Copiii din epoca moderna incep sa "arda" din ce in ce mai multe etape ale copilariei lor. Asistam, astazi, la o maturizare prematura a copiilor de nici 10 - 11 ani. Pe langa faptul ca varsta pubertatii sau a adolescentei incepe mult mai devreme, copiii mici au inceput sa devina din ce in ce mai interesati de lucruri "de oameni mari": pantofi cu toc, laptop, rujuri, farduri, sex etc. Iata cum intorci din drum sau incetinesti procesul de maturizare timpurie a copilului si il ajuti sa profite si mai mult de bucuriile si inocenta copilariei!
Copilul modern se maturizeaza prea repede!
Nici nu scapa bine de scutece si biberon, ca si observi cum copilul tau incepe sa isi scoata "coltii" maturizarii inainte de vreme. Daca in trecut, parintii se amuzau cand vedeau copilul mic ca incalta pantofii cu toc ai mamei sau ca se manjesc pe fata cu rujurile ei, in ziua de astazi, acestea au devenit semne de ingrijorare.
Granitele bine delimitate odinioara intre copilarie, pubertate si adolescenta incep sa se confunde intre ele si sa dispara. Intr-un astfel de context, copilul trece printr-o criza de identitate, care ii poate afecta dezvoltarea. Copiii mici au tendinta de a se "cali" sau "coace" un pic mai devreme decat este indicat si sa rateze, astfel, momente importante ale copilariei lor.
Moduri de a preveni maturizarea prematura a copilului
Pentru a putea combate eficient procesul de maturizare a copilului, este important sa depistezi cauzele care stau la baza acestei tendinte in comportamentul lui.
Monitorizarea programelor pe care le urmareste la televizor
Televizorul poate fi o influenta pozitiva sau negativa in dezvoltarea copilului. Pe de-o parte, il poate invata o multime de lucruri noi si interesante prin intermediul desenelor animate sau al documentarelor adaptate varstei lui. Insa pe de alta parte, grila de programe a celor mai multe canale tv este plina de emisiuni si filme cu o influenta negativa asupra dezvoltarii lui.
Cancan-urile din show-urile si emisiunile programate la ore de varf, filmele violente sau cu tenta sexuala si chiar si reclamele pot determina maturizarea precoce a copilului. Ii pot muta centrul de interes de la simpla joaca a copilariei si bucurie de a alerga prin fata blocului, la dorinta de a avea ultimele gadgeturi, de a citi tabloide sau de a se purta asemenea personajelor din "povestile mondene" care populeaza micile ecrane. Este recomandat sa monitorizezi cu atentie programele la care are acces copilul cand se uita la televizor si sa te asiguri ca tot ceea ce vede ieste folositor in dezvoltarea lui.
Monitorizarea accesului si activitatii la calculator
La fel ca si televizorul, calculatorul poate fi un instrument util de explorare si invatare pentru copil sau poate fi un pericol pentru siguranta si modul lui de a gandi. Retelele de socializare, extrem de populare astazi, au inceput sa capteze atentia copiilor inca de la varste fragede.
Continutul acestora si discutiile care au loc pe "peretii" acestor site-uri pot avea o influenta negativa asupra copilului. Este indicat sa controlezi cu atentie continutul site-urilor sau programelor pe care le deschide frecvent pe calculator si sa te asiguri ca sunt adecvate varstei lui si adaptate perioadei copilariei prin care trec.
Evitarea suprasolicitarii copilului si renuntarea la ideea de a avea un copil perfect!
Copilul modern a inceput sa devina o copie miniaturala a unui adult. Accesul liber la informatii si metodele multiple de educatie si disciplinare te pot determina sa transformi copilul intr-un mic robotel sau "soricel" de biblioteca. Ca orice parinte, vrei sa ai cel mai destept, frumos, descurcaret si educat copil, cu alte cuvinte, sa fie perfect din toate punctele de vedere. Cand esti un parinte perfectionist, nu faci decat sa furi cate un pic din copilaria copilului tau.
Cu fiecare curs de invatare, atelier de creatie si alta activitate educativa cu care ii aglomerezi programul, cel mic rateaza momente importante din copilaria lui. Cand are un program coplesitor, in care joaca si posibilitatea de a se aventura in nazdravaniile si activitile specifice copilariei lipsesc, copilul se maturizeaza foarte devreme si are tendinta de a deveni un mic adult, cu responsabilitatile acestei varste.
Fiecare parinte este dator sa isi lase copilul sa se bucure de anii copilariei prin activitati distractive si amuzante pentru varsta lui: sa alerge pe campii, sa se catere, sa se joace pe afara, cu alti copii, dar si in casa, cu jucarii etc. Chiar si juliturile sau vanataile provocate de caderi sau lovituri au farmecul lor in copilarie.
Discutia despre pubertate si schimbarile specifice acestei perioade
Copiii au inceput sa intre la pubertate de la varste din ce in ce mai mici. Daca in trecut, primele semne ale pubertatii isi faceau aparitia intre 11 si 13 ani, la fetite, astazi, multe dintre acestea incep sa apara chiar si de la 7 anisori. Schimbarile specifice perioadei pubertatii - cresterea sanilor, cosurile, aparitia parului corporal, menstruatia, ingrosarea vocii - pot induce in eroare copiii la varste mici.
Este important sa discuti cu cel mic despre aceste schimbari si sa ii explici ca sunt normale si ca apar la toti copiii. Asigura-l ca acestea nu il afecteaza cu nimic si ca se poate bucura in continuare de tot ce facea inainte. Singurele schimbari vor aparea in preferintele vestimentare, in grija pentru aspectul fizic, selectarea prietenilor si in comportament - unde are nevoie de indrumarea ta.
Insa se poate juca in continuare cu masinute, papusi si se poate uita la desene animate. Poate participa la cursuri de arta si si se poate bucura cum stie mai bine de copilarie. Pubertatea nu este un impediment, si o perioada fireasca din dezvoltarea lui, pe care trebuie sa o inteleaga si traverseze cu multa incredere in el.
Permite-i copilului tau sa fie copil!
Exista perioade potrivite pentru orice in viata copilului. Nu incerca sa le aglomerezi pe toate in primii ani de viata. Etapa copilariei trebuie sa fie interesanta, distractiva si deschisa provocarilor.
Este o perioada in care trebuie sa lasi copilului oportunitatea sa se exprime liber, creativ, atat din punct de vedere intelectual, cat si emotional. Lasa-l sa treaca prin experiente noi, sa exploreze diverse lucruri care il atrag si sa-si descopere adevaratele pasiuni.
Tie nu ti se pare ca exista un fenomen de maturizare prematura in randul copiilor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!