De cand incepe bebelusul sa inteleaga ce ii spui?

/ / Modificat: 2024-06-03
De cand incepe bebelusul sa inteleaga ce ii spui?

Bebelusul incepe sa inteleaga ce ii spui cu mult inainte de a spune primele cuvinte. Atunci cand este in burtica ta aude ce ii vorbesti si chiar simte anumite trairi ale tale, prin voce, batai ale inimii, dar nu intelege semnificatia cuvintelor sau mesajul pe care i-l transmiti. Intelegerea cuvintelor, conceptelor si chiar a comportamentelor incepe sa apara abia dupa nastere si se dezvolta pe tot parcursul copilariei timpurii!

La ce varsta incepe bebelusul sa inteleaga ce ii spui?

Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", explica faptul ca o prima forma de comunicare si intelegere a bebelusului apare inca din viata intrauterina.

Asadar, copilul nu intelege, dar incepe sa invete ce i se spune, in special de catre mamica, inca de cand este in burtica ta. El nu acorda un sens sau o semnificatie cuvintelor, dar in functie de tonul vocii tale, ritmul inimii, miscarile tale, el reuseste sa surprinda emotii - bucurie, furie, nervozitate, anxietate, tristete etc.

Intelegerea cuvintelor, comportamentelor si a conceptelor este un proces indelung, care se dezvolta pe parcursul copilariei. La fiecare varsta, micutul invata ceva nou si intelege treptat mediul inconjurator.

Pana cand incepe sa inteleaga concepte abstracte, copilul invata cel mai bine prin imitatie si observatie si isi explica anumite lucruri astfel.

In jurul varstei de 4 luni, bebe incepe sa isi recunoasca propriul nume, atunci cand este strigat de cineva din incapere. Atunci cand il aude, incepe sa caute cu privirea directia din care provin sunetele, semn ca stie ca i te adresezi lui cand pronunti acele sunete.

Procesul dezvoltarii intelegerii la bebelus depinde de evolutia si conturarea mai multor abilitati si procese - memoria, atentia, vorbirea, sociabilitatea etc.

Cum se dezvolta intelegerea copilului dupa nastere?

Dupa nastere, bebelusul invata si intelege lucrurile esentiale prin intermediul simturilor si al observatiei. Nu are informatiile necesare pentru a interpreta ce se intampla in jurul lui, insa reuseste sa inteleaga, pe zi ce trece, tot mai multe, in felul sau.

In plus, "odata cu nasterea sa, copilul va fi in permanenta conectat emotional cu mama sa, datorita relatiei de simbioza. Comunicarea este predominant afectiva. Bebelusul exprima prin plans sau alte semne, iar mama intelege, stie, intuieste", explica psihologul.

Cristina Calarasanu explica si ce trebuie sa faci, ca parinte, la aceasta varsta, pentru a-l ajuta pe bebe sa cunoasca mai bine mediul inconjurator.

"Rolul esential al mamei este de a transforma aceasta comunicare implicita intr-una explicita, de a pune cuvinte in relatie cu bebelusul, de a numi ceea ce simte el. A-i vorbi bebelusului inseamna a-l ajuta sa-si dezvolte gandirea, simbolizarea, reprezentarea si sa ajunga el insusi, in cele din urma, sa foloseasca limbajul. Oricat de mic ar fi, bebelusul "intelege" din punct de vedere afectiv tot ceea ce se petrece in jurul sau si se manifesta extrem de receptiv la dispozitia buna a mamei sau la angoasa acesteia. Este important sa i se vorbeasca, sa i se explice, sa fie tratat ca o persoana distincta si sa fie incurajat el insusi sa se exprime."

Pana la varsta de un an, copilul incepe sa perceapa si sa inteleaga atunci cand ii adresezi solicitari simple ("da manuta") sau cand ii dai instructiuni sau il atentionezi ("nu", "nu atinge","nu arunca" etc.).

Este varsta la care iti testeaza si reactiile la comportamentul lui. Vei constata ca bebe va incerca sa inteleaga ce se intampla in diverse situatii - cand va arunca cu mancare pe jos, va tranti lucruri - doar pentru a vedea care este reactia ta. In acest fel, micutul isi da seama care comportamente sunt adecvate si care nu, in functie de cum reactionezi la modul lui de a se purta. Este important sa il ajuti sa le inteleaga, prin cuvinte, si sa ii si spui cand greseste si cand nu.

Pana la un an si jumatate, copilul ar trebui sa fie capabil sa inteleaga si sa foloseasca in jur de 50 de cuvinte simple. Specialistii explica ca, in general, intelegerea cuvintelor apare inainte de prima pronuntare a lor, adica mai intai intelege semnificatia cuvantului si abia apoi il foloseste.

La varsta de doi anisori, micutul tau a invatat deja foarte multe lucruri si intelege atat comportamente, cat si instructiuni, cuvinte, dar chiar si unele concepte abstracte, cum ar fi spatiul si dimensiunea.

Intre 19 si 23 de luni, copilul incepe sa isi dea seama ca dorintele lui nu sunt aceleasi cu alte tale si va reactiona, gestual, atunci cand ii vor fi refuzate anumite doleante - va avea o mimica specifica, isi va impreuna bratele si le va tine la piept, nu va vrea sa iti dea manuta etc.

Si relatia cauza-efect incepe sa fie deslusita de acum de catre micutul tau. Copilul stie si intelege ce se intampla daca scapa lucruri pe jos, daca trage sau deschide diverse usi sau dulapuri etc.

Intre doi si trei ani, limbajul si vorbirea incep sa capete din ce in ce mai mult contur in dezvoltarea micutului tau. Specialistii sustin ca la doi anisori copilul intelege peste 150 de cuvinte si adauga zilnic in vocabular in jur de 10 cuvinte noi.

Tot in aceasta perioada, copilul incepe sa inteleaga emotiile de baza dintr-o relatie afectiva - dragostea (afectiunea) si increderea.

In primii ani ai copilariei, dezvoltarea intelectuala si afectiva a copilului, deci si intelegerea si cunoasterea, cunoaste o viteza ametitoare si incepe sa devina din ce in ce mai complexa. Micutul este pus in situatii si se confrunta cu experiente din ce in ce mai complexe. Invata, cu ajutorul parintilor, lucruri extrem de importante, care-l ajuta sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lui.

Cand este cazul sa iti faci griji?

In situatia in care, pana la varsta de doi anisori, copilul tau nu reactioneaza la instructiuni si indicatii simple sau pare ca nu aude, este important sa mergi cu el la un control.

Este adevarat ca fiecare copil se dezvolta in ritm propriu, dar daca ajunge la aceasta varsta si nu deprinde abilitati simple de vorbire sau limbaj sau nu reactioneaza la indicatii, este foarte posibil sa existe o problema medicala sau psihologica care-l impiedica sa se dezvolte normal.

  • Foto: Pexels

Taguri Vorbire bebelusi Limbaj bebelus Comunicare bebelus Dezvoltare intrauterina

Articole recomandate

Citeste si despre