Cresterea unui copil cu simtul umorului

/ / Modificat: 2009-10-01
Cresterea unui copil cu simtul umorului


 

Cresterea unui copil cu simtul umorului este foarte importanta pentru dezvoltarea lui psihica si emotionala. Umorul actioneaza de multe ori si ca factor social. Glumele verbale, dupa cum a demonstrat Freud, sunt productii extraordinar de complexe, in care o varietate mare de functii psihice colaboreaza si in care rezultatul este foarte compact si condensat.

Capacitatea de a intelege si de a produce glume verbale se dezvolta pe mai multe stadii. Tipul de glume pe care le apreciaza, invata si repeta copiii se schimba odata cu varsta.

Zambitul este primul semn evident de simt al umorului, iar primul zambet apare in jurul varstei de 6 saptamani. Rasul apare mai tarziu, in jurul varstei de trei sau patru luni, odata ce corzile vocale ale bebelusului s-au dezvoltat suficient.

Un bun simt al umorului il va ajuta pe copilul tau in timpul vietii sa:

 • Vada lucrurile din mai multe perspective decat cele evidente

• Sa fie spontani;

• Sa inteleaga ideile sau modurile de gandire neconventionale;

• Sa vada lucrurile in profunzime;

• Sa se bucure de aspectele jucause ale vietii;

• Sa nu se ia prea in serios;

• Sa faca "haz de necaz";

• Sa fie mai optimist;

• Sa-si faca prieteni.

Dezvoltarea simtului umorului la bebelus

 Incepand cu sase saptamani, simtul umorului bebelusului tau va fi mult mai evident. El va raspunde cu zambete odata ce il gadili sau razi. Observa daca esti fericita si va invata sa se astepte la gadilituri si tot felul de joculete marunte, bazate mai ales pe atingeri si zambete. Atunci cand scoti zgomote haioase el s-ar putea chiar sa te imite. Simtul umorului va deveni mai sofisticat odata cu dezvoltarea limbajului si a intelegerii lumii din jur.


Odata ce bebelusul tau a implinit varsta de 6 luni, simtul umorului va deveni mai bogat. La aceasta varsta, jocul de-a v-ati ascunselea (jucat numai de tine, bineinteles) este o metoda garantata de a scoate macar cateva gangureli.

Simtul umorului la bebelusul de la 9 luni in sus

 Odata ce bebelusul tau a trecut de varsta de 9 luni (undeva intre 9 si 15 luni) el va sti ca atunci cand mama lui face ceva haios (de exemplu isi pune un scutec pe cap sau face ca o pisica) este menit sa fie amuzant si neasteptat, si va rade cu tine.

Odata cu aceasta varsta vine si amuzamentul aruncarii voite a jucariilor si obiectelor pe podea pentru a te vedea pe tine cum i le aduci inapoi.

Atunci cand bebelusul invata sa inteleaga si sa pronunte cuvinte, el va gasi rime si cuvinte care suna haois, iar acest lucru va continua in anii urmatori.

Tot in aceasta perioada, bebelusul va incerca sa te faca si pe tine sa razi. Atunci cand il intrebi de exemplu "Unde iti sunt urechile?", s-ar putea sa arate voit alta parte a corpului pentru a te surprinde si pentru a te face sa razi.

In jurul aniversarii primului an din viata, bebelusul va deveni din ce in ce mai mobil si se va bucura sa fie alergat prin casa. Pentru acelasi motiv, bebelusii in jurul varstei de un an se vor bucura de cartile care scot sunete.

Copilul prescolar si simtul umorului

 Unui prescolar s-ar putea sa i se para mai amuzanta o fotografie (de exemplu o casa cu picioare, sau o persoana cu urechi de soarece) decat un banc. Diferenta dintre aparenta si comportament este de asemenea amuzanta pentru ei (un porcusor care face "mu", de exemplu).


Si limbajul i se va fi dezvoltat considerabil pana acum si va fi fascinat de auzirea si repetarea rimelor sau jocurilor de cuvinte. Ii va placea si sa ascunda obiecte de tine sau sa rada atunci cand faci ceva gresit.

Scolarul si simtul umorului

La gradinita si in primii ani de scoala copiii au tendinta sa spuna cu placere aceleasi bancuri sau ghicitori simple la nesfarsit.

Copiii mai mari vor invata mai multe nuante ale umorului, inclusiv sarcasmul. Vor descoperi ca este amuzant (pentru ei) sa rada de persoanele care sunt diferite (care se imbraca altfel sau vorbesc cu accent etc.), dar un astfel de comportament trebuie descurajat, la fel si bancurile cu tenta sexuala

Ce poti sa faci pentru a incuraja umorul de calitate:

• Razi mult si creeaza acasa un mediu relaxat

• Acorda timp in cadrul familiei pentru jocuri si glume;

• Incurajeaza umorul la copilul tau, atunci cand nu jigneste pe nimeni;

• Spune bancuri si ghicitori;

• Invata-i pe copii ca adultii sunt amuzanti si ca si ei pot fi la fel.

Taguri Simtul umorului copii

Articole recomandate

Citeste si despre