Ce NU ar trebui sa faci cand copilul tau incepe sa vorbeasca. 8 GRESELI majore

/ / Modificat: 2019-08-28
Ce NU ar trebui sa faci cand copilul tau incepe sa vorbeasca. 8 GRESELI majore

Cand copilul tau spune primele sale cuvinte, este important sa-l stimulezi. Poti face cu el multe jocuri care sa il ajute sa-si dezvolte corect limbajul.

Insa, nerabdarea ta de a-l ajuta se traduce, uneori, intr-o atitudine care ii poate incetini dezvoltarea.

8 greseli pe care le fac parintii cand copilul incepe sa vorbeasca

1. Nu-l intrerupe

Lasa-l sa vorbeasca in ritmul sau, chiar daca este lent. Nu schimba subiectul si nu-l impiedica sa se exprime in niciun fel, deoarece trebuie sa stie ca vorbitul este important pentru a comunica cu tine si cu cei din jur.

2. Nu incheia tu propozitiile lui

Uneori, copiii nu cunosc suficiente cuvinte si se opresc la mijlocul unei propozitii. Nu o incheia tu pentru a accelera conversatia. Lasa-l sa vorbeasca si sa descopere cuvinte noi pentru a-si imbogati vocabularul.

3. Nu-l corecta

Cand spune un cuvant gresit, nu-l corecta, continua conversatia ca si cum ar fi cel mai normal lucru. Aceste cuvinte pronuntate gresit vor fi foarte amuzante, poti sa razi, dar intotdeauna intr-un mod care sa nu-ti frustreze copilul. Poti introduce cuvantul rostit corect intr-o alta conversatie.

4. Incerca sa-i raspunzi mereu

Cand te intreaba ceva, chiar daca esti foarte ocupat, incearca intotdeauna sa-i raspunzi si sa-i satisfaci curiozitatea, pentru ca acest lucru il va ajuta sa-si imbogatesca vocabularul.

5. Nu vorbi cu el intr-un mod copilaresc

Este necesar sa fii atent la limbaj si sa folosesti fraze in functie de varsta lui, dar nu ar trebui sa faci greseala de a-i vorbi ca si cum ar fi bebelus sau ca si cum nu ar intelege.

6. Nu ocoli cuvintele noi

Uneori incerci sa-i usurezi prea mult vocabularul si este foarte necesar ca cel mic sa invete cuvinte noi. Astfel, cand vorbesti cu el incerca sa introduci un cuvant pe care nu il cunoaste si apoi explica-i sensul acestuia.

7. Lasa-i timp pentru a raspunde

In creierul sau, cuvintele vin intr-un ritm mai lent. Uneori ii este greu sa raspunda pentru ca nu gaseste cuvintele potrivite si il determina sa fie furios cand se simt incapabili sa comunice. Trebuie sa ii acorzi timp, sa incerci sa il ajutati sa se exprime atunci cand este frustrat si lasa-l sa vada ca il intelegi.

8. Nu raspunde pentru el

Cand este intrebat ceva pe strada si nu poate sa raspunda sau este foarte tacut, incerca sa-i respecti tacerea si nu raspunde tu pentru el, cel putin nu imediat. Daca te grabesti tu sa raspunzi, ii poti crea anxietate.

In scurt timp, copilul tau va putea vorbi perfect cu tine si va fi una dintre cele mai frumoase experiente pe care le-ai trait alaturi de el: invata-l sa comunice cu cei din jur.

Taguri Comunicarea cu copii Vorbire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre