Metoda Hanen, dincolo de cuvinte

/ / Modificat: 2008-06-27
Metoda Hanen, dincolo de cuvinte





 

Metoda Hanen a fost dezvoltata pentru a ajuta copiii sa comunice cum stiu ei mai bine si pentru ca parintii sa inteleaga si sa invete sa faca din comunicarea copiilor lor o realitate. Metoda Hanen promoveaza o comunicare aprofundata a parintilor cu cei mici care sa poata favoriza dezvoltarea limbajului si comunicarii verbale cu copilul.

Create pentru a veni in intampinarea unei varietati de probleme de vorbire si comunicare, programele sunt destinate copiilor care au sau se supun riscului de intarziere in vorbire, dar si copiilor care se dezvolta normal. O parte dintre programe se adreseaza si copiilor afectati de autism.

Parintii – factorii cheie in dezvoltarea copiilor

Deprinderile de limbaj ale copiilor nu pot fi predate, dar sunt invatate de catre cei mici ca parte a activitatilor si interactiunilor lor zilnice cu ceilalti copii si cu ingrijitorii lor.

Studiile numeroase din domeniul deprinderii limbajului si al problemelor de comunicare au aratat ca cei mici invata cel mai bine de la parintii lor, intr-un mediu familiar si natural. De aceea, Metoda Hanen instruieste parintii sa faciliteze dezvoltarea limbajului la copii, folosindu-se de situatiile care pot aparea in orice zi in viata unui copil. Astfel, procesul de invatare este unul continuu, dezvoltand simultan legatura dintre parinti si copii.

Metoda Hanen isi doreste sa furnizeze persoanelor importante din viata unui copil toate mijloacele necesare pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si dezvolte cat mai bine abilitatile de vorbire, de interactiune sociala si de invatare.

Prin activitati si discutii de grup, parintii invata in cadrul Metodei Hanen sa profite de fiecare zi si de fiecare activitate intreprinsa alaturi de copil pentru a-l ajuta sa comunice si sa foloseasca limbajul. Ei invata sa creeze un mediu propice dezvoltarii usoare a copilului.

Parintii sunt primii si cei mai importanti dascali pentru copiii lor. Este important ca parintii sa invete sa fie mai receptivi, sa incerce sa observe, sa astepte, sa asculte si sa il lase pe cel mic sa conduca firul comunicarii, in loc sa incerce sa-l invete sa vorbeasca. Acest lucru ar putea presupune o schimbare semnificativa a comportamentului parintilor.

Invatare prin joaca

Dezvoltarea capacitatilor de comunicare si vorbire prin Metoda Hanen se realizeaza prin activitati comune vietii de copil: prin joaca! Fie ca este vorba de jocuri de roluri sau alte tipuri de joc ce presupun comunicarea, acestea vor facilita incurajarea limbajului spontan al copilului. Citirea povestilor pentru copii si folosirea muzicii ca terapie pentru dezvoltarea limbajului sunt alte 2 tehnici folosite de Metoda Hanen.

Programele Metodei Hanen au la baza modelul de interactiune sociala pentru deprinderea limbajului si incurajeaza apropierea familiei fata de nevoile copilului.

Metoda Hanen se conduce dupa ceea ce autorii numesc "Calea celor 3 A":

• Acorda copilului sansa de a avea initiativa si de a conduce firul comunicarii, de a fi independent;

• Adapteaza-l ideii de a impartasi fiecare moment din viata lui ;

• Adauga limbaj si experienta.

Metoda Hanen insista asupra faptului ca este nevoie de timp pentru a-ti cunoaste copilul. De aceea, deviza ei este compusa din 3 mari indemnuri: observa, asteapta, asculta. Cand te afli in postura de a avea un copil care nu vorbeste, ajungi sa iti doresti atat de mult sa ii auzi glasul, incat o faci tu pentru el, punand practic vorbele tale in gura lui.

Metoda Hanen militeaza pentru actionarea rapida in cazul copiilor care au dificultati de vorbire si comunicare. De aceea, ea nu se adreseaza doar copiilor cu probleme, ci si celor care se dezvolta normal, asigurand o invatare mult mai usoara a acestor deprinderi.


Articole recomandate

Citeste si despre