Vocabularul tipic copiilor de 6-12 ani

/ / Modificat: 2012-10-17
Vocabularul tipic copiilor de 6-12 ani

Pana la varsta de 6-7 ani, copilul acumuleaza un bagaj destul de mare de cuvinte. Este important de stiut ca intelege si retine mult mai multe cuvinte decat poate pronunta. Pana la varsta de 8 anisori, copilul isi dubleaza vocabularul si incepe sa citeasca din ce in ce mai bine. Pana la 12 ani, foloseste un vocabular vast de termeni in scopuri variate si din ce in ce mai complexe: este capabil sa inteleaga concepte abstracte, sa formeze fraze lungi si complicate si sa identifice antonime si sinonime ale unor termeni.

Vocabularul copilului intre 6 si 8 ani

Varsta de 6 ani coincide cu cea in care copilul incepe clasa pregatitoare sau scoala. Pana la inceperea acestei etape din copilaria lui, prichindelul tau ar trebui sa fie capabil sa vorbeasca si sa pronunte cuvintele corect.

Vorbirea copilului trebuie sa fie inteligibila. Problemele de pronuntie trebuie rezolvate pana la aceasta varsta, cu ajutorul unui logoped, daca este cazul.

Tot la inceperea scolii, copilul trebuie sa fie apt sa decrie o imagine in cuvinte, sa creeze o scurta poveste in jurul ei sau sa faca legatura intre obiecte si termenii care le descriu.

Pana la 7 ani, poate sesiza si poate fi capabil sa identifice antonimele unor cuvinte simple: mare-mic, baiat-fetita, barbat-femeie, scurt-lung etc. Ar trebui sa fie capabil si sa spuna cat este ceasul, macar din sfert in sfert de ora.

Vocabularul copilului intre 8 si 12 ani

Copilul de 8 anisori este deja maricel si in masura sa se joace cu cuvintele, sa le combine in fraze lungi si complexe.

Este posibil sa mai aiba cateva dificultati gramaticale, cu acordurile, declinarile sau cu pluralul unor cuvinte. Insa la aceasta varsta nu ar trebui sa mai aiba deloc probleme cu pronuntia.

Intelege foarte bine conceptele de timp si numerele si reuseste sa foloseasca un limbaj social adecvat in situatii diverse.

Este pregatit sa intretina conversatii aproape la nivelul conversational al unui adult.

Pe la 10-11 ani, copilul poate prioritiza si organiza informatiile, dar si rezuma diverse texte. Scrisul este mult mai dezvoltat la aceasta varsta decat limbajul, dar are un vocabular bogat. Este apt sa prezinte puncte de vedere proprii in diverse dezbateri si sa se angajeze activ in conversatii cu ceilalti.

Intre 9 si 12 ani, copilul poate face analogii si explica sensurile multiple ale unor cuvinte. Este capabil sa foloseasca un limbaj figurativ in conversatii.

Detine un vocabular destul de bogat si invata din ce in ce mai mult sa formeze fraze corecte din punct de vedere gramatical.

Parintii joaca un rol esential in dezvoltarea vocabularului copilului. Cel mai important este sa il ajuti sa insuseasca si sa retina cuvinte intr-un mod activ, adica extragandu-le din situatii concrete de viata, nu doar enumerandu-i-le la nivel teoretic.

In acest fel, nu doar ca le va retine mai usor, dar va sti exact care este si contextul in care se folosesc. In cazul in care nu te poti folosi de anumite situatii pentru unele cuvinte, foloseste-te de imagini, carti si jocuri.

Cum stimulezi copilul sa isi dezvolte mai mult vocabularul? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Vocabular copii Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre