Copilul indiscret si micul barfitor

/ / Modificat: 2011-06-07
Copilul indiscret si micul barfitor

copil_public_vorbitAbia astepti ca micutul tau sa invete sa vorbeasca si sa poarte conversatii, iar atunci cand dezvolta un vocabular bogat devine indiscret, paracios si bagacios. Parca ti-ai dori sa nu stie chiar atatea cuvinte in momentele in care te da de gol in fata partenerului, cum ca de fapt ai dat mai mult pe rochia cumparata recent decat i-ai spus lui!

Tu ai un copil indiscret?

Copiii indiscreti trebuie ajutati sa depaseasca aceasta problema care ii poate afecta atat in copilarie, cat si la maturitate. Pe langa gradul de enervare pe care il provoaca celor din jur, izolarea sociala este cel mai mare risc pe care si-l asuma un astfel de copil.

Niciun copil sau adult nu vrea sa aiba in jurul lui o persoana care nu stie sa tina un secret, caruia i-o ia gura pe dinainte sau care intervine abuziv si pe nepusa masa in conversatiile lor. Vorbitul la copii este incurajat inca de cand sunt in fasa. Mai intai acestia experimenteaza balbaitul sau "vorbitul de bebelusi", apoi incep sa spuna primele cuvinte si pana sa iti dai seama, deja poti intretine conversatii cu ei.

Ei sunt lasati in preajma televizoarelor, radio-urilor sau muzicii si dezvolta o mare atractie pentru cuvinte si discutii. Vorbitul tare sau interventia in discutiile celor mari este pentru el un mod de a atrage atentia. Insa este datoria si responsabilitatea parintilor sa ii invete cum trebuie sa vorbeasca, cand sa tina un secret, cand trebuie sa taca si cand sa nu si asa mai departe. Niciun parinte nu vrea sa creasca un mic barfitor sau "gura-sparta", dar totusi putini acorda atentia cuvenita educarii copilului in acest scop.

Fii un exemplu pentru el!

Atat tu, cat si restul familiei! Nu trebuie sa il lasi pe copil sa vada cum tu barfesti alte prietene, cum tradezi secretele unei alteia sau cum parasti pe cineva. De asemenea, vorbitul indelungat la telefon cu prietenele, discutiile in soapta sau la ureche, discutiile ascunse, intr-un colt cu alte persoane si alte astfel de conversatii stabilesc un exemplu prost pentru el. Pentru ca si el va face la fel cu amicii lui!

vocabular_copilAsculta-l intotdeauna si acorda-i atentia necesara!

Copilul poate deveni indiscret si atunci cand nu i se acorda atentia necesara. De aceea este esential sa ii acorzi suficient timp atunci cand are ceva sa iti zica si sa fii mereu atent la el. Implica-l activ in curatenia casei, in planurile de cumparaturi si vorbeste-i adesea despre ce presupune interactiunea dintre 2 oameni, conversatiile, cum trebuie sa aiba loc, cand trebuie sa intervina intr-o discutie etc.

Stabileste o regula impotriva barfitului, paratului sau tradarii!

Daca nu vrei ca micutul tau sa devina astfel, atunci stabileste reguli in acest sens. Trebuie sa ii vorbesti si sa stabilesti clar ca:

  • nu are voie sa vorbeasca pe cineva de rau si mai ales in absenta lui;
  • atunci cand cineva ii spune un secret, trebuie sa stie sa il tina, atata timp cat secretul respectiv nu ii pune siguranta (nici pe a lui, nici pe a celuilalt) in pericol! (aceasta este o regula delicata care trebuie atent discutata cu copilul);
  • nu are voie sa parasca, ci sa incerce sa rezolve singur conflictele pe cale pasnica, fara niciun fel de agresiune;

Pentru ca acestea sunt reguli, trebuie stabilite de la inceput si consecintele nerespectarii lor. Nu va fi usor sa implemetezi astfel de reguli in comportamentul micutului tau, dar atata timp cat esti perseverenta si i le repeti mereu, mai ales atunci cand le incalca si i le explici sau ii raspunzi la intrebari, in timp va reusi sa le respecte.

art_bunele_maniere_copiiAjuta-l sa isi faca prieteni si cum sa se poarte cu ei!

Integreaza-l in grupuri de copii, fie pe terenul de joaca, fie la cursuri sau la cluburi de sport unde sa interactioneze cu alti copii si de unde sa isi aleaga prieteni. Apoi, invata-l cum sa se poarte intr-o relatie de prietenie, ce e bine si ce nu si alte reguli sociale asociate!


Invata-l bunele maniere!

Nicio varsta nu este prea mica pentru a-l ajuta sa deprinda bune maniere, insa la varsta la care micutul tau vorbeste destul de fluent si coerent este important sa il inveti cateva bune maniere sociale esentiale! Invata-l sa nu intrerupa conversatiile celorlalti, sa nu fie paracios si sa stie sa pastreze secretele.

Taguri Comunicare copii Copii care imita Dezvoltare sociala copii Relatie parinte copil Invatare bune maniere copii

Articole recomandate

Citeste si despre