5 sfaturi pentru discutia despre fumat cu copilul

/ / Modificat: 2013-02-01
5 sfaturi pentru discutia despre fumat cu copilul

Discutia despre fumat cu copilul este inconfortabila si delicata pentru multi parinti. Acestia au tot felul de temeri si sunt confuzi cand vine vorba de abordarea acestui subiect cu cel mic. Nu stiu daca vor reusi sa se faca intelesi in conversatia cu copilul, daca este bine sa ii pomeneasca de anumite lucruri si fapte si daca nu cumva deschiderea subiectului nu are tocmai efectul de a-l incuraja sa incerce o astfel de experienta. Iata cateva sfaturi esentiale pe care sa le urmezi pentru ca discutia cu copilul despre tigari sa decurga usor si sa aiba efectul scontat!

Vorbeste pe limba copilului tau!

Specialistii recomanda parintilor sa abordeze subiectul tigarilor si fumatului in conversatiile cu copilul inca de la varsta prescolara, de cand are 3-4 anisori. Chiar daca ti se pare prea mic ca sa inteleaga ce inseamna fumatul si efectele lui, specialistii sustin ca este suficient de dezvoltat pentru a intelege ideea de baza: ca fumatul este gresit si ca afecteaza sanatatea.

Important este sa gasesti cuvintele potrivite prin care sa transmiti acest mesaj pe intelesul copilului. Evita sa folosesti cuvinte pompoase, date inutile (pe care oricum le uita) si informatii pe care nu le intelege. Asociaza fumatul cu o stare pe care el a resimtit-o de-a lungul timpului, pentru a intelege un pic mai bine efectele acestui viciu.

Aminteste-i de cand a fost bolnavior si l-a durut foarte tare o parte a corpului, cand a trebuit sa stea in pat si nu a avut voie sa se joace etc. Spune-i ca fumatul il face sa se simta la fel, ba chiar mai rau.  

Vorbeste-i despre efectele pe termen scurt, nu pe termen lung!

Toata lumea stie ca, pe termen lung, fumatul produce cancer la plamani si favorizeaza declansarea multor boli grave. Insa copilul nu poate gandi atat de departe si nu intelege un risc care poate aparea si peste 20 de ani. Limiteaza-te la a-i vorbi despre efectele imediate ale acestui viciu asupra sanatatii si nu numai: mirosul urat, ingalbenirea dintilor si a unghiilor, distrugerea danturii, cheltuielile mari etc.  

Foloseste-te de fapte, intamplari si exemple concrete!

Pe masura ce creste, poti adapta discursul la nivelul lui de intelegere si poti dezvolta discutii mai complexe cu el. Te poti folosi de documentare, exemple, fapte concrete in incercarea de a-i explica ca fumatul este un obicei nociv, care poate pune in pericol atat viata lui, cat si pe a celor din jur.  

Nu asocia fumatul cu o problema de comportament!

Pastreaza discutiile despre fumat in jurul efectelor negative pe care le are asupra sanatatii fizice. Concentreaza-i atentia asupra aspectelor medicale si nu asocia niciodata fumatul cu o problema comportamentala (un act de rasfat, rebeliune, obraznicie etc.). Nu vei face decat sa ii oferi ocazia de a se folosi de aceste informatii pentru a se apuca de fumat atunci cand vrea sa iti atraga atentia sau sa se razvrateasca impotriva ta.

Fii deschisa la intrebarile si curiozitatile lui!

Fii deschisa la propunerile, parerile si mai ales, intrebarile pe care copilul ti le adreseaza cu privire la fumat. Lamureste-l atunci cand este confuz, pentru a te asigura ca nu-si gaseste raspunsurile in surse care nu sunt de incredere. Discuta sincer si onest cu copilul despre acest subiect. Comunicarea reprezinta cea mai eficienta metoda prin care-l tii departe de acest obicei nociv.

Tu ai abordat subiectul fumatului cu copilul tau? Cum a decurs discutia? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Discutie tigari copii Fumat copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre