Sfaturi si idei pentru renuntarea la suzeta

/ / Modificat: 2017-05-23
Sfaturi si idei pentru renuntarea la suzeta

Renuntarea la suzeta se poate dovedi pentru parinti un proces lung si chinuitor. Pentru copii, lucrurile stau exact pe dos. Renunta la suzeta in cateva secunde, daca isi dau seama ca nu mai au nevoie de ea.

Rolul suzetei

Desi folosirea suzetei la bebelusi ramane un subiect controversat si la aceasta ora, aceasta ramane cea mai simpla si la indemana modalitate de a calma nou-nascutul. Oferirea suzetei la somn este o practica tot mai incurajata in ultimii ani de catre institutiile pediatrice. Ea linisteste copilul, ajutand-l sa adoarma mai usor si, cel mai important, reduce riscul sindromului mortii subite infantile.

Specialistii denumesc suptul suzetei si al degetelor drept “supt non-nutritiv”. El nu are nicio legatura cu hranirea, ci doar cu asigurarea unui confort emotional. Suzeta nu este altceva decat un substitut pentru sanul mamei. Aceeasi alinare poate fi asigurata si de alte obiecte, precum o paturica, cu care copilul doarme permament.

Cand trebuie sa renunte un copil la suzeta?

Specialistii recomanda sa-ti dezveti copilul de suzeta cat mai devreme posibil, pentru a evita instalarea dependentei. De regula, mamicile incep sa ascunda suzeta copilului dupa ce bebelusul a trecut la mancarea solida. Dupa varsta de 1 an, copilul dezvolta un atasamanet puternic fata de suzeta si dezvatarea devine dificila.

Ce sa faci cand micutul tau nu vrea sa renunte la suzeta?

Copilul tau are deja 1 an si nu da niciun semn ca ar vrea sa renunte la suzeta? Nu te ingrijora. Nu exista nicio dovada stiintifica care sa ateste faptul ca suptul suzetei ar avea vreun impact negativ asupra dezvoltarii copilului mic.

Unii copii refuza suzeta din start. Altii o molfaie cateva luni, apoi o arunca din proprie initiativa. Exista insa copii care isi fac o intreaga colectie de suzete, de diferite culori si forme. Le ascund pe cele vechi si cer altele noi.

Daca nu vrei ca micutul tau sa intre la gradinita cu suzeta in gura, atunci e bine sa iei masuri din timp. Nu exista o reteta magica sau vreo metoda secreta. Fiecare copil este diferit si, prin urmare, reactioneaza diferit la sugestiile si argumentele adultilor.

Iata cateva trucuri pe care le poti incerca:

1. "A luat-o Zana Maseluta"

Stim, e o minciuna sfruntata si parca nu iti vine sa-ti minti copilul. Daca se invata prost? Si totusi, apelul la personaje din poveste poate fi utila. Explica-i ce stii de la medicul stomatolog, care este ajutorul Zanei Maseluta: suzeta stramba dintii si-i indeparteaza unii de altii. Prin urmare, Zanei Maseluta i-a sarit in ajutor si i-a luat suzeta. Dintii vor creste acum frumosi si sanatosi.

2. Schimba suzeta cu o jucarie pe placul copilului

N-a tinut faza cu Zana Maseluta? Incearca sa-ti convingi copilul sa schimbe suzeta sau suzetele cu o jucarie noua, pe care si-o doreste foarte mult.

3. "A zburat suzeta!"

Parintii cu mai multa imaginatie au inventat o metoda inedita: legarea suzetei de un balon cu heliu. Pune-ti creativitatea la contributie: unde se duc suzetele? Poti sa ii spui ca le trimiti la berze, care le vor duce altor copilasi.

Aceste scenarii pot tine la copiii mai mici de 2 ani, dar ce te faci daca copilul tau are 3 sau 4 ani si nu prea se lasa convins de argumentele tale metaforice? Nu-ti ramane decat sa pui piciorul in prag. Fa-o insa calm si cu cap. Daca ii ordoni pur si simplu sa-ti predea toate suzetele, s-ar putea sa descoperi cu prima ocazie cand faci curatenie generala, vreo comoara ascunsa, ingropata in cosul cu jucarii de plus sau intr-o cutie de pantofi, sub pat.

Puterea exemplului

Iti mai amintesti cum ai renuntat la suzeta? Ti s-a povestit ca ai tinut de ea cu dintii sau ca ai predat-o cu stoicism? Fa-ti curaj si joaca rolul parintelui intelept. Ia-ti copilul de manuta, lasa-te pe genunchi in fata lui, uita-te adanc in ochii lui si povesteste-i cum ai renuntat la suzeta ta, la varsta de 2 ani. Apoi intreaba-l ce crede: e timpul sa renunte si el la suzeta lui? Copilul tau iti poate face surpiza uriasa sa-ti raspunda "DA", si asta dupa ce ai epuizat toate trucurile, amenintarile si promisiunile false. O sa te lase sa ii aduni toate suzetele si nu vei mai auzi niciodata de ele.

Ca parinte, risti sa-ti complici viata, in efortul de a obtine rezultatele pe care ti le doresti, cand, in realitate, raspunsul s-a aflat in fata ta inca de la inceput. Ceea ce isi doreste cu adevarat un copil este lucrul de care are cel mai mult nevoie: sa-l imputernicesti sa ia propriile lui decizii.

Taguri Suzeta copii

Articole recomandate

Citeste si despre