Semne ingrijoratoare in dezvoltarea comunicarii la copilul de 8-12 luni

/ / Modificat: 2012-03-26
Semne ingrijoratoare in dezvoltarea comunicarii la copilul de 8-12 luni

Semnele ingrijoratoare in dezvoltarea comunicarii la varsta de 8-12 luni apar atunci cand bebelusul nu reuseste sa achizitioneze suficiente abilitati de vorbire si limbaj sau nu reactioneaza la anumite solicitari din partea parintilor. Pana la varsta de un anisor, copilul ar trebui sa pronunte deja primele cuvinte si sa fie capabil sa urmeze instructiuni simple!

Foto: realage.com

Iata cum se dezvolta comunicarea pana la un an, cand este cazul sa iti faci griji, dar mai ales ce poti face pentru a-l ajuta pe copil sa vorbeasca repede si corect!

Cum trebuie sa comunice bebelusul intre 8-12 luni?

In ultima parte a primului an de viata, intre 8-12 luni, micutul tau dezvolta rapid o buna parte din vorbire si limbaj, iar reusitele lui sunt demne de toata lauda.

Intre 6 si 9 luni, copilul renunta la scancete si gangureli, iar balbaielile incep sa ia forma primelor silabe sau cuvinte simple.

Pe la 8-9 luni, copilul incepe sa deprinda si primele forme ale limbajului non-verbal. Vorbeste cu tine si prin gesturi, nu numai prin sunete. Deja incepe sa asocieze datul din cap cu raspunsul de "da" sau "nu".

Tot prin gesturi, micutul iti transmite sau raspunde si daca ceva ii place sau nu ori daca are nevoie de ceva. Fie intoarce capul cand incerci sa ii dai sa pape ceva, fie iti impinge mana cand vrei sa ii dai o jucarie pe care nu o vrea etc. In cazul in care ii este sete si vede biberonul, iti transmite ca vrea apa prin intinderea bratelor catre acesta sau prin incercarea de a ajunge la el.

Tot pana la 9 luni, bebelusul tau este capabil sa iti transmita "buna" si "pa" prin limbaj non-verbal, folosindu-si manutele.

Pana la aniversarea primului anisor, cel mic este capabil sa urmeze instructiuni simple, precum "da-mi si mie jucaria", "da-mi un pupic", "tine jucaria", "da manuta" etc.

Copilul tau intelege deja ce ii spui si iti poti da seama de acest lucru, folosindu-te de cateva exercitii simple. Daca il intrebi "unde e masinuta?" sau "unde e tati?", vei observa imediat ca va incepe sa caute cu privirea lucrurile sau persoanele despre care ii vorbesti, ceea ce inseamna ca intelege ce spui.

Majoritatea copiilor reuseste sa pronunte primul cuvant pe la varsta de 11 luni, acesta fiind adesea fie "mama", fie "tata" sau "papa" etc. Incepe sa rupa primele cuvinte simple si face asocieri aleatorii de maxim 2 silabe "ba-ba", "ba-ga","ga-ga", "pa-ba" etc.

In felul lui neinteligibil, copilul devine un adevarat orator. Odata ce isi da seama cum se aud unele sunete sau reuseste sa le repete dupa tine, nu se mai opreste din "conversat".

Care sunt semnele ingrijoratoare in dezvoltarea comunicarii?

Prezentarea tuturor achizitiilor de limbaj si a abilitatilor pe care majoritatea copiilor le dezvolta pana la un an te ajuta sa iti dai seama si daca micutul tau se incadreaza in parametri normali de dezvoltare a comunicarii sau exista probleme la acest nivel.

Nu uita insa ca fiecare copil se dezvolta in ritm propriu si ca nu exista o reteta sau schema exacta pe care trebuie sa o urmeze pana la aceasta varsta.

Unii copii spun mai repede primele cuvinte, in timp ce altii nu reusesc sa vorbeasca decat dupa un an, si nu inseamna neaparat ca exista vreo problema.

In situatia in care copilul nu reuseste sa pronunte deloc sunete sau silabe pana la 12 luni, nu este capabil sa urmeze cateva instructiuni simple sau sa foloseasca gesturi banale pentru a-si exprima nevoi si dorinte, atunci este cazul sa mergi cu el la medic.

Daca pare sa fie apatic, sa nu tresara la sunete sau pare ca nu aude ce ii spui, ca nu reusesti sa ii captezi atentia, poate insemna ca micutul are o problema cu auzul, ceea ce il poate impiedica sa isi dezvolte corect vorbirea si limbajul.

Cum ajuti copilul sa isi dezvolte repede si corect abilitatile de comunicare?

Inca de la nastere este indicat sa vorbesti tot timpul cu micutul tau, sa il incurajezi pe masura ce creste sa iti raspunda verbal si sa il provoci sa iti arate anumite lucruri dupa indicatii verbale.

Jocurile de tipul "cucu bau", dar si altele specifice varstei, sunt extrem de utile pentru dezvoltarea comunicarii.

Cititul povestilor si fredonarea melodiilor il stimuleaza pe micut sa vorbeasca mai repede si sa isi dezvolte vocabularul si limbajul.

Taguri Comunicare 8-12 luni Probleme comunicare copii Limbaj copii Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre