Trucuri utile despre cum sa faci fata obsesiilor copilului!

/ / Modificat: 2016-02-24
Trucuri utile despre cum sa faci fata obsesiilor copilului!

In jurul varstei de 3 ani, copiii incep sa dezvolte obsesii. Unii dintre ei si le aleg din dulap, altii din randul eroilor din desenele animate, altora le place sa asculte acelasi cantec la nesfarsit spre disperarea parintilor, altii isi aleg un idol din randul celebritatilor, altora le e greu sa doarma fara jucaria preferata de plus, altii refuza sa plece din casa fara figurina lor favorita si lista poate continua.

In timp ce exista si parinti carora li se poate parea dragut pana la un punct ca urmasii lor isi cara patura prin toata casa atunci cand se joaca, majoritatea sunt ingrijorati ori de cate ori copiii lor vor sa-si imbrace costumele de supereroi si de-a dreptul exasperati cand se trezesc nevoiti sa urmareasca acelasi desen animat de mii si mii de ori.

Adevarul este ca obsesiile sunt comune in randul copiilor, iar tie, ca parinte, nu iti ramane decat sa le gestionezi corespunzator, astfel incat sa nu blochezi imaginatia descendentilor tai dar totodata nici sa le dai apa la moara atunci cand nu este cazul.

Iata trei trucuri utile care te vor ajuta sa faci fata obsesiilor celor mici!


Accepta-le si nu-ti cenzura copilul

Sa ii interzici unui copil un anumit lucru poate deveni o experienta ingrozitoare si traumatizanta pentru acesta, asa ca sa te pui in calea obsesiilor sale nu e tocmai cea mai buna idee.

Incearca sa-i intelegi nevoia de a-si lua repere si de a-si alege modele, cu atat mai mult cu cat ai trecut si tu prin asta si stii ca cenzura nu este niciodata o solutie.

Ai putea incerca, in schimb, sa ii arati copilului ca il sustii si ca ii esti alaturi indiferent de alegerile si de preferintele sale. Cultiva-i pasiunea si ofera-i mai multe informatii despre aceasta; astfel, relatia voastra se va imbunatati considerabil, tocmai pentru ca va gasi in tine un aliat.

Daca lucrurile scapa de sub control, cea mai buna solutie este nu sa-i limitezi accesul la obsesia pe care o are, ci sa incerci sa ii atragi atentia intr-o alta directie. Inlocuieste un supererou cu altul, o rochita de printesa cu tutu de balerina, un cantec cu un alt cantec. Treptat, aceasta strategie va deveni tot mai eficienta.

Foloseste-te de obsesia copilului tau

Oricat ar parea de meschin, nu este. Ca parinte, ai datoria de a specula orice pasiune pentru a o intoarce in favoarea copilului tau. Coreleaza-i obiceiurile legate de pasiunea pe care o are cu evenimente banale din viata de zi cu zi.

De exemplu, daca obsesia lui este culoarea verde si nu vrea sa poarte altceva in afara de niste haine care par ale capitanului Hulk, te poti folosi de asta pentru a-i introduce in alimentatie broccoli, verdeata sau alte alimente verzi.

Daca a facut o pasiune pentru un cantec, te poti folosi de asta atunci cand vrei sa-si stranga jucariile, pentru a-i face munca mai placuta. Indiferent care ar fi pasiunea lui, tu trebuie sa te gandesti la felul in care te-ar putea ajuta pe tine sa obtii ceea ce vrei de la el.

Traseaza limitele

E in regula sa-i accepti copilului tau obsesia si sa nu incerci sa o cenzurezi, ci doar sa scoti ce e mai bun din ea, dar asta nu inseamna ca, daca e pasionat de Spiderman de exemplu, chiar trebuie sa aiba fiecare costum, fiecare masca, fiecare figurina, fiecare joc video, fiecare lenjerie de pat si fiecare caciula cu personajul lui preferat.

E absolut dezirabil sa ii faci cate o bucurie din cand in cand si sa-l surprinzi cu un cadou care are legatura cu pasiunea lui, insa e foarte important si sa stii unde sa trasezi limitele.

Copiii nu au notiunea banilor, insa daca ii explici suficient de frumos si te inarmezi cu rabdare, ai putea sa i-o explici, astfel incat sa-si dea seama ca uneori obsesiile pot deveni foarte costisitoare si ca incepand din acel moment deja nu mai sunt placute.

In plus, ar trebui sa-i trasezi limite si in ceea ce priveste manifestarea pasiunii lui; de exemplu, anunta-l ca poate purta oricand acasa costumul cu Spiderman, dar ca la gradinita nu-l va putea imbraca, pentru ca este impotriva regulilor acesteia.

Largeste-i orizonturile si pastreaza-ti calmul

Nu te enerva cand copilul tau vrea sa cititi povestea lui Peter Pan in fiecare seara, te poti folosi de acest lucru pentru a-i spori interesul pentru citit. Pastreaza-ti calmul in acelasi timp si fa tot posibilul sa obtii ce e mai bun din aceasta pasiune, in timp vei reusi si te vei bucura de oportunitatea pe care ai avut-o pentru a profita de situatie.

Tu cum gestionezi obsesiile copilului tau? La ce trucuri ai apelat? Asteptam opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre