Timpul petrecut de copii in fata ecranelor: cum sa-i pui capat fara cearta?

/ / Modificat: 2018-04-10
Timpul petrecut de copii in fata ecranelor: cum sa-i pui capat fara cearta?

Uneori, sa smulgi copilul din fata ecranului poate fi o adevarata lupta, care se sfarseste cu plansete, crize de nervi, negocieri si amanari. Daca si tu te-ai aflat intr-o astfel de situatie cel putin o data, psihologul Isabelle Filliozat, specializat in parenting pozitiv, are cateva recomandari care sa te ajute sa pui capat, fara cearta, timpului petrecut de copii in fata ecranelor.

Stiinta care sta la baza timpului petrecut in fata ecranelor

Ti s-a intamplat sa se opreasca curentul exact in punctul culminant al unui meci de fotbal pe care il urmareai cu sufletul la gura? Sau poate pustiul tau ti-a inchis televizorul de la telecomanda exact cand personajele principale din comedia romantica pe care o urmareai erau pe cale sa se sarute pentru prima data?

Poate fi dificil sa iesi dintr-o stare euforica, asa cum este cea pe care ecranele o creaza in creierul nostru. Este dificil pentru adulti, iar pentru un copil este cu atat mai greu; atunci cand suntem absorbiti de un film sau un joc pe calculator, suntem mental intr-o alta lume. Ecranele ne hipnotizeaza, lumina, sunetele, ritmul imaginilor ne pune creierul intr-o stare de plutire, ne simtim binee si nu avem nevoie de nimic altceva. In nici un caz nu vrem sa ne intrerupem aceasta stare indusa.

In astfel de momente, creierul produce dopamina, un neurotransmitator care alina stressul si durerea; daca intrerupi ecranul brusc, nivelul dopaminei scade repede si fara avertizare ceea ce creaza o senzatie de durere in organism.

Acest soc brusc ii face pe copiii sa tipe si sa planga, fara sa aiba importanta ca ora stabilita pentru a opri ecranul este deja stabilita, amanata si depasita.

Cand ii intrerupi timpul petrecut in fata ecranului, copilul simte asta ca pe o lovitura fizica asa ca in loc sa faci asta, este mai bine ca tu sa intri in universul lui.

Trucul este sa construiesti o punte

Atunci cand decizi ca ecranul trebuie inchis, acorda putin timp pentru a sta langa copil si a intra in universul sau, implica-te in actiunea filmului sau a jocului, intreaba-l la ce se uita sau la ce nivel a ajuns; copiilor le place cand parintii sunt interesati de lumea lor.

Persevereaza pana cand incepe sa iti raspunda la intrebari , ceea ce inseamna ca iese din universul lui si reintra in lumea reala, iar nivelul dopaminei nu scade brusc pentru ca ai construit o punte de acces pe care cel mic sa o parcurga pentru a iesi din zona in care se afla.

Puteti incepe sa comunicati si sa va reluati activitatile uzuale si nu este nevoie de mult timp pentru a reusi sa il iei din fata ecranului fara tipete si plansete; poate uneori dureaza putin mai mult sa il faci sa interactioneze si sa strabata puntea dintre tine si el, dar acest truc simplu este eficient si te va ajuta sa constientizezi mai bine ce se petrece in mintea copilului tau.

3 trucuri pe care sa le incerci data viitoare cand vrei sa pui capat fara cearta timpului petrecut in fata ecranului de catre cel mic

  • Asaza-te langa el si priveste ce priveste sau ce face el;
  • Intreaba-l despre ce se intampla pe ecran. Majoritatea copiilor apreciaza atentia parintilor si vor raspunde la intrebari;
  • Imediat ce ai reusit sa stabilesti un dialog intre voi, ai creat o punte care ii va permite celui mic sa reintre in lumea reala, fara crize de nervi.

Bucura-te de restul zilei impreuna cu el!

Taguri Expunere copii tehnologie Tableta

Articole recomandate

Citeste si despre