Probleme tipice de comunicare la copilul de 6-12 ani

/ / Modificat: 2012-10-19
Probleme tipice de comunicare la copilul de 6-12 ani

Perioada scolara nu este lipsita de probleme de comunicare, limbaj si vorbire. Chiar daca copilul a trecut peste etapa gangurelilor, balbaielilor, dificultatilor de pronuntie si a altor probleme specifice varstei mici, nu inseamna ca vorbirea lui este corecta si ca foloseste corespunzator limbajul verbal in comunicarea de zi cu zi. Exista probleme tipice de comunicare la copilul de 6-12 ani, care pot interfera cu procesul invatarii si cu dezvoltarea intelectuala si sociala a acestuia! Afla care sunt ele si ce masuri poti lua!

Probleme tipice de comunicare la scolari

Tulburarile sau problemele in abilitatea copilului de a comunica cu cei din jur nu mai tin doar de modul de pronuntie si de micile greseli ocazionale de articulare sau folosire a unor cuvinte. Si acestea devin probleme daca apar frecvent, insa problemele tipice de comunicare implica atat dificultatile in capacitatea de a formula fraze coerente sau a mentine un discurs coerent, cat si dificultatile de intelegere a unor cuvinte ori capacitatea scazuta de a retine si reda cuvinte sau informatii.

Printre cele mai importante dificultati de comunicare specifice varstei se numara:

  • problemele de auz;
  • dificultatile de concentrare, memorie si atentie (capacitate redusa de a retine informatii);
  • vocabularul slab dezvoltat (capacitate redusa de a retine cuvinte noi);
  • problemele mari de gramatica si sintaxa;
  • dificultatea de a putea urma instructiuni simple;
  • problemele cu discursul narativ (vorbire incoerenta);
  • dificultatile de citire si scriere;
  • intarzierile in dezvoltarea limbajului expresiv (incapacitatea de a putea exprima verbal ganduri, opinii proprii, dorinte si nevoi);
  • anomalii ale calitatii vocii (vorbit ragusit, "pe nas").

Exista si cateva tulburari de comunicare care apar frecvent in perioada 6-12 ani. Printre cele mai comune sunt:

  • tulburarea de limbaj expresiv (imposibilitatea de a se exprima verbal);
  • tulburarea mixta de limbaj expresiv-receptiv (incapacitatea de a se exprima verbal, dar si de a intelege anumiti termeni sau conversatii simple, specifice varstei);
  • tulburarea fonologica (de articulare a limbajului);

Este recomandat sa urmaresti cu atentie modul in care vorbeste si comunica zilnic copilul cu tine si cu ceilalti si sa semnalezi pediatrului dificultatile frecvente de limbaj si vorbire pe care le sesizezi in discursul lui.

Cel mai usor de identificat sunt problemele de pronuntie, balbaiala sau sasaitul (vorbitul peltic). La aceasta varsta, copilul ar fi trebuit sa depaseasca deja aceste dificultati, cu sau fara ajutorul unui specialist, insa daca ele inca se manifesta, este important sa mergi cat mai repede la un logoped.

In plus, daca se intampla frecvent ca micutul tau sa nu inteleaga ce ii spui, sa iti dea raspunsuri incoerente sau sa aiba lacune mari in vocabular, este important sa mergi cu el la medic. Problemele de intelegere si coerenta in vorbire apar cel mai adesea din cauza problemelor de auz, insa pot avea si alta influenta medicala.

Pediatrul ii va face o serie de investigatii si va stabili daca problemele au o cauza medicala sau nu si ce masuri trebuie sa iei in continuare.

Copilul tau s-a confruntat cu probleme de comunicare in decursul scolii? Ai apelat la specialist pentru a corecta problemele de vorbire? Cum le-ati depasit cu succes? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Tulburari comunicare copii Probleme vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre