Cum pot imbunatati comunicarea la copilul de 4-5 ani

/ / Modificat: 2012-11-23
Cum pot imbunatati comunicarea la copilul de 4-5 ani

La 4-5 ani, copilul tau stapaneste bine unele abilitati de vorbire si limbaj si este capabil sa faca fata unor conversatii ample si sa urmeze instructiuni complexe. Cu toate acestea, procesul comunicarii este departe de a fi finalizat. Copilul tau mai are multe de invatat, iar tu ai un rol esential in acest sens! Iata cum poti imbunatati dezvoltarea vorbirii si limbajului la copilul prescolar!

Imbunatatirea comunicarii la copilul de 4-5 ani

Chiar daca puiul tau a mai crescut, iar capacitatile lui intelectuale si cognitive sunt mai dezvoltate, iar cele mai bune instrumente de dezvoltare a vorbirii raman comunicarea constanta, cititul si stimularea cretivitatii si imaginatiei lui prin inventarea povestioarelor sau provocarea lui la dezbateri pe marginea diverselor subiecte.

Comunica neincetat cu copilul tau!

Comunicarea zilnica si cat mai variata este principala metoda prin care copilul este expus la cuvinte noi, pe care le absoarbe in vocabular si le foloseste apoi in conversatii uzuale.

Vorbeste cu micutul tau despre orice: ce a facut la gradinita, ce prieteni noi mai are, ce ii place sa faca, ce a mai descoperit in timp ce se juca, despre lucrurile din jur etc.

Hraneste-i curiozitatea!

Desi curiozitatea se manifesta cel mai mult pe la varsta de 2-3 ani, nici sfarsitul perioadei prescolare nu este lipsit de intrebarile interminabile ale copilului si dorinta lui crescuta de a cauta raspunsuri la lucrurile pe care nu le intelege.

Inca mai sunt multe aspecte pe care le are de invatat despre mediul inconjurator, de aceea te va bombarda cu o multime de intrebari.

Raspunde-i la toate curiozitatile pe care le are si stimuleaza-l sa iti ofere si el variante de raspuns sau pareri proprii cu privire la diverse subiecte.

Citeste-i zilnic!

Cartile si cititul raman cele mai importante unelte prin care dezvolti vorbirea si limbajul prescolarului.

Stimuleaza-i pasiunea pentru carti, citit si povesti, iar comunicarea copilului va cunoaste un progres remarcabil.

Incurajeaza copilul sa spuna povestioare sau sa le inventeze. In felul acesta, il ajuti sa descopere cuvinte noi si sa le inteleaga mai usor sensul.

Fii un exemplu pozitiv pentru el!

Vorbeste clar si concis in fata lui si citeste zilnic carti.

Copilul invata cel mai bine prin imitare si din ceea ce vede in jurul lui, in special la parinti. Este important sa te vada ca citesti zilnic, ca pui mare pret pe carti si pe valoarea lor, pentru a-i deschide si lui "apetitul" pentru aceasta activitate educativa, din care are atat de multe de invatat.

Comunicarea la copilul de 4-5 ani

Pe la 4-5 ani, copilul tau este deja la gradinita, iar comunicarea este esentiala pentru facilitarea procesului invatarii. Insa mai are foarte putin si intra la scoala, iar vorbirea si limbajul sunt esentiale pentru procesul invatarii si dezvoltarea lui sociala.

In aceasta etapa a copilariei, vocabularul copilului cuprinde intre 1000 si 2000 de cuvinte, iar frazele pot fi formate din pana la 6 cuvinte.

Pe masura ce achizitioneaza cuvinte noi in vocabular si invata sa construiasca fraze, copilul tau de numai 4 anisori se poate angaja in conversatii din ce in ce mai sofisticate si complexe. Este capabil sa asculte cu atentie povestile pe care i le citesti si chiar sa faca un scurt rezumat al lor.

Cum ai ajutat copilul sa isi dezvolte comunicarea la 4-5 anisori? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre