totodata, intr-un astfel de moment ii poti explica importanta altruismului. Spune-i ca, desi esti mama lui, asta nu inseamna nu poti sa vorbesti cu alti copii. In plus, explica-i ca acest lucru nu inseamna ca il vei priva pe el de atentia ta.
Copilul tau are astfel de reactii? Ce parere ai despre solutiile pe care ti le-am propus? Le-ai incercat? Scrie-ne despre experienta ta de parinte in sectiunea de comentarii de mai jos!