Lucruri enervante pe care le fac copiii si care sunt benefice pentru ei

/ / Modificat: 2017-06-19
Lucruri enervante pe care le fac copiii si care sunt benefice pentru ei

Cand iti iubesti copiii, acestia iti intra inevitabil pe sub piele. Apucaturile lor, inradacinate din nastere, ajung la un moment dat sa te scoata din sarite. De lungul copilariei, aceste comportamente enervante se accentueaza si devin o obisnuinta. Haosul din casa te determina sa intri intr-o batalie pentru putere, din care ai toate sansele sa iesi invinsa.

In ciuda faptului ca-ti provoaca dureri de cap, apucaturile exasperante ale copiilor au un rol foarte important in dezvoltarea lor emotionala. Aminteste-ti aceste lucruri data viitoare, cand esti gata sa cedezi nervos.

1. Se murdaresc din cap pana-n picioare

Cand copilul vine la tine murdar de noroi pe pantaloni, cu ciocolata pe fata si iaurt in par, prima tendinta este sa-l iei de manuta si sa-l bagi la dus. Numai ca pustiul are o placere nebuna sa se murdareasca iar si iar. Intr-o zi, s-ar putea insa sa te saturi sa-l tot speli si o sa-l lasi murdar, pana la urmatoarea baie. Ceea ce poate parea o neglijenta din partea parintelui, se poate dovedi insa un lucru benefic pentru copil.

Studiile recente sugereaza ca imprastierea fulgilor de ovaz sau aruncarea bucatilor de fructe prin intreaga camera pot fi extrem de educative pentru copiii mai mici de 3 ani. Cercetatorii au observat ca micutii care fac o mizerie totala in timpul mesei, invatata mai repede cuvintele asociate cu acele alimente si le inteleg mult mai bine.

Morala: Ciocolata cu care s-a manjit pe barbie si iaurtul pe care si l-a pus in par au un rol foarte important in procesul de invatare.

2. Insista sa le citesti aceeasi carte in fiecare zi

Cand micutul te pune sa-i citesti pentru a zecea oara aceeasi cartica cu povesti sau sa-i canti aceeasi melodie, iti vine sa te plesnesti cu palma peste frunte. Evident ca te abtii si ii faci hatarul, mai ales ca iti arata mereu mutrisoara lui dulce, in timp ce rosteste un “te rooooog” induiosator.

Ceea ce probabil nu stiai este ca repetia este foarte utila in dezvoltarea discursului copiilor mici. Auzirea acelorasi cuvinte si fraze ajuta la consolidarea vocabularului. In plus, copiii mici se bucura nespus atunci cand stiu ce urmeaza.

3. Raspund la toate intrebarile cu “Nu”

“Vrei sa iti mananci micul dejun, te rog?”
“Nu.”
“Hai sa schimbam scutecul.
“Nu.”
“Vrei sa te imbraci cu camasa albastra sau cu cea rosie?”
“Nu”. “Nici macar nu are sens raspunsul, copilule!”, iti spui in gand.

Este ceva obisnuit pentru copiii mici sa foloseasca cuvantul “Nu” in mod exagerat. Acest lucru se poate dovedi, desigur, foarte frustrant pentru parinti. Incearca sa retii ca acea indoiala, aparent neintemeiata, este exprimata de un copil care isi dezvolta identitatea de sine. El se afla intr-o calatorie uimitoare de auto-descoperire, care implica realizarea dureroasa a faptului ca nevoile si dorintele lui sunt uneori contrare dorintelor parintelui.

Cu alte cuvinte, acel incapatanat si necooperant "Nu!" pe care ai obosit sa-l tot auzi este incercarea copilului tau de a-si afirma independenta si de a-si dezvolta un concept sanatos despre sine.

4. Se agata de tine cu incrancenare

Un copil mic, care te prinde de picior si incepe sa traga de pantalonii tai, ca sa-l iei in brate, poate fi extrem de enervant, mai ales cand incerci sa porti o conversatie cu un alt adult. Retine insa: copilul care se agata de mama sau tata este copilul care se simte in siguranta alaturi de ei, si asta e un lucru foarte bun.

Mai mult decat atat, atunci cand isi inlantuie bratele in jurul gatului tau, el invata cum sa-ti comunice ca se simte nelinistit intr-o situatie. Ca parinte, trebuie sa-i oferi reasigurarea de care are nevoie, ceea ce il va determina sa fie mai putin insistent data viitoare.

5. Au accese de furie

Accesele de furie sunt cele mai neplacute probleme comportamentale, mai ales cand se intampla in public, in casa unui prieten sau la sfarsitul unei zile lungi, cand oboseala te darama. Pare greu de crezut, dar exista si o parte buna a acestor accese de furie! Ele ofera un prilej de vindecare, acceptare si ascultare.

Acumularea furiei si a frustrarii nu este buna pentru nimeni, inclusiv pentru copiii mici. Copilul tau se afla la inceputul unei calatorii in care invata cum sa deprinda abilitati sanatoase si sa-si construiasca mecanisme de adaptare, pentru a face fata emotiilor dificile.

In loc sa tipe, sa dea ordine sau sa ameninte, parintii trebuie sa isi pastreze calmul si sa-si dea seama ce se intampla cu copilul lor. Acum ai ocazia sa-l inveti pe cel mic cum sa-si gestioneze furia in mod constructiv!

6. Refuza sa stea locului

Copiii mici au tendinta sa fie hiperactivi. Dar din moment ce nu-i poti imbutelia energia in exces intr-o sticla, pe care s-o arunci in mare la prima ora a diminetii, cand copilul tau incepe sa alerge haotic dintr-o parte in alta a camerei, nu-ti ramane decat sa vezi partea buna a lucrurilor.

Dorinta naturala de miscare a copiilor are darul de a-i mentine mai sanatosi, pe tot parcursul vietii. Oamenii de stiinta au identificat o legatura directa intre actul de miscare nelinistita (“fidgeting” in engleza) si numarul de kilograme aratat de cantar. Persoanele agitate, care stau cu greu locului, cantaresc mai putin decat cei linistiti din fire.

Altfel spus, copilul care se tot foieste in timpul unui spectacol sau care da ture prin casa, inainte de culcare, are mai multe sanse sa-si mentina o greutate normala, de-a lungul vietii de adult.

7. Se misca greu

Daca esti genul de persoana care tine la eficienta si careia nu ii place sa intarzie nicaieri, faptul ca pustiul tau se misca de parca a-ti avea tot timpul din lume te va exaspera, mai mult decat orice. Nu conteaza ca e mic si nu stie sa citeasca ceasul sau nu are inca notiunea timpului, frustrarea ta e maxima.

Uneori, sa pierzi timpul se poate dovedi extrem de benefic atat pentru copil, cat si pentru intreaga familie. Intr-o lume in care adultii se simt bolnavi de oboseala cronica, cu creierul varza din cauza orarului supra-incarcat, un copil care se plimba in jurul casei vorbind cu el insusi, in loc sa-si puna pantofii, te poate trezi la realitate. Trebuie sa incetinesti si tu ritmul.

Morala: Copiii te pot enerva cu apucaturile lor, insa lucrurile care te scot pe tine din sarite sunt parte integranta a dezvoltarii lor mentale si emotionale.

Taguri Comportamentul copilului Copii obraznici

Articole recomandate

Citeste si despre