- Ce se intampla cu un copil in varsta de 2 ani si 3 luni care nu comunica, adica nu vorbeste, se joaca singur? Este cazul unei fetite a uneia dintre prietenele mele care este foarte ingrijorata. Nu a ajuns cu ea la un medic psiholog deoarece, medicul de familie, i-a spus sa nu fie ingrijorata pentru ca fetita va avea in curand o "explozie in vorbire". Vine in vizita la mine si nu se joaca deloc cu fetita mea in varsta de 6 ani. Daca ii pui muzica danseaza singura si raspunde doar cand ii strigi numele. Nu o atrage nici o jucarie. Se joaca cu niste cuburi si sticle de suc. Atat o intereseaza. Va rog sa-mi dati un raspuns pentru ca vreau sa-mi ajut prietena.
Raspuns:Faptul ca fetita a fost vazuta de catre medicul de familie, iar acesta s-a pronuntat in acest mod, imi confera siguranta ca nu exista alte elemente problematice in dezvoltarea fizica si psihica a copilului in afara acestei mici intarzieri a limbajului verbal.
Statistic vorbind, primele doua - trei cuvinte legate intr-o propozitie apar spre sfarsitul celui de al doilea an de viata. Asta nu inseamna ca nu exista cazuri de copii sanatosi din toate punctele de vedere care incep sa vorbeasca mai tarziu.
Stiu cazuri de fetite care au articulat primele propozitii spre varsta de 4 ani si care sunt absolut normale si sanatoase. Ceea ce poate face prietena dumneavoastra in plus, este sa-i vorbeasca cat mai mult, intr-un limbaj accesibil dezvoltarii ei cognitive, suficient de rar si pe cat posibil cu fata orientata spre privirea fetitei.
Jucaria nu este obiectul pe care persoana adulta il denumeste astfel ci obiectul pe care copilul il alege in scopul de a se juca. Suntem persoane diferite, vom deveni personalitati diferite si cu certitudine avem si vom avea alegeri diferite.
Tinand cont de varsta fetitei dumneavoastra (6 ani), ea poate fi asimilata cu un mic adult de catre un copil de 2 ani (momentan doar adultii vorbesc reciproc intre ei !) si stim ca la aceasta varsta, dintre straini, adultii nu sunt niciodata preferati.
Important pentru copil este sa simta in continuare ca se afla in centrul preocuparilor celor apropiati lui (fara ca intarzierea de limbaj sa fie considerata o problema si mai ales cauza acestor preocupari) si ca persoana sa are valoare in ochii acestora.
Doar pentru linistea prietenei dumneavoastra, ar putea consulta un psiholog in scopul validarii dezvoltarii psihice normale a fetitei.
Mircea Raslescu
- Psiholog - Cabinetul Alter Ego -