4 sfaturi pentru rezolvarea problemelor de comunicare la copilul de 6-12 ani

/ / Modificat: 2012-10-22
4 sfaturi pentru rezolvarea problemelor de comunicare la copilul de 6-12 ani

Problemele de comunicare ale copilului de 6-12 ani pot fi de mai multe tipuri - de pronuntie, vorbire, limbaj expresiv sau receptiv, de scriere sau citire. Cu oricare dintre ele s-ar confrunta scolarul, este important sa le identifici si sa iei masuri rapide pentru corectarea lor. Iata cateva sfaturi importante pentru rezolvarea majoritatii problemelor de comunicare cu care se confrunta copilul la varsta scolara!

Trateaza eventualele probleme de auz

Problemele de auz reprezinta una dintre principalele cauze ale dificultatilor de comunicare cu care se confrunta copilul scolar. In situatia in care nu aude foarte bine, nici nu reuseste sa inteleaga ce i se spune, iar discursul lui este incoerent. Ca atare, el nu poate sustine o conversatie normala si intampina si probleme serioase de concentrare, atentie, dar si de memorare a informatiilor.

Mergi periodic cu el la medic, pentru controale de rutina. Este important si util sa elimini afectiunile auzului dintre cauzele care pot sta la baza problemelor lui de limbaj sau vorbire.

Mergi cu copilul la medic

Nu doar problemele de auz sunt printre cauzele medicale frecvente care stau la baza problemelor de vorbire si limbaj la copii. Exista posibilitatea ca o anumita malformatie la nivelul cavitatii bucale sa il impiedice sa vorbeasca corect.

De asemenea, o laringita sau o alta afectiune a corzilor vocale poate influenta calitatea vietii si determina vorbirea ragusita sau grohaita. Si vorbitul pe nas poate schimba tonalitatea vocii. Pe langa faptul ca este deranjant, poate interfera si cu vorbirea normala.

Vorbitul pe nas este adesea cauzat de polipii nazali. Problema se trateaza prin indepartare chirurgicala a polipilor.

Un examen medical complet ar putea fi de folos pentru depistarea cauzei care sta la baza diverselor probleme de comunicare cu care se confrunta copilul. Chiar daca pediatrul nu gaseste motive medicale pentru dificultatile de limbaj, este important sa le excluzi de pe lista de cauze si sa mergi mai departe, pentru a putea ajuta copilul sa le depaseasca cu succes.

Mergi cu copilul la logoped

In cazul in care vorbeste peltic sau se balbaie, adica intampina greutati mari in pronuntarea unor cuvinte, este important ca acestea sa fie corectate la medicul specialist. Dificultatile de pronuntie apar in mod firesc la copiii mici, dar se depasesc in mod natural sau cu ajutorul logopedului pana pe la 5-6 anisori.

La 8-12 ani este deja foarte tarziu si trebuie luate masuri rapide pentru a fi corectate. Mergi cu el la un specialist in probleme de vorbire (logoped). Acesta va face mai multe sedinte cu el pentru a-l ajuta sa-si corecteze pronuntia si te va sfatui si pe tine sa faci diverse exercitii cu el, pentru a grabi recuperarea.

Mergi cu copilul la psiholog

In cazul in care nu exista motive medicale pentru care copilul intampina dificultati de comunicare, iar logopedul nu este de ajutor, mergi cu el la un psiholog.

Vorbirea incoerenta, problemele de limbaj, dar si balbaiala sau vorbitul peltic, pot fi cauzate de o trauma emotionala prin care a trecut recent sau in urma cu mai mult timp. Gandeste-te daca a fost martorul unui eveniment tarumatizant in familie sau in jurul lui si spune-i psihologului.

Orice intamplare, de la schimbarea scolii, pana la mutare, divortul parintilor sau decesul unei persoane apropiate, poate marca emotional copilul.

Cum ai rezolvat problemele de comunicare ale copilului tau? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Tulburari comunicare copii Probleme vorbire copii Abilitate rezolvare probleme copii

Articole recomandate

Citeste si despre