Multi parinti incep sa-si faca griji atunci cand micutul lor nu da semne de dezvoltare precoce, insa comunicarea la varsta de 1-2 ani difera de la copil la copil.
Foto: Brianandemilykleinman.blogspot.com
Afla care sunt pragurile relative de comunicare pe care le ating cei mai multi copii la aceasta varsta.
Cei mai multi copii spun cateva cuvinte pana la implinirea varstei de un an, insa momentul in care micutul hotaraste sa inceapa sa vorbeasca poate varia mult. In unele cazuri, copiii isi construiesc deja un vocabular format din zeci de silabe auzite, pe care le amesteca cu onomatopee atunci cand ganguresc.
Comunicarea verbala si gesturile
In mod obisnuit, intre varsta de unul si doi ani, cei mai multi copii aduna un vocabular de pana la 50 de cuvinte, dar chiar si inainte de a incepe sa lege conceptele, micutii inteleg ce le spun parintii.
Parintii pot folosi jocuri care usureaza comunicarea si ajuta dezvoltarea capacitatilor lingvistice ale copilului. "Adu" sau "arata" sunt comenzi pe care cei mai multi copii le indeplinesc cu bucurie pentru a-si demonstra cunostintele, iar unii dintre ei incep sa dea si ei comenzi parintilor.
Legatura dintre gesturi si comunicarea verbala este importanta. Atunci cand micutul tau arata cu degetul intr-o directie, asigura-te ca folosesti o exprimare cat mai simpla pentru a-l ajuta sa inteleaga mai usor cuvintele si combinatiile de cuvinte.
Praguri atinse de cei mai multi copiii la varsta de 1-2 ani
- dobandirea un vocabular de cateva cuvinte pana la 18 luni;
- alaturarea unui verb de un substantiv pentru a forma o propozitie pana la varsta de 2 ani;
- urmarea de instructiuni simple;
- identificarea persoanelor apropiate si ale principalelor parti ale corpului.
Intarzierea vorbirii poate fi un lucru perfect normal pentru unii copii, mai ales daca au inceput sa mearga devreme. In cele mai multe cazuri, parintii se grabesc prea mult sa ajunga la stadiul cel mai dificil al copilariei, teribila varsta de doi ani, cand micutul incepe sa se opuna tot mai mult constragerilor la care este supus. Daca micutul tau nu a atins insa mai multe praguri pana la varsta de doi ani, este indicat sa-l duci la un consult oferit de un pediatru specializat in dezvoltarea copilului.